Τσακλόγλου: Θα υπάρχουν και επενδύσεις υψηλού ρίσκου στη μεταρρύθμιση της επικουρικής σύνταξης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τσακλόγλου: Θα υπάρχουν και επενδύσεις υψηλού ρίσκου στη μεταρρύθμιση της επικουρικής σύνταξης

Όλοι οι εργαζόμενοι έως 35 ετών, θα συμμετέχουν στη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης. Μιλώντας την Πέμπτη στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, αναφέρθηκε και στο «ρίσκο» και στην «προσδοκώμενη απόδοση».

Ένα πιο συντηρητικό, ένα πιο ισορροπημένο και ένα πιο ριψοκίνδυνο. Αυτά θα είναι τα τρία «επενδυτικά προφίλ» με βάση τα οποία θα αξιοποιούνται τα χρήματα των ασφαλισμένων, με μορφή επένδυσης. Προφανώς, όσο πιο ριψοκίνδυνο θα είναι το μοντέλο, τόσο υψηλότερη θα είναι και η τελική απόδοση. Όμως τίθενται πολλά ερωτηματικά ως προς τη διασφάλιση της επένδυσης, αν σε βάθος χρόνου δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Μιας και η αναφορά γίνεται για το σκέλος της προστασίας της επικουρικής σύνταξης, η διάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Η τελική επιλογή θα γίνεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο, στοιχείο που επίσης έχει ρίσκο, αφού είναι σίγουρα αμφίβολη και περιορισμένη η γνώση του κάθε πολίτη. Βέβαια, ο κ. Τσακλόγλου μίλησε για ιδιωτικές εταιρίες που θα αναλάβουν την ενημέρωση, έχοντας την σχετική γνώση.

Αντίστοιχα κεφαλαιοποιητικά συστήματα υπάρχουν σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, πρόσθεσε ο κ. Τσακλόγλου. «Το ταμείο αυτό δεν θα είναι ιδιωτικός φορέας. Θα είναι δημόσιο ταμείο. Θα υπάρχει εγγύηση ότι το επίπεδο της σύνταξης, δεν θα υποχωρεί κάτω από το επίπεδο των εισφορών.» Ο υφυπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι διαχρονικά πάντως, οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων είναι πολύ υψηλότερες από τα αναδιανεμητικά.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο μοντέλο θα εφαρμοστεί μόνο για την επικουρική ασφάλιση.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Τσακλόγλου παραδέχτηκε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία πάνω από 10 χρόνια. «Έχουμε ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό του ΕΦΚΑ με άτομα που έχουν γνώση του αντικειμένου. Άτομα που μεταφέρονται εντός του Φορέα, πρώην συνταξιούχοι, εργαζόμενοι από επιμελητήρια, ακόμα και προσλήψεις. Επίσης, υπάρχει ενίσχυση με φορητούς υπολογιστές. Βάλαμε project manager και εξετάζουμε τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και την απλοποίηση των διαδικασιών. Ως ανακουφιστικό μέτρο, τέθηκε σε ισχύ η εθνική σύνταξη (384 ευρώ).»

Για να μην εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα, ο υφυπουργός Εργασίας, μίλησε για ανάγκη ψηφιοποίησης του αρχείου. Στην ψηφιακή απονομή μπαίνει και το θέμα της ταχύτερης απονομής. Η συγχώνευση του ΕΦΚΑ με πολλά ταμεία με διαφορετικά μοντέλα, επίσης δημιουργεί πρόβλημα καθυστέρησης. «Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα υπάρχουν, το θέμα είναι να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες».

ΠΗΓΗ