ΠΟΘΑ: Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 15 Ιουνίου ώρα 11:00

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΘΑ: Κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 15 Ιουνίου ώρα 11:00

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ):

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Μετά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις μας στο Υπουργείο Εργασίας και τη Δ.ΥΠ.Α. τα τελευταία χρόνια, τις συναντήσεις μας με τη Διοίκηση και των σχετικών υπομνημάτων που έχουμε αποστείλει, τα προβλήματα όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά δυστυχώς παραμένουν και επιβεβαιώνονται με τον πιο άδικο τρόπο.

Σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων, που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, παρατηρούνται τα εξής φαινόμενα:

  • Η απόρριψη αιτήσεων για επιδότηση ανεργίας και επιπλέον η απαίτηση για επιστροφή αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας σε απασχολούμενους με μπλοκάκι, επειδή θεωρούνται «ελεύθεροι επαγγελματίες». Αγνοείται επιδεικτικά ότι οι εργαζόμενοι στην Τέχνη και τον Πολιτισμό – ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους – ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ), ακόμη κι αν εκδίδουν Α.Π.Υ, αφού πάγια και νομολογιακά παρέχουν πάντοτε εξαρτημένη εργασία, που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής (ωράριο, τόπος παροχής, τρόπος παροχής που καθορίζεται πάντα από τον εργοδότη ή παραγωγό κλπ.).
  • Επιπροσθέτως η απόρριψη επιδότησης ανεργίας σε μέλη Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών (ΑΜΚΕ) είναι καταφανέστατα άδικη, τη στιγμή μάλιστα που, αναγκαστικά, ο μόνος τρόπος να επιδοτηθεί ένα καλλιτεχνικό σχήμα από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αποκλειστικά μέσω σύστασης και λειτουργίας ΑΜΚΕ. Σημειώνουμε, μάλιστα, πως εκ του νόμου, οι ΑΜΚΕ δεν διανέμουν κέρδη στα μέλη τους (όταν και αν αυτά υπάρξουν) και, ουσιαστικά, λειτουργούν ως απλό ΑΦΜ για την είσπραξη των κρατικών επιχορηγήσεων, που – σημειωτέων – είναι συνήθως ύψους 5 έως 60 χιλιάδων ευρώ για κάθε παραγωγή. Πως είναι λοιπόν δυνατόν τα μέλη ΑΜΚΕ – που ασφαλίζονται ως μισθωτοί για τις παραγωγές που συμμετέχουν – να λογίζονται ως «ελεύθεροι επαγγελματίες» και η δραστηριότητα των νομικών σχημάτων αυτών να θεωρείται «επιχειρηματική δραστηριότητα»;

Φαίνεται πως η Δ.ΥΠ.Α. αγνοεί ακόμα και την από 28/07/2022 απάντηση του πρώην Υπουργού Εργασίας σε σχετική επερώτηση στη Βουλή.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Βιώνουμε μια γενικευμένη προσπάθεια να περιοριστούν οι δικαιούχοι των επιδομάτων στον κλάδο μας, που εμείς οι ίδιοι πληρώνουμε μέσω των εισφορών μας, αλλά και μια μεθοδική διολίσθηση των εργασιακών σχέσεων στο καθεστώς του ελεύθερου επαγγελματία.

Γι’ αυτό συντονίζουμε τις προσπάθειές μας και εντείνουμε τον αγώνα μας, οργανώνουμε κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 και ώρα 11:00

Για το λόγο αυτό, να είμαστε όλες και όλοι εκεί.

Είναι ζήτημα επιβίωσης.