EΝΕΡ ΔΕΠΑ: Αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ με αόρατους εργαζόμενους και εταιρεία – «κουφάρι»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο EΝΕΡ ΔΕΠΑ: Αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ με αόρατους εργαζόμενους και εταιρεία – «κουφάρι»

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην εταιρεία ΔΕΠΑ ΑΕ διαπιστώνουμε ότι αναγνωρίζεται μεν από όλους η σημαντικότητα του Φυσικού Αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αλλά δεν αναγνωρίζεται από κανέναν η πολύτιμη συνεισφορά μας επί σειρά δεκαετιών στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Τα μεγάλα έργα Υποδομών καθώς και οι μεγάλες εμπορικές συμφωνίες που διασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και παρέχουν μια σημαντική βάση για την περαιτέρω εξάπλωση του Φυσικού Αερίου προς όφελος των καταναλωτών, είναι ξεκάθαρο ότι οφείλονται στους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΠΑ, οι οποίοι:

  • Προσέφεραν τα μέγιστα στη δημιουργία των Υποδομών Φυσικού Αερίου και της ασφά΄λειας τροφοδοσίας της χώρας.
  • Επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους όλα τα χρόνια με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, δημιουργώντας όχι μόνο έργα και υποδομές αλλά και ταυτόχρονα και υψηλές κερδοφορίες για τους μετόχους.
  • Συνέβαλαν στην αποπληρωμή του χρέους της χώρας μέσω των μερισμάτων αλλά και των κερδών από την πώληση του 65% του ΔΕΣΦΑ, από τη στιγμή της μεταβίβασης του 65% των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου της ΔΕΠΑ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Όλοι οι εργαζόμενοι επιτέλεσαν ένα έργο μοναδικό με υψηλή δέσμευση σε μια εταιρεία, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλα, πλην όμως της διαχείρισης και αντιμετώπισης του ανθρώπινου δυναμικού της, το οποίο στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι συμβασιούχοι.

Υπενθυμίζουμε ότι στην εταιρεία ΔΕΠΑ το ποσοστό εργολαβοποίησης του προσωπικού είναι υψηλό, αφού αγγίζει πλέον το 80% του συνόλου του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εταιρείας. Περιλαμβάνει όλες τις κύριες ειδικότητες της Βασικής λειτουργίας της ΔΕΠΑ με εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης και ακαδημαϊκής μόρφωσης.

Το φλέγον θέμα των «μόνιμα συμβασιούχων» ορισμένου χρόνου εργαζομένων αντιμετωπίστηκε και αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και ανευθυνότητα που δεν αρμόζει και δεν αξίζει σε ανθρώπους που προσέφεραν τα μέγιστα για την Εταιρεία ΔΕΠΑ, για τη χώρα τους, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Αντ’ αυτού ο Τύπος μας έχει αποκαλέσει «μουντζούρηδες» και μετά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και τις υποσχέσεις της Διοίκησης της εταιρείας για κατάργηση της εργολαβοποίησης, τελικά η μόνη «απάντηση» που δόθηκε σε μας από τη δεύτερη, ήταν η αγωγή του εργολάβου «αορίστου χρόνου» εναντίον μας, προκειμένου να σταματήσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις ως έσχατο μέτρο αντίδρασης το Μάιο του 2019.

Ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον διαχωρισμό της εταιρείας ΔΕΠΑ και της αποκρατικοποίησής της, κανένας σχεδιασμός δεν διαφαίνεται να υπάρχει για την επίλυση των εργασιακών θεμάτων του προσωπικού της Εταιρείας, του σημαντικότερου asset της, τόσο από την πολιτική ηγεσία και τους μετόχους, όσο και από τη διοίκηση της εταιρείας ΔΕΠΑ και το υψηλό της management. Eνώ η εταιρεία ΔΕΠΑ λειτουργεί εδώ και χρόνια σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού, δεν διασφαλίζει στους εργαζόμενόυς της τους κατάλληλους όρους εργασίας, σύμφωνα με τους όρους της ιδιωτικής οικονομίας και αγοράς, με πρότυπο τους μεγάλους ενεργειακούς Ομίλους του ερσωτερικού και εξωτερικού, ούτε αναγνωρίζει νομικά την ύπαρξή τους μέσα σε αυτήν, αφού το εν λόγω προσωπικό δεν περιλαμβάνεται σε κανένα Εταιρικό Οργανόγραμμα.

Είναι γεγονός ότι και η ΡΑΕ δεν επιτελεί τον θεσμικό της ρόλο, ως οφείλει, αφού δεν διασφαλίζει τους ίδιους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών, όταν στην εταιρεία ΔΕΠΑ υπάρχουν προβλήματα που δημιουργούνται από τον διαχωρισμό του προσωπικού της σε τακτικό και έκτακτο ορισμένου χρόνου με συνεχόμενες ανανεώσεις συμβάσεων που φτάνουν μέχρι και 25 χρόνια αδιάλειπτης Υπηρεσίας. Μόνο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας στηρίζει το δίκαιο αγώνα μας και αναγνωρίζει τη στρέβλωση αυτή του κλάδου, επιδεικνύοντας μια αξιοζήλευτη σοβαρότητα πάνω στα θέματα της ενέργειας, που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είδαμε από τους υπόλοιπους και αναγνωρίζουμε ότι λειτουργεί και ως θεματοφύλακας της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Πώς διασφαλίζεται, λοιπόν, η ορθή λειτουργία της εταιρείας ΔΕΠΑ καιη ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όταν εμφανίζει προσωπικό 24 Διευθυντών και 6 Δικηγόρων Έμμισθης Εντολής; Σίγουρα όχι με τέτοια επιχειρηματικά μοντέλα. Όμως, είναι η ώρα κάποιοι να κάνουν το χρέος τους ως οφείλουν, όπως το κάνουν και οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΔΕΠΑ επί σειρά δεκαετιών.

Για το Σωματείο

ΕΝΕΡ ΔΕΠΑ