Τηλεργασία / Πανδημία, δικαιώματα και το μέλλον που ήρθε – VIDEO

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τηλεργασία / Πανδημία, δικαιώματα και το μέλλον που ήρθε – VIDEO
  • Η ΑΥΓΗ της Κυριακής παρουσιάζει τη διαδικτυακή εκδήλωση για την τηλεργασία που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου

Η αιφνίδια επέλαση της πανδημίας αλλάζει με ταχύτητα τον εργασιακό χάρτη όχι μόνο στη χώρας μας, αλλά και παγκοσμίως. Η τηλεργασία ή η εργασία από απόσταση μπήκε σχεδόν βίαια στην καθημερινότητα εκατομμυρίων εργαζομένων.

Είναι γεγονός ότι τα τεχνολογικά επιτεύγματα και η ανάπτυξη της παραγωγικότητας και της ταχύτητας αυτής ορίζουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Η Αριστερά οφείλει να ανοίξει έγκαιρα τη συζήτηση διεκδικώντας νέους όρους εργασίας, νέα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά και δικαιώματα στη βάση μιας νέας καθημερινότητας των ανθρώπων.

Επομένως, να διεκδικήσει όχι μόνο τη μείωση του ωραρίου εργασίας και όχι την αύξησή του, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, αλλά νέα αυτονόητα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην αποσύνδεση και στον ελεύθερο χρόνο.

Ο «νέος» εργαζόμενος της τηλεργασίας δεν μπορεί να ορίζεται ως εργαζόμενος με υποχρεώσεις, χωρίς στοιχειώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

Η νέα εποχή και η ταχύτατη εξάπλωση της τηλεργασίας συνοδεύονται από μια διαρκή και ανοιχτή σύγκρουση με πολύ έντονα αποτελέσματα στη ζωή όλων μας και θα αφορούν την κατεύθυνση στην οποία θα χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες. Και η μεγάλη πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας είναι αν η επιστήμη θα είναι σχεδόν αποκλειστικά στην υπηρεσία της αγοράς και των αυταρχικών πολιτικών ή στην υπηρεσία της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής παρουσιάζει σήμερα τη διαδικτυακή εκδήλωση για την τηλεργασία που πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής EMPL (Απασχόλησης) του Ε.Κ. Κώστα Αρβανιτη.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ