Ο κορωνοϊός, «ευκαιρία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο κορωνοϊός, «ευκαιρία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας
  • Δεκάδες είναι οι καταγγελίες για υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και απολύσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργο Μυλωνά

«Έχουμε δεκάδες καταγγελίες για υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών, επιβολή εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις», δηλώνει σήμερα, Τετάρτη 11/10 ο (εκ νέου) πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), Γιώργος Μυλωνάς ο οποίος καλεί την κυβέρνηση να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τις αδικαιολόγητες απολύσεις και από τις αυθαίρετες εργοδοτικές παρεμβάσεις.

«Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού υγείας κυρίως για τις ΜΕΘ. Να δώσει τη δυνατότητα άδειας με αποδοχές σε έναν από τους δύο γονείς για τη φύλαξη των παιδιών ή σε όσους έχουν άτομα που νοσούν. Να προστατεύσει τους εργαζόμενους από τις αδικαιολόγητες απολύσεις και από τις αυθαίρετες εργοδοτικές παρεμβάσεις. Τέλος πρέπει να πυκνώσουν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, για να μη στοιβάζεται ο κόσμος σε αφετηρίες και δρομολόγια», προσθέτει ο Γ. Μυλωνάς.

Οι καταγγελίες, διαδέχονται ανάλογες ανακοινώσεις από άλλα σωματεία, ιδιαίτερα, στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού, για εργοδότες οι οποίοι καλούν το προσωπικό να εργαστεί από το σπίτι ή να κάνει χρήση της κανονικής άδειας ή άδειας άνευ αποδοχών, προχωρούν σε μετατροπή συμβάσεων από πλήρη σε part time απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, απολύσεις καθώς και μη επαναπρόσληψη των εποχικά εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του θεάματος – ακροάματος αντιμετωπίζουν καθημερινά την αναβολή δραστηριοτήτων σε θέατρα, μουσικές σκηνές, κινηματογράφους, σχολές χορού, θεάτρου, ωδεία, περιοδείες, διοργάνωση συνεδρίων, παραστάσεων, εκδηλώσεων, events κ.α. λοιπά, παρά το γεγονός ότι έχουν υλοποιηθεί όλες οι υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας στους χώρους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (Π.Ο.Θ.Α.), ζητάει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων, όταν δεν δικαιούνται μισθό κατά το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές, καθώς αυτό οφείλεται σε «ανωτέρα βία» και όχι σε υπαιτιότητα του εργοδότη. «Η μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων να καλυφθεί με επιδότηση στο 100%  από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή από άλλους διαθέσιμους πόρους, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο», προτείνει.

*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Άδεια ειδικού σκοπού για τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι απέναντι στην παραβίαση των ωραρίων

Και όλα αυτά με φόντο την πρωτοβουλία Βρούτση για αναστολή δήλωσης του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, παρέμβαση που αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους στην υπέρβαση των ωραρίων τους και απλήρωτους για τις υπερωρίες τους.

Το μέτρο αυτό προκάλεσε την αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τόνισε ότι: «η επίκληση μιας ανάγκης δήθεν ευελιξίας στα ωράρια είναι απολύτως αναληθής αφού τούτη η ευελιξία ήδη υπάρχει. Αυτό που αναστέλλεται είναι η δήλωση και ο έλεγχος. Ζητούμε άμεσα την άρση αυτού του μέτρου που παραβιάζει βασικά εργατικά δικαιώματα. Είναι πραγματικά λυπηρό ότι η κυβέρνηση περίμενε μια τέτοια στιγμή για να προβεί σε μια τόσο αντεργατική ενέργεια».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο κορωνοϊός βλάπτει σοβαρά το ωράριο των εργαζομένων

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των εργαζομένων

Η Έφη Αχτσιόγλου πρότεινε επίσης «6 μέτρα ουσιαστικής υποστήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται»:

1. Άμεση αποστολή σε όλες τις επιχειρήσεις ενημερωτικού υλικού και τσεκ λιστ για προληπτικά μέτρα στους χώρους εργασίας.

2. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για επιχειρήσεις που μειώνεται πραγματικά ο τζίρος ή κινδυνεύουν με κλείσιμο.

3. Στήριξη της απασχόλησης στους κλάδους που πλήττονται μέσω επιδότησης επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

4. Έκδοση σαφούς οδηγίας ότι οι αποδοχές των εργαζομένων θα καταβάλλονται σε όλα τα ενδεχόμενα (είτε νοσήσουν οι ίδιοι, είτε απουσιάσουν στο πλαίσιο των απαγορεύσεων ή λόγω κρούσματος στην οικογένειά τους).

5. Έκδοση σαφούς οδηγίας προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την παραβίασή τους με την επίκληση της αναστάτωσης και των προβλημάτων λόγω του κορωνοϊού (π.χ. να τους χρεώνουν κανονική άδεια και όχι ασθενείας, να μην καταβάλλουν δεδουλευμένα, να τους αλλάζουν καταχρηστικά ωράρια και χρόνο εργασίας).

6.Επιδότηση μέσω του ΟΑΕΔ των εργαζομένων οι οποίοι δεν θα απασχοληθούν σε εποχιακά επαγγέλματα που πλήττονται λόγω του ιού.

Η δήλωση Κουτσούμπα

«Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και στήριξης των εργαζομένων» ζητάει με δήλωσή του και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι οι υποδείξεις του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού πρέπει να συνοδεύονται με κυβερνητικά μέτρα, που να διασφαλίζουν ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Κουτσούμπας ζητάει:

1ον. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και για να μπορεί να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

2ον. Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.

3ον. Με κυβερνητική απόφαση να διασφαλιστούν πρόσθετες άδειες, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

– Σε όσους εργαζόμενους νοσούν.

– Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης.

– Σε όσους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειάς τους.

– Σε όσους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών.

4ον. Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.

5ον. Το συνολικό κόστος πρέπει να το αναλάβει το ίδιο το κράτος, οι διάφοροι, επίσης, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι, μισθωτοί τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή οι αυτοαπασχολούμενοι στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο.

ΠΗΓΗ: https://left.gr/ – Τάσος Γιαννόπουλος