ΣΥΔΑΠΤΤ: Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών ΤΩΡΑ!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΥΔΑΠΤΤ: Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών ΤΩΡΑ!
  • Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι με επιστολή διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΕΤΕ :

Κυρίες/Κύριοι,

Είναι η 3η επιστολή που σας αποστέλλουμε μετά την έκρηξη της πανδημίας, χωρίς να έχουμε λάβει απάντηση στις δύο προηγούμενες – ούτε σε καμία παλαιότερη άλλωστε. Όμως αυτή η στιγμή είναι στιγμή ευθύνης είναι στιγμή που κρίνονται ανθρώπινες ζωές και τα αφηγήματα: «έχετε άλλον εργοδότη, απευθυνθείτε σε αυτόν» ενέχουν εγκληματική ανευθυνότητα και αδιαφορία. Εργαζόμαστε στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας και ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με το  τακτικό προσωπικό της τράπεζας  και όχι με το τακτικό προσωπικό των εταιρειών.

Ζητάμε να συμπεριληφθούν στα πλάνα τηλεργασίας και οι εργαζόμενοι μέσω τρίτων εταιρειών. Η πρακτική να επιλέγονται κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι μέσω τρίτων εταιρειών για να φέρνουν εις πέρας τις εργασίες που εκ των πραγμάτων πρέπει να ολοκληρωθούν  από τον χώρο εργασίας αποτελεί ξεκάθαρη διακριτική μεταχείριση εις βάρος μας.

Ζητάμε να μειωθούν οι διαδικασίες/εργασίες που θα διεκπεραιώνονται στη διάρκεια ισχύος των εκτάκτων μέτρων λόγω της πανδημίας ώστε να μειωθεί ο όγκος εργασίας, όπως έχει ζητηθεί και από την ΟΤΟΕ (Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας). Έχει παρατηρηθεί ότι αυτή τη στιγμή σε διευθύνσεις ολοκληρώνονται υποθέσεις για τις οποίες η προθεσμία διεκπεραίωσης είναι μετά από έξι μήνες. Προϊστάμενοι και διευθυντές έχοντας οι ίδιοι «εγκαταλείψει το καράβι» και από την ασφάλεια της οικίας τους δίνουν εντολές μέσω email ή τηλεφώνου για να διεκπεραιωθούν υποθέσεις οι οποίες έχουν χρονικό περιθώριο ολοκλήρωσης τον προσεχή Οκτώβριο.

Προκειμένου να τηρηθεί το όριο των δύο μέτρων μεταξύ των γραφείων και των δέκα ατόμων ανά αίθουσα θα πρέπει να μειωθεί ο όγκος εργασίας και να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να προσέρχονται εκ περιτροπής με ειδική άδεια μετ’ αποδοχών.  Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρισκόμαστε δεν επιτρέπει νοοτροπίες του τύπου «μια απλή ίωση είναι».. Το γεγονός ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι είμαστε κατά κανόνα μικρότερης ηλικίας από το υπόλοιπο προσωπικό δεν μας κάνει άτρωτους απέναντι στον ιό ούτε μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης του. Αντίθετα το γεγονός ότι οι συνάδελφοί μας χρησιμοποιούν – εξ ανάγκης – σε μεγαλύτερο ποσοστό τα ΜΜΜ (λεωφορεία, μετρό) αυξάνει αυτές τις πιθανότητες.

Ζητάμε να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα περί ελάχιστης απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των εργαζομένων και της μη συνύπαρξης πάνω από 10 ατόμων στην ίδια αίθουσα.

Ζητάμε όποιος έχει ήπια συμπτώματα κρυολογήματος (πυρετό, συνάχι, βήχα, κλπ) να παραμένει στο σπίτι του με ειδική άδεια μετ’ αποδοχών, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους συναδέλφους του τακτικού προσωπικού της Τράπεζας.

Ζητάμε να τεθούν άμεσα στη διάθεση των εργαζομένων στην Εθνική μέσω εταιρειών τα μέσα προστασίας της υγείας που εξασφάλισε το ΤΥΠΕΤ. Έχει γίνει κτήμα πλέον της επιστημονικής κοινότητας ότι η αντιμετώπιση πανδημιών γίνεται με μέτρα που εφαρμόζονται  καθολικά και όχι επιλεκτικά. Όταν  εξαγγέλλουμε – και σωστά – ότι δίνουμε τη μάχη μαζί με όλους τους εργαζόμενους, πρέπει να εννοούμε όλους. Σχετική επιστολή θα αποσταλεί και στη διοίκηση του ΤΥΠΕΤ, ωστόσο η δική σας θετική στάση έχει μεγάλο βάρος στη λήψη από μέρους της διοίκησης του ΤΥΠΕΤ ευνοϊκής απόφασης.

Ζητάμε να εξασφαλιστεί η  προμήθεια αντισηπτικών σε όλα τα κτίρια, σε όλους τους ορόφους και σε όλες τις αίθουσες. Οι ελλείψεις σε σαπούνι στις τουαλέττες που υπήρχαν και πριν την πανδημία θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Ο τακτικός καθαρισμός στα πόμολα, κουπαστές κλπ θα πρέπει να επαναλαμβάνεται σχολαστικά στη διάρκεια της ημέρας.

Ζητάμε να υπάρξει άμεσα ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Σωματείο μας το οποίο είναι ο μόνος εκπρόσωπος των άνω των 1000 εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Τράπεζας μέσω εταιρειών.  Στη μάχη εναντίον αυτού του αόρατου εχθρού η επικοινωνία και η ενημέρωση είναι βασικό όπλο.

Σας καθιστούμε υπεύθυνους –ες για ό,τι συμβεί στους εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών που απασχολούνται στις εγκαταστάσεις της Τράπεζας.  Η διαφορετική μεταχείριση εργαζομένων στον ίδιο κλάδο, στις ίδιες εγκαταστάσεις, με το ίδιο αντικείμενο εν μέσω πανδημίας αποτελεί διάκριση, είναι απέναντι στη κοινή λογική και  μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνη.

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                   Ο Γ. Γραμματέας

Βασιλική Χριστοπούλου         Γιώργος Καπετανάκης