Ασύδοτοι οι κλινικάρχες, απροστάτευτοι εργαζόμενοι και ασθενείς

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ασύδοτοι οι κλινικάρχες, απροστάτευτοι εργαζόμενοι και ασθενείς

Οι ιδιωτικές κλινικές διεξάγουν καθημερινά εκατοντάδες τεστ σε ασθενείς – πελάτες, αλλά όχι στους εργαζόμενους

Ηεικόνα δυστυχώς είναι συνηθισμένη: δεκάδες άνθρωποι συγχρωτίζονται στους χώρους αναμονής, καθώς δεν υπάρχουν (ή γίνονται κουρελόχαρτο) προβλέψεις για τήρηση αποστάσεων. Η κατάσταση που περιγράφουμε δεν είναι από κάποιο μεγάλο εμπορικό κέντρο ή κάποια πλατεία, ώστε να ρίξουμε το φταίξιμο στην περιβόητη ατομική ευθύνη. Πρόκειται για την καθημερινή εικόνα σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, χώρους δηλαδή που θα έπρεπε να είναι διπλά προστατευμένοι, διότι εκεί μετακινούνται καθημερινά άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Πρόσφατα, όπως λέει στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Πολύδωρος, μέλος του Δ.Σ. του κλαδικού Σωματείου των Εργαζόμενων στην Ιδιωτική Υγεία, υπήρξε διασπορά του κορωνοϊού στην «Ανάπλαση», ένα κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας στη Νέα Ιωνία. Οι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί διακομίστηκαν σε δημόσια νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι μπήκαν σε καραντίνα.

«Μόνο μετά την παρέμβαση που έκανε το σωματείο μας ξεκίνησαν καθημερινά τεστ στο προσωπικό» τονίζει ο Κ. Πολύδωρος.

Σύμφωνα με το κλαδικό σωματείο, στις ιδιωτικές κλινικές δεν γίνονται τακτικά μοριακοί έλεγχοι για Covid-19 σε εργαζόμενους και ασθενείς.

Όπως λέει ο Κ. Πολύδωρος, τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ δεν υποχρεώνουν τους εργοδότες του κλάδου να ελέγχουν με τεστ τους εργαζόμενους. Ακόμα και για εργαζόμενο που θα έρθει σε πολύωρη επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, η χρήση μάσκας θεωρείται αρκετή και συστήνεται παραμονή στην εργασία με αυτοπαρακολούθηση.

Μόνο όσοι ασθενείς πρόκειται να χειρουργηθούν με γενική αναισθησία είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στις μονάδες με αρνητικό τεστ. Για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά θεωρείται αρκετή για την προστασία η χρήση μάσκας.

«Με τα πρωτόκολλα που ισχύουν καταργείται στην πράξη η αξία του μοριακού ελέγχου ως προληπτικού μέτρου. Αποκλείεται εξ ορισμού η περίπτωση να εντοπιστεί έγκαιρα θετικό κρούσμα εργαζόμενου ή ασθενή» εξηγεί ο εργαζόμενος.

Θέλουν μόνο να κερδίζουν

Μεγάλο αγκάθι παραμένει και η απόκρυψη των κρουσμάτων δεδομένου ότι η προστασία των χώρων βρίσκεται αποκλειστικά στην ευχέρεια των διευθύνσεων λόγω της παντελούς έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών.

Το κλαδικό σωματείο κατήγγειλε ότι τον περασμένο Ιούλιο απολύθηκε εκδικητικά βιολόγος από τη Βιοϊατρική επειδή ανέδειξε τα κρούσματα μεταξύ εργαζόμενων.

«Μόνιμη τακτική των διευθύνσεων των μονάδων είναι η προσπάθεια να κρυφτούν επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα, κυρίως από τους εργαζόμενους. Πολλοί συνάδελφοι δεν γνωρίζουν ότι ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα» σχολιάζει στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Κρέτσης, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

Θεωρεί ότι οι ιδιωτικές κλινικές, παρά τα υπερκέρδη και την αύξηση της πελατείας τους (αφού τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου), συνεχίζουν με κάθε τρόπο να αποφεύγουν το (όποιο) κόστος.

Όπως λέει ο Κ. Κρέτσης, πρόκειται για εταιρείες που «διεξάγουν εκατοντάδες καθημερινά τεστ σε συμπολίτες μας – πελάτες, αλλά όχι στους ίδιους εργαζόμενούς τους!». Επίσης, η ενημέρωση είναι κόστος: «Η ενημέρωση για εντοπισμό θετικού κρούσματος θεωρείται δυσφήμιση, διότι μπορεί να προκαλέσει αναβολή κάποιων εισαγωγών ή χειρουργικών πράξεων. Καμία εταιρεία δεν θυσιάζει το κέρδος για την προστασία των χώρων εργασίας».

Και ενώ στις περισσότερες κλινικές ο αριθμός του προσωπικού βρίσκεται στα όρια του προσωπικού ασφαλείας (άρα δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε να νοσήσει κάποιος ούτε να βγουν εργαζόμενοι σε προληπτική καραντίνα), το κλαδικό σωματείο καταγγέλλει ότι έγιναν πρόσφατα 14 απολύσεις εργαζομένων στην Ευρωκλινική Αθηνών με πρόσχημα τη σωτηρία των υπόλοιπων θέσεων εργασίας.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, καταλήγει ο Κ. Πολύδωρος, είναι η επίταξη «με πραγματικούς όρους και όχι όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαμε ενοικίαση των ιδιωτικών κλινικών και μεταφορά προσωπικού από τα δημόσια νοσοκομεία. Εκεί οι κλινικάρχες επέταξαν το ΕΣΥ»…

πηγή – ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ