Το ΕΣΥ στο «κόκκινο», τα εκατομμύρια στους κλινικάρχες

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το ΕΣΥ στο «κόκκινο», τα εκατομμύρια στους κλινικάρχες

Με διαδικασίες… fast track μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη, η κυβέρνηση ανοίγει το πορτοφόλι για τις ιδιωτικές κλινικές.

Πράξη κάνει άμεσα τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού η κυβέρνηση, αλλά τις δεσμεύσεις προς τους… ιδιώτες, καθώς λίγη ώρα μετά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δόθηκε στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα δοθεί ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες.

Ουσιαστικά πρόκειται για ενεργοποίηση της ρύθμισης που είχε περάσει η κυβέρνηση από τον Μάρτιο, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν και είχε προαναγγείλει «επίταξη» ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ με διπλασιασμό της αποζημίωσης προς τους κλινικάρχες.

Παρά τα σημερινά μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού για το ΕΣΥ και τις προσπάθειες ενίσχυσής του είναι φανερό πως η κυβέρνηση ακολουθεί στρατηγικό σχέδιο αποζημιώσεων εκατομμυρίων προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το κόστος της νοσηλείας που θα κληθεί να καταβάλει το κράτος είναι 1.600 για τις τρεις πρώτες ημέρες (από 800 που ίσχυε στο παρελθόν) και μετά την τέταρτη ημέρα 1.300 ευρώ.

Το κονδύλι συνολικά αναμένεται να κοστίσει 30 εκατομμύρια ευρώ και, όπως αναφέρει η ΚΥΑ, οι δαπάνες θα καλυφθούν «με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το άρθρο πέμπτο της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 42), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4682/2020 (Α’ 76), ή/και με βάση τη νομοθεσία που αφορά το ειδι-κό αποθεματικό του COVID-19, η οποία εκτιμάται κατ’ ελάχιστον σε τριάντα εκατομμύρια (30.000.000 ευρώ), καθώς δεν μπορεί να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι ανάγκες που θα προκύψουν εκ της εξέλιξης της διασποράς της νόσου του κορωνοϊού. Στην ανωτέρω περίπτωση εντάσσεται και η οικονομική ενίσχυση που χορηγήθηκε στο υπουργείο Υγείας με την υπ’ αρ. 2/10729/26.02.2020 απόφαση του υπουργού Οικονομικών».

Όλα αυτά τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν χτυπήσει «κόκκινο», γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται εκτός ορίων και τα κρούσματα, ιδιαίτερα στην Αττική συνεχίζουν να χτυπούν καμπανάκια.

efsyn