Το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά διαλύεται

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά διαλύεται

Η απαλλαγή από τον κρατικοδίαιτο ιδιώτη «επενδυτή» ΣΑΦΑ

είναι μονόδρομος

και δεν μπορεί να καθυστερεί.

19-1-2018

 Μια από τις δύο πλωτές δεξαμενές του Ναυπηγείου βυθίστηκε χθες το πρωί μπροστά στα μάτια των εργαζομένων. Μια πλωτή δεξαμενή με μήκος πάνω από 250 μέτρα και με χωρητικότητα   72.000 dwt βρίσκεται πλέον βυθισμένη. Είναι το αποτέλεσμα μιας πορείας απαξίωσης και διάλυσης των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου στα χέρια του σημερινού  του ιδιοκτήτη.

Ο συγκεκριμένος ιδιώτης «επενδυτής» χάρη στο νόμο 3885/2010 (νόμος Βενιζέλου) και την προστασία – ανοχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ  πήρε πάνω από 360 εκ ευρώ κρατικό χρήμα χωρίς να παράξει ουσιαστικά τίποτα.

Όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως μοχλό πίεσης, με την ανοχή των συνδικαλιστικών της εκπροσώπων, διεκδικώντας περισσότερα κρατικά χρήματα ενώ την ίδια στιγμή έχει εγκαταλείψει το ναυπηγείο στην τύχη του και παράλληλα αρνείται να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων εδώ και έξη χρόνια.

Την στιγμή που οι εργαζόμενοι μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό ολοκληρώνουν τα υποβρύχια και πραγματοποιούν εργασίες σε μια σειρά από συνοδευτικά αυτών πλοία, η εταιρεία μοιράζει υποσχέσεις για χρήματα, και με μπροστάρηδες τους εκπροσώπους του στην Ελλάδα και κάποια διευθυντικά του στελέχη καλλιεργεί ψευδαισθήσεις στους εργαζόμενους επιδιώκοντας να πετύχει μέσω αυτών να αρπάξει για άλλη μια φορά χρήματα.

Σε αυτό συμβάλουν και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), που έφτασαν στο σημείο, χωρίς καμία απόφαση Γενικής Συνέλευσης,  εξυπηρετώντας πλήρως τα συμφέροντα της εταιρίας, να προχωρήσουν σε  αγωγές εναντίον του Δημοσίου (μέσω της διαδικασίας κατάσχεσης εις χείρας τρίτου) ζητώντας ουσιαστικά από το Δημόσιο να αποδεχτεί ότι χρωστά στον ΣΑΦΑ. Χωρίς πάλι καμιά απόφαση Γενικής Συνέλευσης δήλωσαν «ουδετερότητα» στηρίζοντας ουσιαστικά την εργοδοσία, στην διαδικασία που προκάλεσε το Δημόσιο στο πρωτοδικείο για την απαλλαγή του Ναυπηγείου από τον συγκεκριμένο ιδιώτη.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων έχει όμως συνειδητοποιήσει ότι για να υπάρχει μέλλον στο Ναυπηγείο πρέπει να απαλλαγούμε από αυτόν.

ΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Οι εργαζόμενοι χθες βίωσαν ζωντανά την εικόνα της καταστροφής μιας από τις βασικές υποδομές του Ναυπηγείου. Διευθυντικά στελέχη της εταιρίας με άμεση αρμοδιότητα και ευθύνη για την καταστροφή, μπροστά στο φάσμα των συλλήψεων , έσπευσαν να εξαφανιστούν από τον χώρο, όπως τα «ποντίκια» φεύγουν πρώτα από το καράβι όταν βουλιάζει . Ποιες ενέργειες έγιναν μέχρι εκείνη την στιγμή; ΚΑΜΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ. Παρ ολίγο να κινδυνέψουν και ανθρώπινες ζωές, καθώς την ώρα που έσπασαν τα φρένα των Γερανών της Δεξαμενής και έπεσαν στην θάλασσα, υπήρχαν συνάδερφοι στην λεκάνη της Δεξαμενής.

Η πλειοψηφία στο σωματείο ακόμα και μια μέρα μετά, σιωπά λες και δεν έγινε τίποτα. Αναφέρουν κατά καιρούς ότι στοχεύουν σε ένα ενιαίο Ναυπηγείο με όλες τις δραστηριότητες , αλλά δεν μας εξηγούν με ποιο τρόπο και ποιες εγκαταστάσεις, αυτές που απαξιώνει ο ιδιοκτήτης φάντασμα και καταρρέουν; Γιατί όλο αυτό τον καιρό αφήνουν την εταιρεία να μιλάει εξ ονόματος των εργαζομένων , θα μας πουν ποιος έχει ευθύνη για την Δεξαμενή ;

Τίποτα όμως δεν είναι τυχαίο. Οι μάσκες έχουν πέσει.

 ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ

Από το 2010 μέχρι σήμερα ο ΣΑΦΑ και οι «αυλικοί» του στα Ναυπηγεία δεν έχουν προσφέρει τίποτα παρά μόνο χαρτιά υγείας και υποσχέσεις. Μιλάνε για εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αυτοί που ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΑΝ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΎ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ. Που είναι τα άμεσα καταβλητέα των δύο ενιαμήνων; Που είναι οι οφειλές του επτάμηνου; Γιατί δεν συντηρούνται οι εγκαταστάσεις; Γιατί είναι ανασφάλιστες οι Δεξαμενές;

Που ήταν το Λιμενικό Τμήμα του Σκαραμαγκά; Γιατί ήταν ανενημέρωτο το Υπουργείο Ναυτιλίας; Τι έπραξε από την ενημέρωσή του και μετά; Θα καταλογισθούν ευθύνες;

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΦΑ.
  • ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΥΡΩ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ.
  • ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ.
  • ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ «ΕΠΕΝΔΥΤΗ» 362 ΕΚ ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΞΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ  ΚΑΙ ΠΕΤΑΞΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ένα  ναυπηγείο, που θα δουλεύει προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Αρκετά πια με τους κρατικοδίαιτους ιδιώτες επενδυτές.