Eργαζόμενοι Ναυπηγείων Σκαραμαγκά – Ενημέρωση για συνάντηση

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Eργαζόμενοι Ναυπηγείων Σκαραμαγκά – Ενημέρωση για συνάντηση

Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Σκαραμαγκά “Η Τρίαινα”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20-10-2020

Συναδέλφισσες –οι

Πραγματοποιήθηκε εχθές Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 (μετά και την απόφαση του ΔΣ του Σωματείου μας για παράσταση των 11 μελών στο υπουργείο οικονομικών με παράλληλο αίτημα για συνάντηση με τον Υπουργό οικονομικών κ. Σταϊκούρα ) συνάντηση με τον διευθυντή του τον κ. Καραπλή, την νομική του σύμβουλο κ. Παπαγεωργοπούλου και τον κ. Μπαλωμένο επίσης σύμβουλος του υπουργού.

Απαιτήσαμε να μας δοθεί έγγραφο που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, από τον προηγούμενο υπουργό που χειριζόταν τις εξελίξεις του ναυπηγείου Σκαραμαγκά.

Ζητήσαμε σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο να ανασταλεί η διαδικασία του διαγωνισμού, προκειμένου να ερωτηθεί η Ε Ε εάν έχει επιβάλλει απαγόρευση μεταφοράς του προσωπικού.

Στην περίπτωση δε που δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση από την Ε Ε να δημοσιευτεί νέα δημόσια πρόσκληση του διαχειριστή στην οποία θα υπάρχει η ρήτρα περί μεταφοράς των συμβάσεων εργασίας μας στο νέο φορέα.

Τους επισημάναμε την δήλωση του πρωθυπουργού αναφορικά με την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και τους ρωτήσαμε με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό.

Όσον αφορά τα οφειλόμενα ζητήσαμε, με την έκδοση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο να αποδοθούν τα χρήματα αυτά από το Ελληνικό Δημόσιο απευθείας στους εργαζόμενους, σε αποδοχή της κατάσχεσης στα χέρια του ως τρίτου, προκειμένου να πληρωθούν οι απαιτήσεις τους κατά της ΕΝΑΕ.

Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα και αιτήματα θέσαμε στους συμβούλους του υπουργού και περιμένουμε τις απαντήσεις του κ. Σταϊκούρα αφού οι ίδιοι ήταν αναρμόδιοι να απαντήσουν.

Δεσμεύτηκαν για την Πέμπτη να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία για να οριστεί η συνάντηση με τον υπουργό.

Χθες έγινε επίσης συνάντηση του Σωματείου μας με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων και την παρουσία του νομικού μας συμβούλου Βασίλη Πήττα, με παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας. Εκ μέρους του Υπουργείου παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός κ. Τσακλόγου, η Γενική Γραμματέας Εργασίας κ. Στρατινάκη, η Γ. Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Καρασιώτου, ο Υποδιοικητής του ΕΦΚΑ κ. Τσαγκαρόπουλος, και αρμόδιοι Διευθυντές. Έλαβε επίσης μέρος ο εκ των διαχειριστών κ. Μαράντος μαζί με τον κ. Δίσκουρη.

Εκ μέρους του Σωματείου μας, από την αρχή ζητήσαμε και πάλι την ανάκληση της προκήρυξης του διαγωνισμού και την επαναπροκήρυξή του με την συμπερίληψη του όρου περί μεταφοράς των συμβάσεων εργασίας στο νέο φορέα.

Η απάντηση ήταν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα και εξουσιοδότηση για να συζητήσουν το θέμα αυτό.

Το θέμα που είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν – και αυτό συζητήθηκε- ήταν: η διερεύνηση της δυνατότητας θέσπισης μέτρων και κινήτρων για την εθελουσία αποχώρηση εργαζομένων από τα Ναυπηγεία , που είναι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης και έχουν ή θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για την συνταξιοδότησή τους, προκειμένου , σε συνδυασμό με την αποχώρηση των ήδη συνταξιούχων, να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των “ενεργών” εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά, ζητήθηκαν από τους διαχειριστές στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που μπορούν δυνητικά να ενταχθούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα προσυνταξιοδοτικό , προκειμένου να εκτιμηθεί το κόστος και να προταθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Σε παρατήρησή μας ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν πριν την μεταβίβαση του ενεργητικού στο νέο φορέα, ώστε να μην παραμείνουν εργαζόμενοι “ξεκρέμαστοι” και ότι ίσως ο χρόνος δεν είναι αρκετός, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι ο χρόνος επαρκεί και ότι η όποια λύση θα θεσμοθετηθεί και θα υλοποιηθεί πριν την μεταβίβαση.

Συναδέλφισσες –οι

Όπως γράψαμε και στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας οι μέρες που έρχονται θα είναι κρίσιμες. Τα γεγονότα από εδώ και μετά θα τρέχουν γρήγορα. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας συνεχίζεται και συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση.

Έχουν σταλεί προς τους πρόεδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων επιστολές που αναφέρουμε τις εξελίξεις και την δέσμευση του πρωθυπουργού για διασφάλιση των θέσεων εργασίας .

Απ΄ όλα τα πολιτικά κόμματα, προς τα οποία απευθυνόμαστε για μία ακόμη φορά, ζητάμε σήμερα όχι μόνο τη συμπαράστασή τους αλλά τη συμπαράταξή τους στο δίκαιο αγώνα μας.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση και υπήρξε ενδιαφέρον για να προγραμματιστούν συναντήσεις .

Συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα στη βουλή με την κοινοβουλευτική ομάδα παρουσία της πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ.

Τις επόμενες ημέρες θα οριστεί συνάντηση με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τον γραμματέα του ΚΚΕ.

Είχαμε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με εκπρόσωπο από την Ελληνική Λύση.

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Κατρίνης αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης με κοινή ανακοίνωση των Τομεαρχών επισημαίνουν το πρόβλημα.

Αύριο τετάρτη θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και μέλη της ομοσπονδίας για ενημέρωση και τις πρωτοβουλίες που μπορεί η ομοσπονδία να πάρει. Το ίδιοι κάναμε και με την ΠΟΕΜ.

Αναμένουμε από το νομικό σύμβουλο του ευρωβουλευτή κ. Ανδρουλάκη την ερώτηση προς την Ε Ε σχετικά με την απαγόρευση ή μη της μεταφοράς του προσωπικού στο νέο φορέα.

Αναμένουμε επίσης, όπως ήδη αναφέραμε, συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα. Θα συνεχίσουμε με τον Υπουργό Άμυνας, τον Υπουργό Ανάπτυξης και μέχρι τον Πρωθυπουργό…

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε. ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.