Γ. Μυλωνάς: Εργοδότες εκμεταλλεύονται τη σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από τον κορονοϊό

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γ. Μυλωνάς: Εργοδότες εκμεταλλεύονται τη σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από τον κορονοϊό
  • Για το πως εργοδότες εκμεταλλεύονται αυτή την κρίσιμη, σοβαρή και πρωτόγνωρη κατάσταση που προκαλείται από τον κορονοϊό μίλησε Στο κόκκινο ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, και εξήγησε ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ιδιώνυμο και τις απεργιακές κινητοποιήσεις και αυτό αποδεικνύει τι σκέφτεται ο νομοθέτης.

Στον Νίκο Σβέρκο ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι οι εργοδότες εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή όλο αυτό που συμβαίνει και τα βάρη περνάνε σε μεγάλο ποσοστό στον εργαζόμενο.

Ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι είναι προβληματικό ο εργαζόμενος που πρέπει να κρατήσει το παιδί του αφού δεν λειτουργούν τα σχολεία να χρεώνεται από την κανονική του άδεια τη μια μέρα από τις τρεις που θα παίρνει ως ειδικού σκοπού. Όλα τα μέρη δεν είναι ισότιμα κράτος – εργοδότης – εργαζόμενος και το βάρος αυτό της κανονικής άδειας ή της άδειας άνευ αποδοχών δεν αναλογεί στους εργαζόμενους, εξήγησε ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α., δεν πρέπει να τους μεταβιβαστεί αυτό το βάρος, σημείωσε.

Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στις δεκάδες καταγγελίες που ήδη έχουν για την εκ περιτροπής εργασία, για απολύσεις, για σταμάτημα του εποχιακού προσωπικού και όλα αυτά γίνονται και σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν κλείσει και λειτουργούν κανονικά και τους έχει δοθεί και η δυνατότητα να μην αποδώσουν το ΦΠΑ για τέσσερις μήνες.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν πρέπει να φροντίσει το κράτος μέσω του ΟΑΕΕ να προφυλάξει τους εργαζόμενους και δεν μπορεί το κράτος να απελευθερώνει τον εργοδότη να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς καμιά συνεννόηση.

Οι καταγγελίες που δέχονται ήδη για τέτοια ζητήματα είναι κυρίως από τον επισιτισμό και τον τουρισμό – όπως εξήγησε – και εκεί εργαζόμενοι και χάνουν τη δουλειά τους και αλλάζει η εργασιακή τους σχέση εύκολα και άνετα χωρίς κανένας να μπορεί να ελέγξει πως και γιατί το κάνει.

Ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι που ζητούν την τηλεργασία για να μπορούν να κρατούν τα παιδιά τους. Το θέμα είναι αυτό να μην καθιερωθεί, εξήγησε, καθώς η τηλεργασία δεν μπορεί να ελεγχθεί, ούτε μπορείς να ξέρεις ποιες είναι οι αμοιβές και φυσικά υπάρχει και το θέμα της ελαστικότητας του ωραρίου που επίσης δεν μπορείς να ελέγξεις.

Τη στιγμή που η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει φέρει για διαβούλευση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ιδιώνυμο και τις απεργιακές κινητοποιήσεις αυτό «με ξεπερνάει», δήλωσε ο κ. Μυλωνάς, και επισήμανε ότι δεν υπάρχει τρόπος, χρόνος ή διάθεση να συζητηθεί το θέμα καθώς η σκέψη των κυβερνώντων «είναι τραγική».