ΔΕΔΔΗΕ / Πάρτι γαλάζιων golden boys

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΕΔΔΗΕ / Πάρτι γαλάζιων golden boys

Βάσει του νόμου Χατζηδάκη (4643/2019) οι ετήσιες μεικτές αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών διαμορφώνονται σε 100.000 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές

Η“άλωση” του ΔΕΔΔΗΕ από τη νέα γενιά γαλάζιων golden boys σε χρόνο – ρεκόρ, ώστε να έχουν προλάβει να τακτοποιηθούν οι… ημέτεροι πριν από την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή, επιβεβαιώνεται με σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή.

Με προκλητική καθυστέρηση στις 14 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του Διαχειριστή, κατατέθηκε από το ΥΠΕΝ έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ προς απάντηση δύο ερωτήσεων με αντίστοιχες αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κατατεθεί στη Βουλή στις 10 Σεπτεμβρίου και στις 2 Νοεμβρίου.

Πέραν της ελλιπούς απάντησης στις ερωτήσεις, δεν κατατέθηκαν τα ζητούμενα έγγραφα, δηλαδή οργανογράμματα ΔΕΔΔΗΕ, το άθροισμα των αμοιβών των στελεχών και οι αμοιβές ανά θέση, οι προκηρύξεις και συμβάσεις προμήθειας υγειονομικού υλικού – μέσων προστασίας λόγω πανδημίας, οι συμβάσεις με επιχειρήσεις / φυσικά πρόσωπα για υπηρεσίες διάγνωσης, εργαστηριακών αναλύσεων, απολύμανσης και καθαριότητας και οι αναθέσεις σε μελετητικές / συμβουλευτικές εταιρείες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν υπογραφεί μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης και τα αντίστοιχα τεύχη διακήρυξης, αν υπάρχουν, ή οι σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της εταιρείας.

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ “στη νέα σύγχρονη οργανωτική δομή” περιλαμβάνονται:

* 2 νέοι γενικοί διευθυντές.

* 5 νέες διευθύνσεις.

* 2 θέσεις διευθυντών… Επικουρίας (δηλαδή βοηθών των γενικών διευθυντών).

* 2 νέα υπηρεσιακά κλιμάκια στάθμης διευθυντή κλάδου.

Βάσει του νόμου Χατζηδάκη (4643/2019) οι ετήσιες μεικτές αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών διαμορφώνονται σε 100.000 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές και 70.000 ευρώ για τους διευθυντές Διευθύνσεων, ενώ προβλέπεται παροχή μπόνους που φτάνουν έως 50% των τακτικών αποδοχών (ήτοι +50.000 ευρώ και +35.000 για γενικούς διευθυντές και διευθυντές αντίστοιχα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νέο οργανόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ υπάρχουν πλέον 5 γενικοί διευθυντές (από 2 γενικούς διευθυντές στο παλαιό), 22 Διευθύνσεις (από 17) και 2 ειδικά κλιμάκια. Δηλαδή τουλάχιστον 300.000 ευρώ είναι το πρόσθετο κόστος μόνο για τους γενικούς διευθυντές για την εταιρεία, όταν ο κ. Χατζηδάκης φοβόταν για μπλακ άουτ επειδή δεν υπήρχαν χρήματα να αγοραστούν κολώνες…

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων οι τοποθετήσεις ημετέρων έγιναν εντός και εκτός επιχείρησης, π.χ. γαλάζιων συνδικαλιστών, αλλά και ημετέρων από… γνωστές οικογένειες ή από την αγορά, με τη δημιουργία νέων Διευθύνσεων, αλλά και τη διενέργεια εσωτερικών αλλαγών, όπως η αναβάθμιση Κλιμακίου σε Διεύθυνση κ.λπ., με βασικό στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πρωτίστως υψηλόβαθμων.

Οι αλλεπάλληλες αποφάσεις για τη νέα οργανωτική δομή ελήφθησαν το καλοκαίρι από τη διοίκηση, οπότε έγιναν προκηρύξεις και τοποθετήσεις των νέων στελεχών με διαδικασίες – εξπρές, ενώ είχε προηγηθεί απόφαση για τριετείς συμβάσεις με δυνατότητα τριετούς ανανέωσης των νέων γενικών διευθυντών και διευθυντών.

Όσο για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και μέτρα προστασίας λόγω πανδημίας, στο ίδιο έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρεται γενικά η φροντίδα για επάρκεια σε μάσκες, γάντια, φόρμες και απολυμαντικά κι ως παράδειγμα σημειώνεται ότι οι μάσκες “έγινε προσπάθεια να αποτελέσουν αντικείμενο προμήθειας από τουλάχιστον 16 αξιόπιστους προμηθευτές με μέσο σταθμισμένο κόστος για όλα τα είδη τους στα 2,39 ευρώ ανά τεμάχιο” (60% περίπου είναι μάσκες FFP2).

Κατά το ίδιο έγγραφο, σήμερα υπάρχουν αποθέματα 1.900.000 μασκών, που επαρκούν για τους επόμενους τέσσερις περίπου μήνες, η διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ / αναλύσεων έχει ανατεθεί σε εταιρεία του Δημοσίου (νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εποπτευόμενο από το Δημόσιο), ενώ κάθε εβδομάδα διενεργούνται απολυμάνσεις εγκαταστάσεων με κόστος 0,10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

https://www.avgi.gr/-Αντιγόνη Ζούντα