ΕΤΕ – ΔΕΗ: Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ είναι εις βάρος του ελληνικού λαού

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΤΕ – ΔΕΗ: Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ είναι εις βάρος του ελληνικού λαού

Καμία πώληση μονοπωλιακών υπηρεσιών (Δίκτυα ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ)

δεν θεωρείται επιτυχής

όταν παραδίδονται «ΑΜΑΧΗΤΙ» εις βάρος του Ελληνικού Λαού

Παρότι η κυβέρνηση έπρεπε να διδαχθεί :

  • από την εσφαλμένη πολιτικά και κοινωνικά τραγική της απόφαση για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση
  • από την παρ’ ολίγον παράδοση της Χώρας στα γενικά BLACK OUT
  • από τα συνεχιζόμενα φυσικά και μη φαινόμενα καταστροφής των δικτύων
  • από την αναγκαιότητα , λόγω κατάστασης έκτακτων αναγκών πολλών Νομών, για αποκατάσταση ζημιών με ταχύτατους ρυθμούς, που ζημιώνουν την εταιρεία

παρότι όλα τα δεδομένα συνηγορούν για δίκτυα αποκλειστικά στο κράτος, ξέχωρα από κερδοσκοπικές λογικές, η κυβέρνηση δείχνει μεγάλο «σεβασμό» και εμμονή στην ιδεοληψία της  και τεράστια ασέβεια προς τα Ελληνικά νοικοκυριά. Προσπαθεί τάχα να βρει λύση για την ενίσχυση των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων για να τους προστατέψει από την αδιανόητη αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα με τιμολόγια-φωτιά που η ίδια με τις πολιτικές της αποφάσεις και ενέργειες δημιούργησε (target Model).

Με αυτά τα δεδομένα χωρίς καμιά «αιδώ»  η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ παρουσιάζεται από την ίδια την κυβέρνηση και τα κάθε μορφής εξαρτόμενα και καθοδηγούμενα παπαγαλάκια  ως ένα ιδανικό και κερδοφόρο deal με τίμημα μαμούθ που θα δώσει φτερά στη ΔΕΗ.

Τα τελευταία χρόνια, όσα συνέβησαν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αποδεικνύουν την αναγκαιότητα πλήρους παραμονής και διατήρησης του ελέγχου των ηλεκτρικών δικτύων (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ) αποκλειστικά από το κράτος.

Καμία παραχώρηση μονοπωλιακής υπηρεσίας δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία και κανένα deal με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όποιο τίμημα κι αν έχει.

Η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ δεν αποτελεί λύση και θεωρείται εσφαλμένη  για τους εξής λόγους :

  • Τα Δίκτυα αποτελούν  μονοπωλιακή δραστηριότητα με διασφαλισμένα κέρδη.
  • Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει μόνος του οποιοδήποτε επενδυτικό Project.
  • Η ΔΕΗ θα απωλέσει το βασικότερο περιουσιακό της στοιχείο, απομειώνοντας την ικανότητα της σε κερδοφορία και σε ανταγωνιστικότητα, με ότι σημαίνει αυτό όσον αφορά την «απογείωση της αξία της».
  • Δεν επιβάλλεται από καμία υποχρέωση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και από κανένα μνημόνιο.
  • Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας Μέσης και Χαμηλής Τάσης, 250.000 χλμ. περίπου, τεράστια ακίνητη περιουσία και μηχανολογικό εξοπλισμό που δεν αποτυπώθηκαν ορθά, ποτέ και πουθενά.

Τα χρήματα που θα εισπράξει θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που θα είσπρατε διαχρονικά εάν δεν πωλούνταν το 49%, όταν ο ΔΕΔΔΗΕ έχει και «προίκα» από το ταμείο ανάκαμψης 850 εκατ. και εγγυημένο ετήσιο έσοδο 6.7%.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ δημοσιοποίησε την απόφασή της για το επιτρεπόμενο έσοδο της περιόδου 2021 – 2024 που ενέκρινε. Το επιτρεπόμενο έσοδο στην τετραετία αναλύεται ως ακολούθως:

775,984 εκατ. για το 2021.

781,851 εκατ. για το 2022.

780,897 εκατ. για το 2023.

804,837 εκατ. για το 2024.

Που είναι το δήθεν υψηλό τίμημα της πώλησης των μετοχών του 49%;

Το ενδιαφέρον που έδειξαν μεγάλα επενδυτικά funds δείχνει πόσο σίγουρη και ασφαλή θεωρούν την επένδυση στο ΔΕΔΔΗΕ. Οι ξένοι επενδυτές κάνουν ότι έκαναν πάντα: Αναζητούν κέρδη!  Όσο για το τίμημα που προκάλεσε …διθυράμβους, είναι τα εγγυημένα έσοδα, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, που θα έχει ο ΔΕΔΔΗΕ μέσα σε τρία χρόνια!

Οι ψευδό-πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ καταρρέουν ένας – ένας όπως και τα έως τώρα ψευδό – επιχειρήματα.

Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι μια “αγελάδα” σταθερών κι εγγυημένων κερδών, όμως τα σταθερά και εγγυημένα κέρδη, θα γεμίζουν τις τσέπες ξένων, αδειάζοντας των Ελλήνων.

Το γιατί επιλέγει η κυβέρνηση την πώληση ενός τόσο κερδοφόρου μονοπωλιακού χαρακτήρα πολύτιμου για την ΔΕΗ αλλά και την Εθνική οικονομία περιουσιακού στοιχείου σε ξένα οικονομικά συμφέροντα δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει καμία λογική, είναι εκποίηση Εθνικού πλούτου, κόντρα στα οικονομικά και Εθνικά μας συμφέροντα.

Η εμπορευματοποίηση της ενέργειας με αποκλειστικό κριτήριο την κερδοφορία, είναι εσφαλμένη κυβερνητική πολιτική απόφαση συνέχεια πολιτικών που εφάρμοσαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, μετατρέποντας το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε χρηματιστηριακό είδος.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ – ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

ΚΑΙ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ.

Γιατί ;

Η Ε.ΤΕ. Ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ δεν συνηγορεί στο έγκλημα, το καταδικάζει και απαιτεί να μην πραγματοποιηθεί σε καμία περίπτωση. Στα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια που με διθυράμβους θέλουν να μας πείσουν ότι θα αλλάξουν την χώρα απαντάμε με ένα μεγάλο ΟΧΙ. Αυτοί μπορεί να «πουλάνε» αλλά εμείς δεν «αγοράζουμε».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ (Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ)

ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 73-75

ΤΗΛ.2105230100 – 2105229991- FAX  210 52 34 984

E-MAIL: info@ete-dei.gr

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.ete-dei.gr