Διαδικτυακές θεατρικές παραστάσεις – Το ΣΕΗ καλεί το υπ. Πολιτισμού να βάλει κανόνες!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Διαδικτυακές θεατρικές παραστάσεις – Το ΣΕΗ καλεί το υπ. Πολιτισμού να βάλει κανόνες!
  • Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με ενημέρωση του προς το θεατρικό κοινό για τις διαδικτυακές παραστάσεις (LIVESTREAMING,VIDEOONDEMAND), καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς και το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού να μην μένουν απλοί παρατηρητές και να θεσπίσουν κανόνες προκειμένου να διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΚΟΙΝΟ:

Αγαπητοί θεατές.

Αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο, προβάλλονται είτε μαγνητοσκοπημένες (πριν κλείσουν τα θέατρα), είτε ζωντανές (μέσω Live streaming), θεατρικές παραστάσεις μεγάλων και κεντρικών θεατρικών σκηνών, με αντίτιμο κοντά στον μέσο όρο του εισιτηρίου ζωντανής θεατρικής παράστασης. Αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο, στηρίζετε με τα χρήματά σας το θέατρο σε δύσκολες στιγμές… στηρίζετε τους εργαζόμενους στο θέατρο… στηρίζετε και τους ηθοποιούς…

EINAI OMΩΣ ΕΤΣΙ;

Ενώ θα βλέπετε τις εν λόγω, συγκεκριμένες παραστάσεις και θα απολαμβάνετε το άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα γινόταν χωρίς την καθοριστική συμβολή των ηθοποιών, σας καλούμε να σκεφτείτε:

– Ρωτήθηκαν οι ηθοποιοί για να δώσουν την συγκατάθεσή τους για αυτές τις προβολές;

– Πληρώθηκαν οι ηθοποιοί για την μαγνητοσκόπηση της παράστασης;

– Θα αποζημιωθούν οι ηθοποιοί για κάθε μία από αυτές τις προβολές;

– Με άλλα λόγια, να σκεφτείτε, εάν μέρος του αντίτιμου του εισιτηρίου σας θα φτάσει σε αυτούς, που από τον Μάρτιο ζουν με επίδομα 534 ευρώ με – εξαίρεση ίσως – έναν ή δύο μήνες κανονικής μισθοδοσίας ενδιάμεσα.

– Εάν για να πάρουν αυτόν τον ένα – ή δύο – κανονικούς μισθούς, οι ηθοποιοί υπέγραψαν καταχρηστικά και παράνομα συμφωνητικά, με τα οποία παραχώρησαν για αόριστο χρονικό διάστημα, χωρίς αποζημίωση τα συγγενικά τους δικαιώματα, υπό τον φόβο μη πρόσληψής τους.

Το Σωματείο Ηθοποιών σας απαντά πως, κατά περίπτωση, σε αυτές τις παραστάσεις, αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο, η απάντηση είναι “όχι”.

Σας καλεί να σκεφτείτε, επιπρόσθετα, αν οι μισθοί στους οποίους συμφώνησαν – ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ – ήταν ήδη εξαρχής συμφωνημένα μειωμένοι γιατί «η θεατρική επιχείρηση δεν έβγαινε».

Και σας προτείνει δύο ακόμα αναλογίες για την στήριξη της σκέψης σας.

– Τι θα λέγατε αν ένας εκδοτικός οίκος, ξανατύπωνε βιβλίο ενός συγγραφέα και το έθετε σε κυκλοφορία χωρίς προηγούμενη γνώση του και χωρίς να του αποδοθεί μέρος των εισπράξεων;

– Τι θα λέγατε αν τα τραγούδια ενός τραγουδιστή παίζονταν σε άγνωστο αριθμό κοινού (όπως το διαδικτυακό κοινό) χωρίς να αποδίδονται σε έναν συλλογικό οργανισμό διαχείρισης που τα εισπράττει; Ειδικά, τώρα, σε αυτήν την συγκυρία, που οι συναυλίες έχουν ανασταλεί;

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ, λοιπόν, ΤΩΡΑ όσο βλέπετε αυτές τις παραστάσεις, αν στηρίζετε πράγματι και ΕΜΠΡΑΚΤΑ τους ηθοποιούς…

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς και το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε σχέση με τις ανωτέρω προσβολές των συγγενικών δικαιωμάτων και δηλώνει πως, άμεσα, αναλαμβάνει δράση.

Ως τότε, ενημερώνει – ως οφείλει – το κοινό για τις πρακτικές που ακολουθούνται και το καλεί να σταθεί – όπως πάντα – δίπλα στους ηθοποιούς.

Image may contain: one or more people and closeup