Αντιδράσεις στην τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ – Τσακαλώτος: Οι επενδύσεις δεν πρέπει να συνοδεύονται με απολύσεις

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αντιδράσεις στην τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ – Τσακαλώτος: Οι επενδύσεις δεν πρέπει να συνοδεύονται με απολύσεις
  • Για τροπολογία που στερείται πλαισίου και αξιών μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
  • Εάν η ΛΑΡΚΟ είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί δε το φέρατε σε νομοσχέδιο, να έρθουν και φορείς να το συζητήσουμε; ρώτησε ο κ. Τσακαλώτος.


Με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης, αλλά τις αρνητικές ψήφους της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης η τροπολογία με το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης της ΛΑΡΚΟ.

Για τροπολογία που στερείται πλαισίου και αξιών μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εάν η ΛΑΡΚΟ είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί δε το φέρατε σε νομοσχέδιο, να έρθουν και φορείς να το συζητήσουμε; ρώτησε ο κ. Τσακαλώτος.

Στη επισήμανση των κκ Σταϊκούρα και Χατζηδάκη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ίδιος είχαν ενημερώσει την ΕΕ ότι ψάχνουν για ιδιώτη επενδυτή, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι “εμείς δεν έχουμε άποψη ότι οι επενδύσεις συνοδεύονται με μείωση θέσεων εργασίας. Εμείς στο σχέδιό μας είχαμε επιλύσει το θέμα των κρατικών ενισχύσεων, που εσείς δημιουργήσατε”, είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Τα σημεία τοποθέτησης του Ευ. Τσακαλώτου:

Απαράδεκτος ο τρόπος νομοθέτησης

Η βασική μας αντίρρηση στο νομοσχέδιο είναι και επί της ουσίας  αλλά και για το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο νομοθετείτε.

Γιατί το πλαίσιο σας δεν είναι ούτε κοινωνικό ούτε αναπτυξιακό.

Δεν είναι δυνατόν να μας λέτε πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ και να μην το φέρνετε ως νομοσχέδιο ώστε να μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση και διαβούλευση.

Λιγότερο σημαντικό αλλά πρέπει να ειπωθεί είναι ότι κάνατε και  κολπάκια

·        Σε τροπολογία που έχει και πράγματα θετικά

o    Όπως την Ενίσχυση του ΓΛΚ

o   Το ακατάσχετο

Φέρνετε ένα θέμα της ΑΑΔΕ που κανονικά θα έπρεπε να το φέρετε σαν ξεχωριστό νομοσχέδιο. Σας καλούμε να διαφοροποιηθούν τα άρθρα.


Εμείς δεν πιστεύουμε ότι πρέπει οι επενδύσεις να συνδέονται με μείωση θέσεων εργασίας

Αναρωτιέμαι γιατί αφού η ΛΑΡΚΟ είναι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα δεν την φέρατε ως ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο;

Να υπάρχει πλαίσιο συζήτησης, να τοποθετηθούν και οι φορείς;

Είπατε ότι και εμείς θέλουμε να βρούμε στρατηγικό επενδυτή. Και μας κατηγορήσατε για αυτό.

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι πρέπει οι επενδύσεις να συνδέονται με μείωση θέσεων εργασίας.

Μας ρωτήσατε ποιο είναι το σχέδιο μας:

Εφόσον έχει διαβάσει την επιστολή, ξέρετε το σχέδιο μας.

Αφού κάναμε συμφωνία με την ΔΕΗ, ενέργειες για να λυθεί το ιδιοκτησιακό, εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος των κρατικών ενισχύσεων που εσείς δημιουργήσατε, βελτιώσαμε την οικονομική κατάσταση της χώρας η οποία ήταν επιπλέον παράγοντας επιβάρυνσης για την εταιρία, καλέσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διάλογο για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση των προβλημάτων που εσείς είχατε δημιουργήσει.

Το πρόβλημά μας δεν είναι αν εμπιστευόμαστε ή όχι την λύση. Που δεν την εμπιστευόμαστε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε κανένα αναπτυξιακό πλαίσιο. Δεν έχετε κανένα  κοινωνικό πλαίσιο για το πως θα στηριχθεί η τοπική κοινωνία και οι εργαζόμενοι.

Γιατί η προβλήτα 4 να μην δοθεί στον Δήμο για να βοηθηθεί αυτή η περιοχή;

Το έργο αυτό έχει τεράστιά σημασία. Στην Δυτική Αττική έχει καταρρεύσει ο κοινωνικός ιστός.

Το κράτος πρέπει να έχει μέριμνα μια επιχείρηση να ενδιαφέρεται όχι μόνο για shareholders αλλά και για τους stakeholders.

Αφού οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται με funds, δηλαδή επιχειρηματίες που δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία, ο κοινωνικός ιστός αποδυναμώνεται. Αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια στον κόσμο, αποδυνάμωση του κοινωνικού ιστού που και άνοδο του λαϊκισμού.

Γιατί η προβλήτα 4 να μην δοθεί στον Δήμο για να βοηθηθεί αυτή η περιοχή;

Για ΑΑΔΕ: Γιατί το φέρνετε εσπευσμένα;

Αυτό που φέρνετε είναι μια βαθμολογική κατάταξη των θέσεων που ήταν μια πάγια θέση των θεσμών. Εμείς την απορρίπταμε συνεχώς.

Ο δημόσιος τομέας πρέπει να είναι επιφυλακτικός με λύσεις που δεν ευνοούν τη συνεργασία μεταξύ εργαζομένων. Γιατί ο δημόσιος τομέας δεν έχει στόχο το κέρδος και για να είναι αποτελεσματικός χρειάζεται την συνεργασία.

Να μας πείτε γιατί το φέρνετε εσπευσμένα; Θα έπρεπε να είναι ξεχωριστό νομοσχέδιο και αυτό.
Πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με τέτοιες λύσεις. Ειδικά στην Ελλάδα που ο κόσμος δεν έχει εμπιστοσύνη ότι οι πολιτικοί θα κρίνουν αντικειμενικά και όχι με βάση τις γνωριμίες τους.

Γιατί πρέπει το πλαίσιο στην ΑΑΔΕ να είναι τόσο διαφορετικό από το συνολικό πλαίσιο;

Ή μήπως δεν πρέπει και φέρνετε αυτό ως «λαγό» για το υπόλοιπο δημόσιο;

Το πλαίσιο σας δεν είναι ούτε κοινωνικό ούτε αναπτυξιακό.

Ποιο είναι το δίδαγμα από τις εκλογές στην Ιρλανδία. Εκεί το κεντροδεξιό κόμμα είχε καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία από ότι εσείς υποσχόσασταν -πολλώ δε μάλλον από αυτό που θα φέρετε, χαμηλή ανεργία, χαμηλό χρέος. Και γιατί έχασε; Έχασε γιατί δεν είχε απάντηση στο κοινωνικό ζήτημα.

Το αφήγημα της κεντροδεξιάς ότι θα φέρει ανάπτυξη και επενδύσεις και άρα θα ενσωματώσει τον κόσμο των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων δεν φαίνεται πουθενά.

Η βασική μας αντίρρηση στο νομοσχέδιο είναι και επί της ουσίας αλλά και για το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο νομοθετείτε.

Γιατί το πλαίσιο σας δεν είναι ούτε κοινωνικό ούτε αναπτυξιακό.

Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Με την κυβερνητική τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ δεν βλέπουμε μια προσπάθεια εύρεσης στρατηγικού επενδυτή αλλά την «ταφόπλακα» της εταιρείας, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία, μήπως αντί της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, γίνει «πλιάτσικο». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννάκη με την τροπολογία δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ούτε των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αντίδραση και του Παφίλη

Έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για την τροπολογία που σχετίζεται με τη ΛΑΡΚΟ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, λαμβάνοντας το λόγο μετά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη. Ήρθατε με κατηγορητήριο και αγγελτήριο θανάτου της ΛΑΡΚΟ. Ποιος δημιούργησε τα προβλήματά της; Εσείς δεν κυβερνούσατε τη χώρα και λέτε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι, με τόσους νεκρούς και ανάπηρους από τη δουλειά τους στη ΛΑΡΚΟ; Εσείς δεν διορίζατε τις διοικήσεις και τα “γκόλντεν μπόις” που υποβάθμισαν τη ΛΑΡΚΟ για να παραδοθεί στους ιδιώτες;

Χρήματα για τη στήριξη της ΛΑΡΚΟ υπάρχουν όπως υπήρξαν για τον Μποδοσάκη, που πήρε την επιχείρηση και την άφησε όταν έπρεπε να την εκσυγχρονίσει είπε ο κ. Παφίλης σημειώνοντας ότι υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρείας που περιλαμβάνει την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και κοβαλτίου, μέταλλα που έχει αποδείξει η εταιρεία ότι μπορεί να παράξει. Έτσι θα ξεφύγει η ΛΑΡΚΟ από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις του νικελίου και την καταλήστευση των γαλλογερμανικών εταιρειών που έπαιρναν φθηνά το ελληνικό νικέλιο και το γύρναγαν στην Ελλάδα σε ακριβές τιμές. Όσο για τους μισθούς των εργαζομένων είπε ότι το 80% παίρνουν 700 με 1.000 ευρώ καθαρά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, “με το κεφάλι στην καρμανιόλα, στις περιστροφικές στα καμίνια”.

Τέλος, χαρακτήρισε ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση τη ΛΑΡΚΟ λέγοντας ότι όλη η Στερεά Ελλάδα είναι απέναντι στην κυβέρνηση.

Αναδημοσίευση από left.gr