Καταγγελία ΟΣΜΕ για απόλυση 18 εργαζόμενων – οδηγών τουριστικών λεωφορείων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Καταγγελία ΟΣΜΕ για απόλυση 18 εργαζόμενων – οδηγών τουριστικών λεωφορείων

Αθήνα  2  Φλεβάρη  2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ/ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΟΣΜΕ για ομαδικές απολύσεις στην επιχείρηση Cretan Holidays – K. Badouvas Α.Ε

Προς:

  1.  Υπουργό  Τουρισμού
  2.  Υπουργό  Εργασίας
  3.  Αναπληρωτή  Υπουργό  Οικονομικών
  4.  Γενική  Γραμματέα  Υπουργείου  Εργασίας
  5.  Κεντρική  Υπηρεσία  ΣΕΠΕ
  6.  Τμήμα  Επιθεώρησης  Εργασιακών  Σχέσεων  Ηρακλείου

Κύριοι,

Την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης, με αντικείμενο την χορήγηση έκτακτης επιδότησης ύψους 21.007.300 ευρώ, στις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων και στις Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (ΤΕΟΜ), που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία δημόσιας χρήσης (Δ.Χ), ακολούθησε η απόλυση δέκα οκτώ (18) εργαζόμενων – οδηγών τουριστικών λεωφορείων. 

Έχοντας πλέον εξασφαλίσει την στήριξη της πολιτείας, εξαιτίας των μέτρων κρατικής παρέμβασης, τα οποία επιβλήθηκαν με σκοπό τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, η εδρεύουσα στο Ηράκλειο Κρήτης,  επιχείρηση Cretan Holidays – K. Badouvas Α.Ε προχώρησε στην αναιτιολόγητη, ομαδική απόλυση δέκα οκτώ (18) εργαζόμενων οδηγών τουριστικών λεωφορείων. 

Με εξώδικη δήλωσή της η προαναφερόμενη επιχείρηση, γνωστοποιεί στους δέκα οκτώ (18) από τους τριάντα δύο (32) συνολικά εργαζόμενους της, την απόφαση μη επαναπρόσληψής τους κατά  την τουριστική περίοδο του έτους 2021. 

Αφαιρεί η επιχείρηση Cretan Holidays – K. Badouvas Α.Ε,   στους έχοντες δικαίωμα επαναπρόσληψης οδηγούς τουριστικών λεωφορείων,  τη δυνατότητα εργασίας την προσεχή τουριστική περίοδο, οδηγούς, τους οποίους στο σύνολό τους, είχε ξεφορτωθεί στην κυριολεξία την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, θέτοντάς τους υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μετακυλίοντας  κατ’ αυτό τον τρόπο, το κόστος των αποδοχών και των ασφαλιστικών τους εισφορών στο κράτος. 

Πέραν της ευθύνης της επιχείρησης Cretan Holidays – K. Badouvas Α.Ε, η οποία μέσω των απολύσεων και  με ευκαιρία της πανδημίας επιχειρεί την προς όφελος της αναδιάρθρωση  των εργασιακών σχέσεων, μεγάλη ευθύνη αναλογεί και βαρύνει την Πολιτεία η οποία δεν φρόντισε ταυτόχρονα με την θεσμοθέτηση των μέτρων στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης  αυτών των  επιχειρήσεων, να επιβάλει και να θεσπίσει ρήτρα μη δυνατότητας μείωσης του υπάρχοντος προσωπικού με καταγγελία της σύμβασης  εργασίας.

Λόγω των ανωτέρω σας καλούμε,  να ελέγξετε άμεσα την επιχείρηση Cretan Holidays – K. Badouvas Α.Ε, να εξετάσετε   την παράνομη και καταχρηστική της συμπεριφορά , να επιβάλετε την ανάκληση των απολύσεων και το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη, όλων των εργαζόμενων της επιδοτούμενης αυτής επιχείρησης και να αποκαταστήσετε  την νομιμότητα.

Για  την  Ο.Σ.Μ.Ε

    Ο  Πρόεδρος                                                              Ο  Γεν.  Γραμματέας

Θεμιστοκλής  Αμπλάς                                              Παντελεήμων  Τουρλής