Απαγορεύεται η είσοδος στο σωματείο!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Απαγορεύεται η είσοδος στο σωματείο!

Πληθαίνουν τα κρούσματα παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, καθ’ όλα συμβατά με το γενικότερο κλίμα αυταρχισμού που καλλιεργεί συστηματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως καταγγέλλει στην «Εποχή» ο Χρήστος Ζαρκινός, πρόεδρος του σωματείου των εργολαβικών εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (Σ.Ε.Ε.Ε.Π.Φ.Χ.), η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της επιχείρησης, εκτελώντας εντολές του διορισμένου από την κυβέρνηση διευθύνοντος συμβούλου, απαγόρευσε την είσοδο του σωματείου στους χώρους εργασίας. «Ό,τι θέλετε να πείτε στους εργαζόμενους, θα το λέτε έξω από εδώ», ήταν η χαρακτηριστική φράση του εν λόγω στελέχους, που αρκέστηκε να απαντήσει μέσω τηλεφώνου (στις 27/11), σε γραπτό αίτημα που το σωματείο είχε ήδη καταθέσει από τις 22/11.

Το σωματείο έστειλε την Παρασκευή 29/11 εξώδικο προς τη διοίκηση των ΕΛΠΕ (στην οποία θυμίζει τις προβλέψεις του νόμου 1264/1982 για την άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος), καλώντας την να πάρει πίσω την απαγόρευση, αλλά και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Μέχρι πρόσφατα απλά ενημερώναμε τηλεφωνικά για τις προβλεπόμενες και καθόλα νόμιμες παρεμβάσεις που επρόκειτο να κάνουμε στους χώρους δουλειάς. Στη συνέχεια μας ζήτησαν να στέλνουμε επιστολή και τώρα φτάσαμε στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης», σημειώνει ο Χρ. Ζαρκινός.

Θεωρεί ότι η κίνηση της διοίκησης «δένει» με τη συνολικότερη πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και το περίφημο δόγμα «νόμου και τάξης», το οποίο επιβάλλεται από τις κινηματογραφικές αίθουσες και τις πανεπιστημιακές σχολές μέχρι τα… καφενεία των Εξαρχείων.

Ψάχνει για «χωροφύλακες» η διοίκηση της Πειραιώς

Η καταγγελία των εργολαβικών των ΕΛΠΕ δημοσιοποιείται την ίδια εβδομάδα που αναδείχθηκε μία αντίστοιχη ενέργεια στην τράπεζα Πειραιώς, η διοίκηση της οποίας επιχειρεί να μεταβάλει σε … «χωροφύλακες» τους διευθυντές των καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας, με εσωτερικό σημείωμα, δίνει σαφείς οδηγίες στους διευθυντές των καταστημάτων για το πώς θα χειρίζονται τις… επισκέψεις συνδικαλιστών, στην περίπτωση που οι τελευταίοι «δεν έχουν πάρει γραπτή άδεια», όπως προβλέπεται από… οδηγία που στάλθηκε στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η απαράδεκτη αυτή διαδικασία ξεκίνησε κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων ενάντια στην απόσχιση του κλάδου των κόκκινων δανείων, υπόθεση που έχουμε καταγράψει αναλυτικά σε προηγούμενα φύλλα της «Εποχής».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κάλεσε τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς να άρει άμεσα την παράνομη αυτή διαδικασία και να μην παρακωλύει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική δράση.

Κύμα απολύσεων στην Εθνική

Βέβαια, η εργοδοτική αναλγησία περισσεύει στον τραπεζικό κλάδο: η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) απέλυσε πρόσφατα δεκάδες «ενοικιαζόμενους» που εργάζονται πολλοί από αυτούς για περισσότερο από μία δεκαετία στην τράπεζα, αφήνοντας κυριολεκτικά στο δρόμο εργαζόμενους με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, προβλήματα υγείας και μονογονεϊκών οικογενειών.

Αρκετοί «ενοικιαζόμενοι», αψηφώντας το κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας, συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα την Παρασκευή 29/11. Στη γενική συνέλευση που ακολούθησε, το σωματείο αποφάσισε κλιμάκωση με απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα 2/11 μέχρι την Παρασκευή 6/12.

Κεκαλυμμένοι εκβιασμοί αποκαλύπτουν την εικονική εργολαβία

Επιστρέφοντας στα ΕΛΠΕ, οι εργολαβικοί, συνηθισμένοι να είναι επί χρόνια εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, υφίστανται αυτήν την περίοδο και έναν επιπλέον εκβιασμό: σύμφωνα με έγγραφο που ανάρτησε εργολαβική εταιρεία σε πίνακα ανακοινώσεων (το οποίο είναι στη διάθεσης της «Εποχής»), η διοίκηση της εταιρείας κάλεσε τους εργολάβους , τους οποίους χαρακτηρίζει «σοβαρούς συνεργάτες», να σταματήσουν τα «φαινόμενα μετακίνησης προσωπικού από εργολάβο σε εργολάβο, με το πρόσχημα της πρόσκαιρης καλύτερης οικονομικής αποζημίωσης».

Με απλά λόγια, σύμφωνα με τον Χρ. Ζαρκινό, η ανάρτηση του εν λόγω εγγράφου σε πίνακα ανακοινώσεων αποτελεί προσπάθεια απειλών σε βάρος των εργολαβικών: «Στέλνουν επί της ουσίας μήνυμα ότι αν κάποιος εργαζόμενος χάσει τη δουλειά του, δεν θα προσληφθεί από άλλη εργολαβική εταιρεία, όπως είθισται, αλλά θα μείνει στο δρόμο».

Βέβαια, εξηγεί ο ίδιος, το συγκεκριμένο έγγραφο αποτελεί απόδειξη ότι οι πάνω από 1.000 εργολαβικοί είναι στην πραγματικότητα εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ και η εργολαβία είναι εικονική. Τα ίδια τα ΕΛΠΕ αποφασίζουν πού, πότε και υπό ποιες συνθήκες θα εργάζεται το προσωπικό αυτό και όχι οι εργολάβοι που είναι, όπως και στις παρόμοιες περιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο, απλά οι «μεσάζοντες».

«Με τις συγκεκριμένες οδηγίες που περιχαρείς τοιχοκόλλησαν οι εργολάβοι “κάρφωσαν” τη διοίκηση των ΕΛΠΕ και δικαίωσαν το σωματείο μας, που ζητάει την απορρόφηση των εργολαβικών στην εταιρεία, δεδομένου ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αν και βρίσκονται σε μόνιμη επισφάλεια», προσθέτει ο Χρ. Ζαρκινός.

Η στοχοποίηση της συλλογικής δράσης των εργαζόμενων γίνεται με φόντο τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, αλλά και για πιθανή αποχώρηση του Δημοσίου από όλες τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει ο όμιλος, συμπεριλαμβανομένης και της εταιρείας που ασχολείται με την έρευνα των υδρογονανθράκων.

Το σωματείο δηλώνει αντίθετο στους παραπάνω σχεδιασμούς και θυμίζει τη συνεισφορά των εργαζόμενων μέσω εργολάβων στη μεγάλη επιτυχία των ΕΛΠΕ, τα οποία σημειώνουν τεράστιες κερδοφορίες: τα καθαρά κέρδη το 2015 ήταν 45 εκατ. ευρώ, το 2016 329 εκατ. ευρώ, το 2017 384 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 ήταν 215 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι διατεθειμένο να κάνει πίσω από τα δικαιώματά του για συλλογική δράση απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

ΠΗΓΗ: ΕΠΟΧΗ – ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ