Ανακοίνωση Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ: Ηχηρή απάντηση στους συνεχιζόμενους εκβιασμούς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανακοίνωση Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ: Ηχηρή απάντηση στους συνεχιζόμενους εκβιασμούς

Αθήνα, 20/11/2020

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

σε χθεσινή επικοινωνία του Συλλόγου μας μέσω τηλεδιάσκεψης με τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (Δ.Α.Δ), πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της Διοίκησης να θέσει σε αναγκαστική άδεια μετ’ αποδοχών, μεγάλο αριθμό συναδέλφων από καταστήματα που κλείνουν και οι ίδιοι δεν επέλεξαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης.

Η ενέργεια αυτή, πέραν της έκδηλης και προκλητικής καταστρατήγησης του «εθελοντικού» χαρακτήρα του προγράμματος, μας ξυπνά οδυνηρές μνήμες από ανήθικες εργασιακές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος, όπου η «οικειοθελής» αποχώρηση κατέστη συνώνυμη με την συγκεκαλυμμένη απόλυση.

Ειδικά στην παρούσα φάση, αναδεικνύει έναν πρωτοφανή κυνισμό από πλευράς Διοίκησης, η οποία αν και υπερκάλυψε το στόχο που η ίδια είχε θέσει για την εθελούσια, συνεχίζει τους εκβιασμούς σε συναδέλφους, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας, με αποτέλεσμα δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι να βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας και οι επιχειρήσεις στα όρια της επιβίωσης.

Εν όψει των διαφαινόμενων σχεδίων της Τράπεζας, δηλώνουμε ότι θα αντιταχθούμε για ακόμη μία φορά, με όλα τα μέσα, σε αυτή τη διαχρονική ψυχοσωματική κακοποίηση που υφίστανται οι συνάδελφοί μας, και οι οποίοι επί σειρά ετών έχουν προσφέρει με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία τις υπηρεσίες τους, σε δύσκολες εποχές για τον τόπο και την Τράπεζα.

Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε το γεγονός ότι στην Τράπεζα Πειραιώς αφομοιώθηκαν δημιουργικά διαφορετικές εργασιακές κουλτούρες εργαζομένων, με μία και μόνο διαβεβαίωση: ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Είναι οι ίδιοι συνάδελφοι που τώρα βαφτίζονται … «πλεονάζον» προσωπικό ή εργαζόμενοι … «ακατάλληλου» προφίλ, εξωθούμενοι στην ανεργία, ως άλλες Ιφιγένειες στο βωμό ενός αβέβαιου εκσυγχρονισμού από τους αυτόκλητους σωτήρες που βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Επιπρόσθετα, τώρα που το Δημόσιο διά του ΤΧΣ αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Τράπεζας και ισχυρή παρουσία στο Δ.Σ., τίθενται τα εξής εύλογα ερωτήματα:

Είναι ενήμερη η Κυβέρνηση για τις συγκεκριμένες αντεργατικές πρακτικές;

Αν ναι, συναινεί σε αυτές, οδηγώντας παραγωγικούς εργαζόμενους στην ανεργία;

Αποδέχεται την περαιτέρω συρρίκνωση της μεγαλύτερης ελληνικής συστημικής ​​ τράπεζας, η οποία καλείται να πρωταγωνιστήσει στην ανάταξη της οικονομίας και την πολυδιαφημισμένη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας;

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

παραμένουμε πιστοί στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και προχωράμε σε άμεσες ενέργειες – παρεμβάσεις, καθώς:

Ζητήσαμε ήδη συνάντηση με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τους κ.κ. Σταϊκούρα και Ζαββό, Υπουργό και  Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα αντίστοιχα,

τους τομεάρχες εργατικής πολιτικής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου,

Έχουμε ήδη αποστείλει σχετική εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία προς την Τράπεζα, δηλώνοντας ρητά ότι οι συνεχιζόμενες εκβιαστικές πρακτικές δεν γίνονται αποδεκτές,

Έχουμε ζητήσει τη σύγκληση των οργάνων της ΟΤΟΕ, δεδομένου ότι για ακόμη μία φορά παραβιάζεται όρος της Κλαδικής Σύμβασης, περί προστασίας της απασχόλησης. Επίσης, καλέσαμε την Ομοσπονδία να προκηρύξει πανελλαδική Απεργία στις 26 Νοεμβρίου, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που ήδη έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Ε.Κ.Α),

δηλώνουμε ότι στηρίζουμε το συντονισμό των δράσεων από κοινού με τα υπόλοιπα επιχειρησιακά σωματεία στην Τράπεζα, προκειμένου να αποκρούσουμε τις νέες εκβιαστικές μεθοδεύσεις.

Εμείς ως ΣΕΥΤΠΕ, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη διασφάλιση της εργασίας και της αξιοπρέπειάς μας, και σας καλούμε ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ να συμπορευθούμε με κοινό στόχο τη ματαίωση στην πράξη και αυτού του επιχειρούμενου εκβιασμού.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

Με  συναδελφικούς χαιρετισμούς

             Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

    Μπεμπένης Εμμανουήλ                                                Γοίλιας Ισίδωρος