Ο.Σ.Μ.Ε – Συνέχεια Σκανδάλου Αναστολής Συμβάσεων

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο.Σ.Μ.Ε – Συνέχεια Σκανδάλου Αναστολής Συμβάσεων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΣΜΕ

Αθήνα  12  Μάρτη  2021

Προς

  1. Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Αχαΐας
  2.  Κεντρική  Υπηρεσία  ΣΕΠΕ

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

Επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει το φαινόμενο της εργαλειοποίησης των αναστολών των συμβάσεων εργασίας και την προσπάθεια της εργοδοσίας των επιχειρήσεων ΚΤΕΛ να αποκομίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο όφελος, εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία, την ανυπαρξία ελέγχου και την αδιαφορία της Πολιτείας για τα σοβαρά ζητήματα, τα οποία απασχολούν τους εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ. 

Δεν μας εντυπωσιάζει, η εκκωφαντική αφωνία των συναρμόδιων Υπουργείων, ιδιαίτερα του Μεταφορών, τα οποία όχι μόνο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, συστηματικά δεν απαντούν στις συνεχείς και αδιάκοπες εκκλήσεις μας στήριξης των εργαζόμενων των ΚΤΕΛ, αλλά σε αντίθετη κατεύθυνση κινούμενα και με νομοθετικές παρεμβάσεις, διευκολύνοντας τους εργοδότες, αφήνουν στο περιθώριο και χωρίς ουσιαστική στήριξη τους χιλιάδες εργαζόμενους. 

Η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού των ΚΤΕΛ και παράλληλα  η δυνατότητα παρά τις καταγγελίες μας, εκτέλεσης του δημόσιου  συγκοινωνιακού έργου αποκλειστικά από μετόχους των ΚΤΕΛ και από σχετιζόμενα με τις επιχειρήσεις αυτές  τουριστικά λεωφορεία, έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους σε πραγματική αδυναμία επιβίωσης.  

Η κυβερνητική προσπάθεια, χρησιμοποίησης των επιχειρήσεων ΚΤΕΛ, ως προπομπό και αιχμή του δόρατος άλωσης της δημόσιας συγκοινωνίας της πρωτεύουσας, συνεπικουρούμενη βεβαίως, όπως πολλές φορές ο αρμόδιος Υπουργός έχει πει και από τους εντός των τειχών, δήθεν εκπροσώπους των εργαζόμενων, σύμφωνους συνεργάτες του, πέραν της παράδοσης του δημόσιου αγαθού της συγκοινωνίας στους ιδιώτες, με ότι αυτό συνεπάγεται, έχει τεράστιες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους των ΚΤΕΛ. 

Παρά την σημαντική,  κρατική οικονομική ενίσχυση των κερδοφόρων (και κατά την περίοδο της πανδημίας), επιχειρήσεων Αστικών και Υπεραστικών ΚΤΕΛ, με το σημαντικό ποσό των 19.787.719,00 εκατ. ευρώ, και την χορήγηση  έξι (6) “επιστρεπτέων” προκαταβολών, οι επιχειρήσεις ΚΤΕΛ,  αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία, με την ανοχή και την στήριξη της Πολιτείας και ιδιαίτερα του Υπουργείου Μεταφορών, επιδιώκουν σε βάρος των εργαζόμενων, τους οποίους για ένα χρόνο σχεδόν δεν απασχολούν, την μεγιστοποίηση των κερδών τους. 

Όπως όλους τους εργαζόμενους των ΚΤΕΛ, έτσι και κατά τον ίδιο τρόπο το σκάνδαλο των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, έχει πλήξει και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών Α.Ε.  

Πενήντα (50) εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στην προαναφερόμενη επιχείρηση, έχουν τεθεί και συνεχίζουν να τελούν υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,  για σχεδόν ολόκληρο το χρονικό διάστημα από της έναρξης της υγειονομικής κρίσης μέχρι σήμερα. 

Πενήντα (50) εργαζόμενοι ξεχασμένοι για ένα ολόκληρο χρόνο, μεταχειρίζονται άνισα και αντιμετωπίζονται από την επιχείρηση “Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών A.Eως όντα κατώτερου θεού, με αποτέλεσμα την αδυναμία εκπλήρωσης από μεριάς τους των βασικών τους υποχρεώσεων, συντήρησης και επιβίωσης των οικογενειών τους. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και προκειμένου το στρεβλό και χωρίς δικαιοσύνη σύστημα των αναστολών  εκλείψει, καλούμε τις υπηρεσίες σας να ελέγξουν την επιχείρηση “Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών A.Eνα διαπιστώσουν τα καταγγελλόμενα και να προγραμματίσουν άμεσα την διενέργεια τριμερούς σύσκεψης,  προς επίλυση της εργατικής διαφοράς, η οποία έχει προκύψει, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. 

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας.