DIAXON ΚΟΜΟΤΗΝΗ – Ανησυχία στους εργαζόμενους της DIAXON

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο DIAXON ΚΟΜΟΤΗΝΗ – Ανησυχία στους εργαζόμενους της DIAXON

Για το ενδεχόμενο πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ των μετοχών του ομίλου ΕΛΠΕ – Τα σωματεία του Ομίλου αντιδρούν και συντονίζουν τις επόμενες ενέργειές τους

Σε εγρήγορση βρίσκεται το Σωματείο Εργαζομένων στη DIAXON, με αφορμή την διαφαινόμενη προσπάθεια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, των οποίων η DIAXON είναι θυγατρική εταιρεία.

Να υπενθυμίσουμε πως τα ΕΛΠΕ ανήκουν κατά 45% στον όμιλο Λάτση, μέσω της Paneuropean Oil & Industrial Holdings S.A, ενώ το μειοψηφικό πακέτο του 35% που κατείχε το Ελληνικό Δημόσιο έχει περάσει το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο φέρεται να προτίθεται να προχωρήσει στην διαδικασία πώλησης των μετοχών, όπως προβλέπουν οι σχετικές συμφωνίες με τους δανειστές.

Αυτό βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους σε όλα τα σωματεία του Ομίλου, τα οποία έχουν αρχίσει να κάνουν κινήσεις προσπαθώντας να αναχαιτίσουν αυτή την κίνηση, τόσο λόγω της στρατηγικής σημασίας των ΕΛΠΕ για τη χώρα, όσο και γιατί ενδεχόμενη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση θεωρούν ότι δεν θα έχει τα αποτελέσματα που περιμένουν ΤΑΙΠΕΔ και δανειστές, αλλά θα ζημιώσει εν τέλει το ελληνικό κράτος.

Επηρεάζουν οι εξελίξεις την DIAXON

Ό,τι συμβαίνει στα ΕΛΠΕ, επηρεάζει και τους ίδιους, σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της DIAXON κ. Νίκος Κλεισάρης, μιας και πρόκειται για καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, που πέρα της εταιρικής της σχέσης, προμηθεύεται και την πρώτη ύλη της από την μητρική εταιρεία.

Στο τέλος του 2017, μαθεύτηκε πως το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση μέρους ή όλου του ποσοστού του στην εταιρεία, που αναμένεται να φέρει στα ταμεία 500 εκ. ευρώ.

Με αφορμή αυτό, και τα πέντε σωματεία του ομίλου, από τις διάφορες θυγατρικές και από την κεντρική εταιρεία, έχουν αρχίσει να συντονίζουν τις κινήσεις τους, γιατί ανησυχούν για την λειτουργία της επιχείρησης.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια, ο όμιλος είχε υπερκερδοφορία, με τα κέρδη το 2017 να υπολογίζονται στα 2 δις ευρώ, ενώ πωλείται για το ¼ αυτού του ποσού, για αυτό και οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει την αντίδρασή τους προς τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το ίδιο έκαναν και κατά την επίσκεψη στη μονάδα στην Κομοτηνή του Υπουργού Οικονομίας κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, που τους τόνισε πως έχουν ως κυβέρνηση μια διαφωνία για την πώληση, όμως δεν είναι στα δικά τους χέρι.

Έτσι λοιπόν τα σωματεία παραμένουν σε εγρήγορση, ενώ τη Δευτέρα θα επισκεφτεί την DIAXON κλιμάκιο του σωματείου της Θεσσαλονίκης, που θα ενημερώσουν την έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε, ώστε να συζητήσουν το τι έχει γίνει μέχρι τώρα αλλά και τις κοινές αποφάσεις που πρέπει να λάβουν από εδώ και πέρα.

Παρέμβαση και στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ από το πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια

Να σημειωθεί πως το Σωματείο της μητρικής εταιρείας, της ΕΛΠΕ, το πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, συναντήθηκε στις 25 Ιανουαρίου με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. ΆρηΞενόφο, στον οποίο εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση των εργαζομένων στο ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης τωνΕΛΠΕ.

Ο κ.Ξενόφος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου, τους επιβεβαίωσε την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στηνδιαδικασία πώλησης των μετοχών, όπως προβλέπουν οι σχετικές συμφωνίες με τους δανειστές.

Το Σωματείο από πλευράς του κατέστησε σαφές με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα ΕΛΠΕ αποτελούν περιουσία του Ελληνικού Λαού, και είναι εταιρεία κολοσσός για τα ελληνικά δεδομένα που δραστηριοποιείταικαι εκτός των συνόρων (Κύπρος, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο) με ό,τι αυτό σημαίνει.

Τόνισαν δε πως τα ΕΛΠΕ τα τελευταία χρόνια κάνουν αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδοφορίας συνεισφέροντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη της χώρας και δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιωτικοποίησης μιας εταιρείας, η οποία είναι απολύτως υγιής και παράλληλα έχει αναλάβει σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους ενεργειακούς κολοσσούς του κόσμου να διερευνήσει το ενδεχόμενο ύπαρξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο).

Επίσης ανέφεραν πως μέσω των ΕΛΠΕ το κράτος ασκεί την ενεργειακή πολιτική της χώρας, ενώ φροντίζουν για την απρόσκοπτη τροφοδοσία και κάλυψη ενεργειακών
αναγκών της χώρας (Σώματα Ασφαλείας, Νοσοκομεία, Σχολεία κλπ), την τροφοδοσία με καύσιμα απόμακρων περιοχών της πατρίδας μας αλλά και ασκούν κοινωνική πολιτική σε επίπεδο που καμία αμιγώς ιδιωτική επιχείρηση δεν πρόκειται να πράξει (Σχολεία, Υποτροφίες, Σώματα Ασφαλείας καιστήριξη ευπαθών και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων).

Οι ίδιοι ως εργαζόμενοι, αλλά και πολίτες αυτής της χώρας, εξέφρασαν την άποψη πως θεσμοί τύπου ΤΑΙΠΕΔ, δεν νομιμοποιούνται να ξεπουλούν την περιουσία του ελληνικού λαού και θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις να αποτρέψουν το περαιτέρω ξεπούλημα της Πατρίδας.

Κωνσταντίνος Μαρκενδούδης
Αναδημοσίευση από :