Νέα Κινητοποίηση Καλλιτεχνών στο Υπ. Εργασίας – Τετάρτη 16/12

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Νέα Κινητοποίηση Καλλιτεχνών στο Υπ. Εργασίας – Τετάρτη 16/12

Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν οι καλλιτέχνες, αφού έπειτα από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη για ακόμη μια φορά οι ευθύνες μετατοπίστηκαν στο Υπουργείο Εργασίας…

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ:

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

12 το μεσημέρι

Κατά την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Πολιτισμού είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη όπου του παραθέσαμε για μια ακόμη φορά τα αιτήματα και τις ανησυχίες μας. Εκείνος εκφράζοντας και εκπροσωπώντας την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έπαιξε εκ νέου το παιχνίδι της μετατόπισης ευθυνών μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εργασίας, δηλώνοντας όμως ότι στηρίζει τα αιτήματα μας. 

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιούμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 στις 12 το μεσημέρι, όπου θα συγκεντρωθούμε μέλη των Δ.Σ. των Σωματείων της Π.Ο.Θ.Α. τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19 κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκα.

Το δεύτερο ολικό lockdown ήρθε ως καταπέλτης να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο μας. Τη στιγμή που ολόκληρος ο Νοέμβριος παρήλθε με τον Πολιτισμό σε αναστολή βλέπουμε το ίδιο σκηνικό να συμβαίνει και το μήνα Δεκέμβριο. 

Δηλώνουμε ότι δεν θα παίξουμε το παιχνίδι με το «μπαλάκι» ευθυνών ανάμεσα στα δύο Υπουργεία. Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε ενώπιον της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου για την κάλυψη των ανθρώπων του Πολιτισμού. Σκοπός και στοίχημά μας είναι να δίνουμε το δυναμικό παρών μέχρι να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοί μας που πλήττονται από την πανδημία.

Ζητάμε επείγουσα κοινή τηλεδιάσκεψη και με τα τρία συναρμόδια Υπουργεία (Υπουργείο Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας) για να συζητήσουμε τα προβλήματα των εργαζομένων που εκπροσωπούμε, τα απαραίτητα μέτρα στήριξης, το μητρώο καλλιτεχνών και τα επιδόματα.

Αναλυτικά:

1. Να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού και όσοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία εγγραφής (20/10/2020) στο Μητρώο Καλλιτεχνών και πληρούν τις λοιπές τυπικές προϋποθέσεις.

2. Σε σχέση με το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ της κατηγορίας λ1, να μην υπάρχει καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο Μητρώο. Να υπενθυμίσουμε ότι, σε αντίθεση με το επίδομα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής στο Μητρώο για το επίδομα αυτό είναι η 15η και όχι η 20η Οκτωβρίου.

3. Αυτόματη επέκταση και άμεση εκταμίευση του επιδόματος και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο τουλάχιστον και στη συνέχεια το υπόλοιπο διάστημα που οι χώροι πολιτισμού θα παραμείνουν κλειστοί.

4. Όσοι αποζημιωθούν μέσω Μητρώου, να είναι δικαιούχοι ΚΑΙ της μείωσης ενοικίου, όπως συμβαίνει και με τις αναστολές εργασίας.

5. Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, όλων των ειδών συνδέσεων τηλεφωνίας, ενέργειας, δημοτικών τελών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων.