Από σήμερα στην ΕΡΓΑΝΗ οι αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Από σήμερα στην ΕΡΓΑΝΗ οι αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα

Ανοίγει από σήμερα η εφαρμογή μέσα στην ΕΡΓΑΝΗ για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης των εργοδοτών ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους μέσα στην Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εργασίας.


Οι εργοδότες θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση που αφορά την αναγγελία αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων εργασίας και τις απολύσεις ή τις παραιτήσεις των εργαζομένων που είχαν το διάστημα από 1η Μαρτίου μέχρι τις 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News αναμένεται σε λίγο να βγει και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο που θα δοθεί η οικονομική στήριξη των 800 ευρω.


Συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους εργοδότες που οι επιχειρήσεις τους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών να «παγώσουν» μονομερώς κάποιους ή το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης. Να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για το ποιοι εργοδότες μπορούν να προχωρήσουν και ποιοι όχι σε περιορισμό του προσωπικού τους.Οι εργαζόμενοι που θα μπαίνουν σε αναστολή θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ εντός του πρώτου δεκαήμερου του Απριλίου, όταν θα δοθεί και στους υπόλοιπους εργαζόμενους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν, σε όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από την 1η έως και τις 20 Μαρτίου, αλλά και για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων. Υπολογίζεται ότι το μέτρο αφορά περί τις 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο εργαζομένους και μηνιαίο τζίρο περί τα 6,5 δισ. ευρώ πριν την επέλαση του κορωνοιού.

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής.Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους, είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση των προηγουμένων περιπτώσεων, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Μετά την ανωτέρω γνωστοποίηση οι δικαιούχοι – εργαζόμενοι για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, την επόμενη εβδομάδα σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στην υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».