Εργαλειοποίηση της πανδημίας για successful business με τον ιδιωτικό τομέα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Εργαλειοποίηση της πανδημίας για successful business με τον ιδιωτικό τομέα

Μεγάλο είναι το δώρο της κυβέρνησης στις ιδιωτικές κλινικές με διπλασιασμό του κόστους για τη χρήση των ιδιωτικών ΜΕΘ

Ηεπιλογή της κυβέρνησης να μην στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τις δομές Υγείας, παρά τις δεσμεύσεις ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μονιμοποίηση 4.000 επικουρικών που έδωσαν τη μάχη κατά του κορωνοϊού, και η μείωση κατά 31 εκατομμύρια των δαπανών για την Υγεία, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις «δώρα» προς τον ιδιωτικό τομέα, επιβεβαιώνουν πλήρως τη λαϊκή παροιμία, που λέει ότι «ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη του άλλαξε, μήτε την κεφαλή του».

Τι κι αν οι κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 30.000; Τι κι αν οι 13.000 συμβασιούχοι που εργάζονται στο σύστημα Υγείας, ανανεώνουν κάθε χρόνο τις συμβάσεις τους επειδή καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και επειδή είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων Υγείας; Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στο νεοφιλελεύθερο σχέδιό της συμπεριφερόμενη με τσιγκουνιές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά γαλαντόμα προς τον ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση, ιδεολογικά προσανατολισμένη στη με κάθε τρόπο ενίσχυση των οικονομικών των επιχειρηματιών της Υγείας, δεν προχώρησε σε κανένα ουσιαστικό μέτρο αναβάθμισης των δομών της δημόσιας Υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεροληπτικής στάσης της κυβέρνησης προς τους επιχειρηματίες της Υγείας αποτελεί το αρρύθμιστο πεδίο της διάγνωσης του μοριακού ελέγχου για τον SARS-Cov-2, η μη αξιοποίηση των υποδομών και των δυνατοτήτων του κράτους και η απροθυμία της να θέσει υπό κεντρικό σχεδιασμό με ενιαία κριτήρια διενέργειας των μοριακών τεστ στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με συνταγογράφηση και αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ και με διαφανείς διαδικασίες συνεργασίας του ΕΣΥ και του ΕΟΔΥ με ιδιωτικά εργαστήρια.

Το πρόγραμμα δράσης της βασίζεται σε σχέδιο αντιφατικό, προσωρινό και πρόχειρο, που προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα στους πολίτες, εκ των οποίων ευτυχώς λίγοι πέφτουν θύματα σκοταδιστικών πρακτικών και θεωριών συνωμοσίας.

Δώρα στους κλινικάρχες

Η ιδεοληπτική συμπεριφορά της κυβέρνησης υπέρ του ιδιωτικού τομέα αποδεικνύεται στη δεκάμηνη παρουσία του κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας την πανδημία ως εργαλείο για να στηρίξει φίλους χορηγούς, αλλά και γενικότερα τους επιχειρηματίες στην ιδιωτική Υγεία με περισσή σπουδή, άλλοτε απευθείας με δημόσιο χρήμα όπως το δώρο της κυβέρνησης στις ιδιωτικές κλινικές με διπλασιασμό του κόστους για τη χρήση των ιδιωτικών ΜΕΘ και την επέκταση κατά 40% των κλινών τους με το ίδιο προσωπικό εις βάρος της ασφαλούς νοσηλείας και άλλοτε όπως έγινε με την ακύρωση προστίμου 100.000 ευρώ σε ασφαλιστική επιχείρηση για παράνομες αυξήσεις ασφαλίστρων που το υπουργείο Ανάπτυξης προώθησε.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης έφερε διάταξη όπου γίνεται απόπειρα σκανδαλώδους εύνοιας υπέρ των ασφαλιστικών ομίλων, αφού πλέον θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν κατά το δοκούν αυξήσεις σε όλα τα μακροχρόνια συμβόλαια υγείας, απλά ειδοποιώντας τον ασφαλισμένο, χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο από τη δημόσια διοίκηση, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Αποτέλεσμα: ο πολίτης ή θα υποκύπτει στις ορέξεις της εταιρείας ή θα διακόπτει το συμβόλαιό του.

Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Γιαννούλης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης σχετικά με απευθείας αναθέσεις διαγνωστικών τεστ από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης σε ιδιωτικά εργαστήρια, είπε χαρακτηριστικά: Δυστυχώς η κυβέρνηση εργαλειοποιεί τη διαχείριση της πανδημίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», καθώς, αντί να αγοράσει έναν μοριακό αναλυτή, παραχώρησε μέσα στο νοσοκομείο χώρο σε ιδιώτη ο οποίος χρεώνει 65 ευρώ και όχι 20 που ήταν το κόστος στο Δημόσιο.

Επίσης, σε περίοδο που καλπάζει η ανεργία, ένας σημαντικός οργανισμός του κοινωνικού κράτους, ο ΟΑΕΔ, με συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης υποβαθμίζεται και απαξιώνεται, καθώς με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ κατά 3% αποστερεί από τον ΟΑΕΔ 1 δισ. προκαλώντας έλλειμμα 180 εκατομμυρίων, που σημαίνει συρρίκνωση του Οργανισμού και των σημαντικών προγραμμάτων του κατά της ανεργίας και των παροχών προς τους δικαιούχους.

Σχετικά με την απόφαση του ΠΟΥ να ανοίξει γραφείο στην Ελλάδα, που η κυβέρνηση αναφέρει ότι ελήφθη λόγω της εμπιστοσύνης του Οργανισμού προς την κυβέρνηση, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός τονίζει ότι «ο ΠΟΥ αποφάσισε να κάνει γραφείο στην Ελλάδα το 2018 και ο λόγος ήταν ότι αναγνώρισε την προσπάθεια της τότε κυβέρνησης για καθολική κάλυψη όλου του πληθυσμού και για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ που πάγωσε η κυβέρνηση».

https://www.avgi.gr/