Ρεκόρ απολύσεων τον Οκτώβριο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ρεκόρ απολύσεων τον Οκτώβριο

45.808 λιγότερες θέσεις εργασίας κι από τον αντίστοιχο μήνα του ’21 δείχνουν τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, εξαιτίας της λήξης της τουριστικής περιόδου.

Το επισφαλές μοντέλο της απασχόλησης που βασίζεται αποκλειστικά στις υπηρεσίες του τουριστικού τομέα αναδεικνύουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Οκτώβριο καθώς και για το πρώτο δεκάμηνο του έτους Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Οκτώβριο οι θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες κατά 115.856 με βασικότερη αιτία την καταγγελία συμβάσεων και απολύσεων από τις εποχικές εργασίες στον τουρισμό – επισιτισμό της θερινής περιόδου.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται μείωση της μισθωτής εργασίας τον Οκτώβριο. Και τις προηγούμενες χρονιές, όπως και το ’21, υπήρχε πάντα μείωση προσωπικού λόγω λήξης της θερινής περιόδου.

Αυτό, όμως που ίσως αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο Οκτώβρης του ’22 έκλεισε με 45.808 λιγότερες θέσεις εργασίας κι από τον Οκτώβριο του ’21, αποδεικνύοντας χειροτέρευση των συνθηκών στην αγορά και μάλιστα ενώ η τουριστική περίοδος πήρε παράταση και λόγω της καλοκαιρίας και του αυξημένου τουριστικού ρεύματος. Κι αυτό έχει ως συνέπεια το πρώτο δεκάμηνο του ’22 να είναι λιγότερο ευνοϊκό για την αγορά εργασίας, αφού δημιουργήθηκαν 67.202 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το αντίστοιχο 10μηνο του ’21.

Χριστίνα Κοψίνη

αναδημοσίευση από : efsyn.gr