Υπεγράφη η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ του ΣΕΗ και του Εθνικού Θεάτρου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Υπεγράφη η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ του ΣΕΗ και του Εθνικού Θεάτρου

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Με χαρά σας ανακοινώνουμε πως χτες, 9/5/2023, υπογράφηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ ΣΕΗ και Εθνικού.

Η νέα σύμβαση που έχει διετή διάρκεια ισχύος (9/5/2023-8/5/2025), εν μέσω μάλιστα της συνεχιζόμενης κρίσης που βιώνουμε όλοι, ενώ παράλληλα συνεχίζει να κατοχυρώνει:

– τον ίδιο αριθμό συμβάσεων (220 εργαζόμενοι ηθοποιοί ετησίως),

– με 5μηνες ή 8μηνες συμβάσεις (οι 8μηνες είναι πλέον 45 κατ’ έτος)

– τους ίδιους όρους εργασίας και τις προβλέψεις για τα συγγενικά δικαιώματα των ηθοποιών (που εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά το 2021),

ταυτόχρονα,

– για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια (από το 2019) εξασφαλίζει αύξηση 8% στον βασικό μισθό (και τις αμοιβές συγγενικών δικαιωμάτων), που διαμορφώνεται πλέον στα 1200 ευρώ (το μεγαλύτερο ποσό από το 2006, οπότε ο μισθός διαμορφώθηκε στα 1150 ευρώ, και το 2019 οπότε και ο μισθός διαμορφώθηκε στα 1112 ευρώ, που ίσχυε μέχρι την υπογραφή της νέας σύμβασης),

– ενώ οι νέες προβλέψεις για μικρότερης διάρκειας συμβάσεις για επαναλήψεις παραστάσεων ή των παραστάσεων που θα δοθούν στα πλαίσια της εξωστρέφειας του Εθνικού Θεάτρου (showcase παραστάσεων και περιοδείες στην ευρωπαϊκή ήπειρο) αφενός δεν προσμετρώνται (είναι πάντα επιπλέον δηλαδή) στον ελάχιστο αριθμό πλήρους διάρκειας συμβάσεων, αφετέρου προαπαιτούν πάντα την σύμφωνη γνώμη του ηθοποιού διαφυλάσσοντας έτσι την αυθεντική διανομή της εκάστοτε παράστασης (original cast).

Τέλος,

επίσης για πρώτη φορά, το Εθνικό δεσμεύεται πως:

i) θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να προσλαμβάνει ηθοποιούς με προσόντα διορισμού το πτυχίο αναγνωρισμένης δραματικής σχολής ή του τμήματος θεάτρου του ΑΠΘ ή όσους έχουν 200 ένσημα με την ειδικότητα του ηθοποιού, και

ii) κάθε έτος θα προσλαμβάνει τουλάχιστον 20 ηθοποιούς βιολογικής ηλικίας 55 ετών και άνω για την αποτροπή ηλικιακών διαχωρισμών.

Μετά από αυτό,

συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας και οργανώνουμε την υπογραφή της νέας σύμβασης στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και, φυσικά, στο ελεύθερο θέατρο.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την μόνιμη αύξηση των εκτός έδρας αποζημιώσεων με αναθεώρηση των σχετικών νόμων και όχι με μικρής διάρκειας νομοθετικές ρυθμίσεις που ανανεώνονται κάθε έτος (αρμοδιότητα υπουργείων εργασίας, οικονομικών και εσωτερικών).

Είναι επίσης αυτονόητο πως συντασσόμαστε με το διαρκές αίτημα του Εθνικού Θεάτρου για αύξηση της τακτικής επιχορήγησης του και θα είμαστε μαζί με τον Οργανισμό στις προσπάθειες διεκδίκησης.

#ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

#ΜΑΖΙ_ΔΥΝΑΤΟΙ

ΥΓ: Το πλήρες κείμενο της νέας συλλογικής σύμβασης θα βρείτε στο site του σωματείου, καθώς και στα mails που θα σταλούν στα μέλη μας.