ΔΑΣ : Ο μήνας της υπομονής τελείωσε

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΔΑΣ : Ο μήνας της υπομονής τελείωσε

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τη στιγμή που στη σχετική της Έκθεση η Τράπεζα της Ελλάδος (Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, 01/2018) «επιχαίρει» για τη σταδιακή πορεία ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, βελτίωση της κερδοφορίας και του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, σημαντική μείωση της εξάρτησης από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA), την ίδια ώρα επιχειρείται ένα νέο κύμα επίθεσης στον κλάδο. Απ’ τη μια «πραξικοπηματικές» πρακτικές συγκαλυμμένων απολύσεων στον ανταγωνισμό, με τη μέθοδο «απόσχισης κλάδου» ή μέσω «εθελουσιών», κι από την άλλη δημοσιεύματα για «επικείμενες απολύσεις», για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους, για ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας στην πλάτη των εργαζομένων! Το αντίβαρο σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι ούτε οι ευχές ούτε τα παρακάλια. Το συνδικαλιστικό κίνημα στις τράπεζες δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει παρατηρητής μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στην κατεύθυνση του αγώνα και την αντιστροφή του κλίματος που δημιουργείται, πρωτοπόρος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ο ΣΥΕΤΕ. Αυτό σημαίνει ότι η «υπομονή» της πλειοψηφίας του δεν πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστον!Ούτε πρέπει αντιδεοντολογικά κάποιες παρατάξεις να οικειοποιούνται τη συλλογική διεκδίκηση, κλείνοντας «πονηρά» το μάτι στους συναδέλφους ότι …καταφέρνουν προαγωγές, τη στιγμή που ο Κανονισμός Εργασίας έχει γίνει διάτρητος από την καταστρατήγησή του!

 Τη στιγμή που η Εθνική Τράπεζα :

–          Ανακοινώνει μείωση των δαπανών προσωπικού κατά 12,4 % σε ετήσια βάση κατά το 2017,

–          Στοχεύει στην πλήρη απεξάρτηση από τη χρηματοδότηση μέσω ELA (μειώνοντας κατά 4.6 δις. € από το τέλος του Δ’ Τριμήνου 2016) και

–          Αυξάνει την οργανική κερδοφορία της κατά 11 %

Την ίδια στιγμή:

–          Δεν πληρώνει την παροχή του ΛΕΠΕΤΕ

–          Προσλαμβάνει ειδικούς συνεργάτες και τους αναθέτει με διευθυντικό δικαίωμα καθήκοντα οργανικών θέσεων ευθύνης, δημιουργώντας ακόμη και νέες Διευθύνσεις, πέρα από τις προβλέψεις του πρόσφατα αναδιαρθρωμένου Οργανογράμματος

–          Παραπέμπει το πάγιο αίτημα του σωματείου για προσλήψεις προσωπικού στις καλένδες, παρά την υπερεντατικοποίηση ιδίως στο Δίκτυο αλλά και σε μονάδες της Διοίκησης, που προκαλεί η έλλειψη προσωπικού

–          Καταστρατηγεί το θεσπισμένο ωράριο εργασίας, παρά τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από ελέγχους του ΣΕΠΕ σε Γέρακα, Χρηματοδοτικά Θεσσαλονίκης, Καταστήματα επαρχίας

–          Αρνείται την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην Ε.Σ.Σ.Ε. 2016-2018 αναφορικά με την αποκατάσταση της αρνητικής διαφορά («κουτάκι») στους μισθούς μας.

–          Αρνείται την ρύθμιση των οφειλών συναδέλφων με προϊόντα τύπου split balance (freeze and split), όπως ορίζεται στην Συλλογική Σ.Ε. Τραπεζών-ΟΤΟΕ 2016-2018, αποστερώντας τους τη δυνατότητα να μπουν σε ένα πλάνο αποπληρωμής με ορίζοντα εξόφλησης, βάζοντας «χέρι» σε περιπτώσεις ληξιπροθεσμίας ακόμα και σε κεφάλαια που δεν τους ανήκουν, σε λογαριασμούς που είναι συνδικαιούχοι για λόγους διαχείρισης, αντιμετωπίζοντάς τους περίπου σαν μπαταχτσήδες.

–          Δεν εφαρμόζει τις εγκυκλίους που η ίδια εκδίδει,  όπως συνέβη με την κατάφορη αδικία εις βάρος όσων συναδέλφων υπηρετούν ως σύμβουλοι πελατείας Premium και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην Υ.Ε. Β΄51/21.3.2008 και παρ’ όλα αυτά δεν προήχθησαν, για λόγους…κόστους! Μια αδικία που πρέπει ΑΜΕΣΑ να απαλειφθεί!

Στην τελευταία ανακοίνωση του 2017, ως ΔΑΣ σημειώναμε:

  •   Δίνουμε τη μάχη χέρι-χέρι, με κοινό βηματισμό και ενότητα με ΟΛΟΥΣ τους εν ενεργεία και συνταξιούχους συναδέλφους για την υπεράσπιση του ΛΕΠΕΤΕ. Απαιτούμε, όπως από την πρώτη στιγμή ως ΔΑΣ διατυπώσαμε ,να ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ στον διάλογο, που θα απαιτηθεί, με τη Διοίκηση. Ένα διάλογο που δεν πρέπει να είναι προσχηματικός, ούτε διάλογος «κουκουλώματος» στο πετσόκομμα της Επικούρησης και την οικονομική καταστροφή χιλιάδων συναδέλφων. Γι αυτό το λόγο, καμιά ολιγωρία ή οπισθοχώρηση από ένα μέτωπο ενότητας και αγώνα  δεν θα μείνει ακαταλόγιστη! Για τον ΛΕΠΕΤΕ, για το ΤΥΠΕΤ, για το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή διαβίωση και τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας η ΕΤΕ μας ΧΡΩΣΤΑΕΙ, ΔΕΝ ΤΗΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ.
  •   Απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ πλήρη και απόλυτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων στην Ε.Σ.Σ.Ε 2016-2018 για αποκατάσταση, όπως ορίζεται, κατά το 4ο τρίμηνο του 2017 της αρνητικής διαφοράς («κουτάκι») στους μισθούς μας. ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, για να ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ!
  •   Απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ πλήρη και απόλυτη εφαρμογή όσων ορίζονται  στην Σ.Σ.Ε Τραπεζών- ΟΤΟΕ 2016-2018 για την ευνοϊκότερη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων των συναδέλφων με προϊόντα τύπου split balance ( split & freeze). ΟΙ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, για να ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ!
  •   Απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ την συμμόρφωση της Διοίκησης στα όσα την δεσμεύει η Τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία ενώπιον του αρμόδιου Γ.Γ του Υπουργείου Εργασίας για άρση όλων των παραβιάσεων του Κανονισμού Εργασίας. Πλησιάζει το τέλος της προθεσμίας που είχε δωθεί (τέλος Δεκέμβρη) και ακόμη δεν έχουν, όπως ενημερωνόμαστε, ανακληθεί ούτε καν οι προκλητικές Πράξεις του Δ/ντη Ψηφιακού Μετασχηματισμού  για ανάθεση καθηκόντων Υποδιευθυντών, καταστρατηγώντας τον Κανονισμό Εργασίας. Η ΠΙΣΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΕΤΑΙ!

Τα ίδια επαναλαμβάνουμε μέχρι κεραίας! Προσθέτοντας πως το «ΕΔΩ και το ΤΩΡΑ» έχει παρέλθει. Για το λόγο αυτό στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ προτείναμε δια των εκπροσώπων μας ο ΣΥΕΤΕ να λάβει απόφαση και να ορίσει συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, προκειμένου να τον ενημερώσουμε για όλες τις περιπτώσεις καταστρατήγησης του Κανονισμού Εργασίας και να ζητήσουμε την παρέμβαση των θεσμοθετημένων οργάνων του Υπουργείου Εργασίας. Ταυτόχρονα, αν ο διάλογος με τη Διοίκηση για όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, αποβεί άκαρπος, να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.  Μια πρόταση που επαναλαμβάνουμε και τώρα.

Γιατί η Εθνική Τράπεζα είναι πέρα και πάνω απ’ όλα οι άνθρωποί της, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοί της, όλοι εμείς. Το «κουκούλωμα» των προβλημάτων στις εργασιακές σχέσεις και οι «συμψηφισμοί» οδηγούν σε μια Εθνική Τράπεζα συρρικνωμένη και ανυπόληπτη.

Υ.Γ: Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Διεύθυνσης Προσωπικού, οι μεταπτώσεις και οι εντάξεις στο εξειδικευμένο προσωπικό για κάποιες Διευθύνσεις καθυστερούν αδικαιολόγητα. Πότε έχουν κατά νου οι αρμόδιοι Διευθυντές να τις…βγάλουν από το συρτάρι;

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΑΣ

facebook.com/dasyete