OXI στις απολύσεις εργολαβικών: Στάση εργασίας στην Εθνική Τράπεζα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο OXI στις απολύσεις εργολαβικών: Στάση εργασίας στην Εθνική Τράπεζα

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην ανάλγητη στάση της Εθνικής Τράπεζας που απολύει εργολαβικούς εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών

Είναι τα εύκολα θύματα και πετιούνται στο δρόμο απλά για να παρουσιάσει… περικοπή του κόστους η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ). Ωστόσο, οι απολύσεις αυτές δεν καταγράφονται ως ομαδικές διότι οι υπάλληλοι αυτοί εργάζονται μέσω διαφορετικών τρίτων εταιρειών, των περίφημων εργολάβων και η διοίκηση της ΕΤΕ δηλώνει αναρμόδια και αρνείται να συναντηθεί με τα σωματεία.
Μέχρι σήμερα, οι απολύσεις φτάνουν τις 15 και αναμένεται να συνεχιστούν. Σύμφωνα, μάλιστα, με καταγγελίες, οι εργαζόμενοι που απολύονται χαρακτηρίζονται από τις εταιρείες τους ως «εξαιρετικοί υπάλληλοι», απόδειξη ότι είναι ο πραγματικός εργοδότης (ΕΤΕ) που θέλει να περικόψει το κόστους απολύοντας σωρηδόν.
Μιας και ο λόγος για «κόστος», σημειώνουμε ότι η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει κέρδη 253 εκ. το 1ο εξάμηνο του 2019 – τα οποία έχουν αυξηθεί περίπου 500% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2018.
Οι εργολαβικοί/ενοικιαζόμενοι δεν καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων και τόσα χρόνια αποτελούν αντικείμενο της πιο στυγνής εκμετάλλευσης κι ενώ πολλοί εργάζονται έως και 10-15 χρόνια με το καθεστώς του σύγχρονου δουλεμπόριου κάνοντας την ίδια δουλειά με τους διπλανούς τους που ανήκουν στο τακτικό προσωπικό.
Οι απολύσεις ενοικιαζόμενων/εργολαβικών των 600 ευρώ είναι η μία όψη του ίδιου νομίσματος με το οποίο οι τραπεζίτες θα ανταμείψουν τους εργαζόμενους στο τραπεζικό κλάδο. Η άλλη όψη είναι η απόσχιση κλάδου, όπως αυτό που συμβαίνει Τράπεζα Πειραιώς και η μεταφορά των εργαζόμενων οικειοθελώς ή/και με δανεισμό σε εξωτερική εταιρεία.
Στάση εργασίας και κινητοποιήσεις
Σαν πρώτη απάντηση, ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.) έχε καλέσει σε πανελλαδική τρίωρη στάση εργασίας σήμερα Πέμπτη 19/9/19 (από τις 7:45π.μ. έως τις 10:45 π.μ.) και δηλώνει ότι «ο αγώνας, εάν δεν εισακουστούμε από την Τράπεζα, θα κλιμακωθεί με απεργία, η ημερομηνία της οποίας θα αποφασιστεί από το Δ.Σ του σωματείου».
Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από υποκατΤην στάση εργασίας στηρίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE -προερχόμενων από την πρώην ΕΘΝΟDATA τονίζοντας ότι «χωρίς δεύτερη σκέψη και -σε ορισμένες περιπτώσεις- χωρίς να ληφθούν υπόψη τα σοβαρά οικογενειακά ή προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, λαμβάνονται αποφάσεις απομάκρυνσης εργαζόμενων που δουλεύουν δίπλα μας ακόμα και 19 χρόνια. Η δικαιολογία της περικοπής κόστους δεν επαρκεί για να στείλει στον καιάδα της ανεργίας εργαζόμενους των 600 ευρώ».
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΟΚΑΡΤΑΣ Σ.Ε.Ε.Τ.Ε. – Π.Π.Ε. θυμίζοντας ότι το «δανειζόμενο» προσωπικό καλύπτει διαχρονικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Τράπεζας «και παρόλα αυτά φτάσαμε στο σημερινό σημείο, δηλαδή να έχουμε απολύσεις εργαζομένων με πολυετή προσφορά, 15 και 20 ετών στην Εθνική Τράπεζα».αστήματα της Εθνικής Τράπεζας: