Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καταγγέλλουν την προσβλητική συμπεριφορά του Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καταγγέλλουν την προσβλητική συμπεριφορά του Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρα

                                                                                                                     7/4/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ “Η ΤΡΙΑΙΝΑ”

Με αγανάκτηση οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα.

Το Σωματείο μας με σειρά επιστολών και άλλων παρεμβάσεων προσπαθεί από τον Ιούνιο του 2020 να συναντηθεί  ή έστω να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό και να του αναπτύξει τα φλέγοντα και ιδιαίτερα επείγοντα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, δεδομένου του καθεστώτος της ειδικής διαχείρισης που βρίσκονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και της σε εξέλιξη διαδικασίας για την πώληση του ενεργητικού τους, την αρμοδιότητα των οποίων έχει ο Υπουργός Οικονομικών.

Την τελευταία περίοδο, στις αρχές Μαρτίου 2021 μετά από ενημέρωση του Υπουργού μέσω επιστολής μας,  ότι το 11 μελές του Δ.Σ του Σωματείου μας, αποφάσισε ομόφωνα,  να επισκεφτεί και τα ένδεκα μέλη το Υπουργείο Οικονομικών για να συναντηθούμε μαζί του, λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι εντός των δύο επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό και ότι ο ίδιος ήθελε να μας μιλήσει.

Δυστυχώς όμως η τηλεδιάσκεψη δεν έγινε, ούτε λάβαμε κάποια νέα δέσμευση για συγκεκριμένη ημερομηνία. Μάλιστα δε, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε με τον Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού, η τελευταία του απάντηση ήταν ότι δεν έχει κάτι να μας πει ο Υπουργός!!!

Την ίδια στιγμή όμως που ο Υπουργός, μέσω του Διευθυντή του γραφείου του, δηλώνει ότι δεν έχει να μας πει κάτι και αρνείται την συζήτηση μαζί μας, στη Βουλή εισάγεται νομοσχέδιο που περιέχει ειδικό άρθρο που αφορά ζητήματα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, και μάλιστα θέματα ιδιαίτερα σοβαρά, όπως είναι η άδεια λειτουργίας των Ναυπηγείων!!!.

Μόλις πληροφορηθήκαμε την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου, και τα ένδεκα μέλη του ΔΣ του Σωματείου μας σήμερα 7-4-2021 μεταβήκαμε έξω από το Υπουργείο Οικονομικών με πανό διαμαρτυρίας και ζητήσαμε συνάντηση με τον Υπουργό.

Δυστυχώς όμως, παρά του ότι περιμέναμε επί ώρες, η συνάντηση με τον Υπουργό δεν έγινε. Θεωρούμε τη στάση του Υπουργού Οικονομικών εντελώς απαράδεκτη.

Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με ευθύνη της εκάστοτε Κυβέρνησης, έχουν να πληρωθούν τους μισθούς τους και τις αποζημιώσεις τους όσοι αποχώρησαν, από τον Απρίλιο του 2012. Και, με αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης που έθεσε την εταιρεία σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και δεν την ολοκλήρωσε, αλλά και της σημερινής που συνεχίζει την ίδια πορεία, κινδυνεύουμε να χάσουμε όλα αυτά που μας χρωστάει η εταιρεία.

Διότι με τη διαδικασία αυτή, όλοι οι πιστωτές της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι για τους μισθούς και τις αποζημιώσεις μας θα πληρωθούν από το τίμημα της πώλησης.

Το οποίο τίμημα στον διαγωνισμό του Δεκεμβρίου, που κηρύχθηκε άγονος, έφθασε μόλις στα 15 εκατομμύρια. Όταν μόνο οι οφειλές προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν τα 180 εκατομμύρια ευρώ!

Παράλληλα, με την μεταβίβαση του ενεργητικού της εταιρείας μέσω της ειδικής διαχείρισης, οι εργαζόμενοι θα χάσουμε και τη δουλειά μας, αφού οι συμβάσεις εργασίας μας, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, δεν θα μεταφερθούν στο νέο φορέα και οι εργαζόμενοι θα απολυθούμε.

Αυτά είναι τα δύο βασικά προβλήματα που έχουμε θέσει στον Υπουργό Οικονομικών και αυτός αρνείται να μας δεχτεί. Δεν τα θεωρεί, φαίνεται, ο Υπουργός Οικονομικών σοβαρά θέματα για να ασχοληθεί.

Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά καταγγέλλουμε μέσω των ΜΜΕ τον Υπουργό Οικονομικών και του γνωστοποιούμε  ότι δεν είμαστε πλέον διατεθειμένοι να περιμένουμε άλλο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να αδιαφορεί τόσο προκλητικά για τη δουλειά μας, για τους οφειλόμενους μισθούς και αποζημιώσεις μας, για την επιβίωση των οικογενειών μας.

Για το λόγο αυτό αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε στο έσχατο μέσο που διαθέτουμε. Να συγκεντρωθούμε όλοι, οι επτακόσιοι και πλέον εργαζόμενοι, έξω από το Υπουργείο την επόμενη εβδομάδα και να απαιτήσουμε να δεχτεί ο Υπουργός τους εκπροσώπους του Σωματείου μας.

Είμαστε σε πλήρη επίγνωση των κινδύνων που συνεπάγεται η συγκέντρωσή μας αυτή εν μέσω πανδημίας και μάλιστα στην κορύφωσή της για τη δημόσια υγεία. Δεν έχουμε όμως άλλες επιλογές. Επίκειται η δημοσίευση της νέας προκήρυξης για την πώληση των Ναυπηγείων, οπότε  πλέον τα ίδια τα γεγονότα και οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση ή έστω η τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό, ώστε να μην μας αναγκάσει να κατεβούμε στους δρόμους.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ

  Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                           Ο  Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

         ΜΠΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Ε.                                                         ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΣ Β.