Ανακοίνωση ΟΕΧΒΕ για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ανακοίνωση ΟΕΧΒΕ για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ

Ανακοίνωση  Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος(ΟΕΧΒΕ) μετά το τραγικό δυστήχημα που σημειώθηκε στο εργοστάσιο.

Μετά το θανατηφόρο ατύχημα που έγινε το Σάββατο 8/8/2020, στο ιστορικό χώρο πλέον του εργοστασίου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ , θέλουμε να θυμίσουμε σε όλους, όχι για να ευλογήσουμε τα γένια μας αλλά για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, ότι:

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.) και το Σωματείο Εργαζομένων των ΕΑΣ Ελευσίνας είχαμε έγκαιρα προβλέψει τα προβλήματα από την “παράνομη” πώληση του εργοστασίου.Τα 500 στρέμματα περίπου οικόπεδο και κτιριακές εγκαταστάσεις πουλήθηκαν με μη νόμιμες διαδικασίες (χωρίς να γίνει Δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός) και σε τιμή πολύ κατώτερη από την πραγματική τους αξία αλλά και πολύ κατώτερη ακόμη και από την αντικειμενική τους αξία όπως παρακάτω αναφέρουμε!

Ως Ομοσπονδία (Ο.Ε.Χ.Β.Ε.) και ως Σωματείο Έργαζομένων ΕΑΣ Ελευσίνας, είχαμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Διαφθοράς για όλα τα παραπάνω το έτος 2017, καταγγέλοντας για παράνομες πράξεις το Δ.Σ. των ΕΑΣ και συγκεκριμένα τη Διοίκηση Θεόφιλου Βασιλείου και Κοσμά Χρηστίδη που αποφάσισε τη πώληση του εργοστασίου στις 3.4.2017!

Η μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Διαφθοράς έγινε διότι:

α) Το ΔΣ κατά πλειοψηφία αποφάσισε να το πουλήσει με εξευτελιστικό τίμημα και μάλιστα με παράβαση του νόμου, δηλαδή χωρίς να γίνει Δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός, όπως έγινε , με τη πώληση του εργοστασίου της ΜΒΗ , θυγατρικής των ΕΑΣ στα Γιάννενα.

β) Επιβάρυναν τα ΕΑΣ βάζοντας στο συμβόλαιο πώλησης, όρους και προυποθέσεις (π.χ. ότι μέχρι την παράδοση των ακινήτων στις 15.4.2018 τα ΕΑΣ θα πληρώνουν την Ασφάλεια και την Φύλαξη των ακινήτων, τον καθαρισμό των τυχόν αποβλήτων-εκρηκτικών, έκδοση αδειών κατεδάφισης κτιρίων κ.λ.π.), όρους που δεν τήρησαν και δεν εκπλήρωσαν μέχρι το Δεκέμβριο του 2018 όταν μας αποχαιρέτησαν ως Διοίκηση της εταιρείας, με αποτέλεσμα η Εταιρεία μέχρι και σήμερα να αδυνατεί να τους εκπληρώσει!

γ) Επιβάρυναν την Εταιρεία με το κόστος όλων των παραπάνω όρων, οι οποίο δεν υπήρχαν στην αρχική εισήγηση προς τη Γ.Σ.των Μετόχων, με το αρχικό τίμημα πώλησης, των 20.767.850 ευρώ, αλλά τους πρόσθεσαν αργότερα όταν υποχρεώθηκαν από τη Γ.Σ. των Μετόχων να επανέλθουν με νέα έκθεση εκτίμησης και η οποία ανέβαζε το τίμημα στο ποσό των 25.600.000 ευρώ!

Θυμίζουμε ότι το 2016 η Γ.Σ. των Μετόχων είχε απορρίψει την πρώτη εισήγηση – απόφαση 43/22.8.2016 του Δ.Σ. της Εταιρείας που πρόβλεπε «την πώληση του εργοστάσιου των ΕΑΣ της Ελευσίνας (Βορείου και Νοτίου Τμήματος) περι τα 500 στρέμματα προς τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) έναντι συνολικού τιμήματος των 20.767.850 Ευρώ»!

Πολλές φορές έχουμε μιλήσει για το εξευτελιστικό του τιμήματος αφου πουλήθηκε πολύ κάτω από την αντικειμενική αξία και ενώ η αναγραφόμενη αντικειμενική αξία στο συμβόλαιο είναι 44.537.631 ευρώ αν και σε όλους ήταν γνωστή επίσης η ανάγκη των ΕΛ.ΠΕ να αγοράσουν τα συγκεκριμένα ακίνητα για λόγους ασφάλειας του Διυλιστηρίου (συνθήκη Σεβέζο) αλλά και για λόγους λειτουργικούς και περιβαλλοντικούς, αφού λόγω της επέκτασης του απαιτείτο να υπάρχει ζώνη ασφαλείας !

Για 20 περίπου χρόνια το εργοστάσιο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ καταστρεφόταν καθημερινά από τη μόνιμη ρύπανση πού προερχόταν από τις σάπιες δεξαμενές των ΕΛ.ΠΕ που βρίσκονται στο βόρειο μέρος του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ, χωρίς ποτέ να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τις καταστροφικές συνέπειες, εις βάρος Δημόσιας περιουσίαςπου σχετιζόταν και με την Εθνική Άμυνα της Χώρας.!!!

Ακόμη και σήμερα μεγάλες ποσότητες πετρελαίου διαπερνούν καθημερινά κάτω από το υπέδαφος τις εγκαταστάσεις του πρώην Β’ εργοστασίου (Γομωτήριο) των ΕΑΣ Ελευσίνας και καταλήγουν στο αιγιαλό.!

Είναι βέβαιο ότι οι Δημόσιες Αρχές κλείνουν τα μάτια μπροστά στην περιβαλλοντική μόλυνση που συντελείται καθημερινά… όπως και άλλες Δημόσιες Αρχές συνεργεί σαν, για να περάσουν τα ακίνητα, τα οποία αποτελούσαν το πιό σημαντικό περιουσιακό στοιχείο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, στα χέρια των ΕΛ.ΠΕ και μάλιστα σε τιμή ξεπουλήματος.!

Θυμίζουμε σε πάσα κατεύθυνση ότι το έτος 2009 (επί Διευθύνοντος Συμβούλου ΕΑΣ κ. Κων/νου Μανούσου) τα ΕΛ.ΠΕ είχαν προτείνει να νοικιάσουν απο τα ΕΑΣ το τμήμα που γειτνίαζε με το Διυλιστήριο περί τα 100 στρέμματα για 20 χρόνια, προκειμένου να το έχουν ως ζώνη πρασίνου, αντί του ποσού των 25.000.000 Ευρώ, δεδομένου ότι για τα ΕΛΠΕ ήταν ζήτημα επιβίωσης τους να αποκτήσουν την έκταση των ΕΑΣ.

δ) Και το σκάνδαλο συνεχίστηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι την απόφαση για πώληση του εργοστασίου ΕΑΣ Ελευσίνας, την είχε πάρει ένα Διοικητικό Συμβούλιο που δεν λειτουργούσε νόμιμα, αφου το Φεβρουάριο του 2017 είχε συγκροτηθεί νέο ΔΣ μετα την παραίτηση Χρηστίδη οριζοντας αντικαταστάτη του τον ΠΕΡΙΚΛΗ ΝΕΑΡΧΟΥ. Παρ όλα αυτά στο ΔΣ της 5.4.2017 εμφανίστηκε να ψηφίζει στο ΔΣ ο αντικατασταθείς Χρηστίδης και στις θετικές ψήφους για τη πώληση υπολογίστηκε η ψήφος του Κοσμά Χρηστίδη που όμως είχε παραιτηθεί επίσημα από τη θέση του Διευθύνοντα Σύμβουλου των ΕΑΣ, δυο μήνες πριν (το Φεβρουάριο του 2017) και το Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορούσε πλέον να συνεδριάζει και να παίρνει αποφάσεις, όπως η Περιφέρεια έχει πει με επίσημο έγγραφο της! !!!!!! ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ; ΑΛΗΘΙΝΟ όμως….

Με βάση τα παραπάνω και για να έρθουμε στο σήμερα…….. ρωτάμε τα εξής:

Σύμφωνα με το συμβόλαιο πώλησης μετά τις 15/4/2018 ποιος φέρεται ως ιδιοκτήτης του ακινήτου;;;;

Είναι αλήθεια ότι στο Συμβόλαιο πώλησης προβλέπεται ότι την ευθύνη φύλαξης την έχουν τα ΕΑΣ, μόνο μέχρι τις 15.4.2018;;;;;

Οι Δικηγόροι της Εταιρείας που γνωρίζουν το Συμβόλαιο πώλησης και συμμετείχαν στο παραπάνω Δ.Σ. που αποφάσισε την πώληση του ακινήτου της εταιρείας , τί έχουν να μας πούν;;;;;

Γιατί η Εταιρεία ΕΑΣ, συνεχίζει να πληρώνει ακόμη και μετά τις 15.4.2018 ιδιωτική φύλαξη, Δημοτικά τέλη, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κ.λ.π., τίμημα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για ένα ακίνητο που δεν το έχει με βάση το συμβόλαιο;;;;;

Από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι σήμερα ποσα χρήματα έχει πληρώσει η Εταιρεία ΕΑΣ για ιδιωτική φύλαξη, για Δημοτικά τέλη, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λ.π. για τα ακίνητα της Ελευσίνας;;;;;

Πιστεύουμε ότι η Διοίκηση των ΕΑΣ και οι Υπηρεσιακοί παράγοντες , έχουν την υποχρέωση να δώσουν λογαριασμό για το κόστος που έχει επιβαρυνθεί η Εταιρεία ….. και πρέπει να το κάνουν γρήγορα.

Θετικό για την σημερινή διοίκηση είναι ότι προέβη σε πρόσθετη παρέμβαση στην μήνυση που ως συνδικαλιστικά όργανα έχουμε κατάθεση στην τότε διοίκηση των ΕΑΣ, και σήμερα αντιμετωπίζουν κακουργηματικές κατηγορίες και η τότε διοίκηση των ΕΑΣ αλλά και η διοίκηση των ΕΛΠΕ από τις δικαστικές αρχές.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ τις παραπέρα κινήσεις……
Γραμματεία τύπου
ΟΕΧΒΕ