ΑΔΕΔΥ: 8 Μαρτίου 2021 – Αναζητώντας την Ισότητα των Φύλων …

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΑΔΕΔΥ: 8 Μαρτίου 2021 – Αναζητώντας την Ισότητα των Φύλων …

Μετά από σχετική εισήγηση της γραμματείας ισότητας της ΑΔΕΔΥ η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να προκηρύξει στάση εργασίας στις 8 Μάρτη 2021 από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου γιατί σήμερα ο αγώνας για την ουσιαστική κατάκτηση της ισότητας των φύλων παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ.

 Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ :

ΑΔΕΔΥ: 8 Μαρτίου 2021 – Αναζητώντας την Ισότητα των Φύλων …

8 Μαρτίου 1857, Νέα Υόρκη…  εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας διαδηλώνουν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, σε μία από τις πρώτες κινητοποιήσεις για διεκδίκηση δικαιωμάτων από γυναίκες,

8 Μαρτίου 2021, Ελλάδα… οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική ζωή, συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, συνεχίζουν να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας. Ταυτόχρονα, με την έλευση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης οι γυναίκες βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στην ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι διαλυμένες κοινωνικές δομές του κράτους Πρόνοιας  φυλακίζουν τις γυναίκες στον «παραδοσιακό» τους ρόλο της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Παράλληλα η υποχρεωτική τηλεργασία συμπιέζει τον προσωπικό  χρόνο των γυναικών στο ελάχιστο.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων.

Οι αποκαλύψεις μέσω του ελληνικού #Metoo αναδεικνύουν τις σεξιστικές διακρίσεις και την έμφυλη βία που δυστυχώς αποτελούν «κανονικότητα» για τις γυναίκες και τα άτομα που δεν επιλέγουν τις «παραδοσιακές» σεξουαλικές κατευθύνσεις.

Η σημερινή πραγματικότητα με τη χιονοστιβάδα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού από δημόσια και μη πρόσωπα σε όλους τους εργασιακούς χώρους μας επιβάλει να είμαστε σε εγρήγορση όχι μόνο για να τιμωρηθούν οι θύτες αλλά και για να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας ώστε να μην ξαναπαρουσιαστούν τέτοια φαινόμενα.

Σήμερα που η ελληνική κοινωνία βράζει από την αποκάλυψη της έκτασης των φαινομένων της έμφυλης βίας λέγοντας «ως εδώ», ο αρμόδιος κρατικός φορέας που θα έπρεπε να είναι μπροστά και να διατυπώνει δημόσιο λόγο με κοινωνικό αντίκτυπο αντί να ενισχύεται, συνεχώς υποβαθμίζεται. Η κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει την ΓΓ Ισότητας των Φύλων και να συγχωνεύσει τις πολιτικές για την ισότητα με τις πολιτικές για την οικογένεια και το δημογραφικό. Πρόκειται για μία συνειδητή αντιστροφή του στόχου της Ισότητας των Φύλων, μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση που συνδέει μονοσήμαντα τις γυναίκες με τον αναπαραγωγικό τους ρόλο και όλα τα στερεότυπα που έχουν συνδεθεί με το ρόλο αυτό.

Αντίστοιχες προθέσεις δηλώνει η απόπειρα μεταρρύθμισης, επί το χείρον, του οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα, όπου οι ρυθμίσεις για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, στις περιπτώσεις διαζυγίου δηλώνουν ακριβώς την προσπάθεια αφαίρεσης βασικών κατακτήσεων υπέρ των γυναικών που είχε επιτύχει το κίνημα τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η ΑΔΕΔΥ, ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στο Δημόσιο τομέα, φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα των γυναικών, με στόχο όχι μόνο να συζητηθούν ευρέως στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, αλλά για να ξεκινήσει μια αγωνιστική παρέμβαση για την επίλυσή τους. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το αίτημα έρχεται αυτονόητο σε μία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία για την αποκατάσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας ως θεσμού αφιερωμένου αποκλειστικά στην ισότητα των φύλων, όπως και η ανάδειξη και στήριξη του οριζόντιου χαρακτήρα της.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αποφάσισε να κηρύξει Πανελλαδική διευκολυντική Στάση Εργασίας τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου.

Καλούμε σε συγκέντρωση, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13:00, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, λόγω της πανδημίας.

Καλούμε τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να αναδείξουν με κάθε τρόπο την παγκόσμια μέρα της γυναίκας, τόσο στις 8 Μάρτη, όσο και στο διάστημα μέχρι τις 8 Μάρτη, προβάλλοντας τα σύγχρονα αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας, οργανώνοντας συζητήσεις κι εκδηλώσεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους, στα Υπουργεία και σε όλους τους χώρους εργασίας με τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας.

Σήμερα που ο  αγώνας για την ουσιαστική κατάκτηση της ισότητας των φύλων παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ

καλούμε

όλες και όλους σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 8ης Μάρτη

Απαιτούμε την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία