Παραβίαση των δικαιωμάτων εργολαβικών εργαζομένων στο Θριάσιο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παραβίαση των δικαιωμάτων εργολαβικών εργαζομένων στο Θριάσιο

Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση και την καθαριότητα στο Θριάσιο νοσοκομείο, λόγω της συστηματικής καθυστέρησης στις πληρωμές από τις εργολαβικές εταιρίες Αριάνθη ΕΠΕ και Ανοδική, καταδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση είναι απλήρωτοι για τον μήνα Οκτώβριο ενώ αντίστοιχα οι εργολαβικές καθαρίστριες πληρώθηκαν το επίδομα καλοκαιρινής αδείας στις 15 Οκτωβρίου κι αυτό μετά από επανειλημμένες καταγγελίες και παρεμβάσεις του Σωματείου Εργαζομένων.

Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη σίτιση συχνά αναγκάζονται να εργάζονται απλήρωτες υπερωρίες, επειδή οι εργολαβικές εταιρείες, που έχουν αναλάβει διαδοχικά τη σίτιση στο νοσοκομείο, μείωσαν το ωράριο εργασίας σταδιακά από 8 σε 6,5 ώρες.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα καταγγέλλουν ότι συστηματικά δεν τους δίνονται εξοφλητικές αποδείξεις μισθοδοσίας καθώς και ότι η εταιρεία απασχολεί λιγότερους εργαζόμενους από ότι προβλέπει η σύμβαση της με το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται εργαζόμενοι να δουλεύουν πολλές φορές έντεκα και δώδεκα μέρες χωρίς ρεπό.

«Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας προς τους αρμόδιους υπουργούς και τις διοικήσεις της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου και του Θριασιου νοσοκομείου, οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν, ουσιαστικά ανενόχλητες, να παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Μανώλης Βαρδαβάκης.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Θριασιου καταγράφει διαχρονική παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και μισθούς – πείνας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας σε σχετική καταγγελία του με έγγραφό του αναφέρει πως σε έλεγχο των Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων στις εργολαβικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την καθαριότητα και σίτιση στο Θριάσιο νοσοκομείο «δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας»!

Το Σωματείο διαχρονικά διεκδικεί να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με την πρόσληψη όλων των εργολαβικών εργαζομένων και όσων επιπλέον χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα. Επιπλέον ζητάει άμεσα από τους αρμόδιους υπουργούς και τις διοικήσεις της 2ης ΥΠΕ και του Θριασίου να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

  • να πληρωθούν άμεσα η μισθοδοσία του Οκτωβρίου και οι πραγματοποιηθείσες υπερωρίες και να εξασφαλιστεί ότι θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή
  • να δοθούν όλα τα χρωστούμενα ρεπό στις εργολαβικές καθαρίστριες
  • να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία και οι «προειδοποιήσεις» προς τους εργαζόμενους να μην ενημερώνουν για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Αναδημοσίευση από efsyn.gr