ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, μετά τα πανηγύρια της κυβέρνησης, ήρθαν οι απολύσεις!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, μετά τα πανηγύρια της κυβέρνησης, ήρθαν οι απολύσεις!

05/04/2024

Ούτε χρόνος δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί από τις κυβερνητικές φιέστες και τους πανηγυρισμούς του τότε Υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, για τη δήθεν «εμβληματική επένδυση» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και για τους εργαζόμενους ξημέρωσε ο εφιάλτης των απολύσεων!!!

Η εταιρεία ΟΝΕΧ συμφερόντων του «επενδυτή» του κλάδου Π. Ξενοκώστα, στην οποία μεταβιβάστηκαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ανακοίνωσε (και ξεκίνησε ) απολύσεις των εργατών των Ναυπηγείων χωρίς καμία δέσμευση για επαναπροσλήψεις και χωρίς καμία δέσμευση για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα στα Ναυπηγεία!

Η ONEX σε αγαστή συνεργασία με συνδικαλιστές ( Θεός να τους κάνει )που δεν τιμούν τον τίτλο του συνδικαλιστή, αρχικά εξανάγκασαν τους εργαζόμενους υφαρπάζοντας τη σύμφωνη γνώμη τους  να μην τους καταβάλλεται το 30% των μισθών τους υποτίθεται  για τρεις μήνες! Δηλαδή να το χαρίζουν στον «επενδυτή» προς χάριν της δήθεν «υγιούς» ανάπτυξης του Ναυπηγείου.             

Όμως ήδη  πέρασαν  2,5 χρόνια  και  η περικοπή του 30%, μαζί και η μη καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας, συνεχίζεται. Οι συνολικές περικοπές υπολογίζονται στα 15.000 € ανά εργαζόμενο!!  

 Όσο δε για τις συλλογικές συμβάσεις ούτε λόγος να γίνεται έχουν καταργηθεί.

Το παραπάνω απαράδεκτο γεγονός εάν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και το υπόλοιπο 70% του μισθού των εργαζομένων, τις ασφαλιστικές εισφορές και το λειτουργικό κόστος του Ναυπηγείου δεν το κατέβαλε η επενδύτρια ONEX, αλλά το πλήρωνε έως το Δεκέμβριο του 2023 το Πολεμικό Ναυτικό συνιστά μέγιστη πρόκληση!!

Πραγματικά προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωνε τις υποχρεώσεις μιας ιδιωτικής εταιρείας! Το ερώτημα πώς είναι δυνατόν οι φορολογούμενοι να χρηματοδοτούν τις εμπορικές δραστηριότητες 

(Επισκευές Εμπορικών πλοίων) της ONEX, κανονικά θα έπρεπε να απασχολήσει τον κ. Εισαγγελέα.

 Απ‘ ότι φαίνεται αυτή είναι η ανάπτυξη για την κυβέρνηση της ΝΔ: Εργοδοτική εκμετάλλευση, κρατικοδίαιτος παρασιτισμός και καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας! 

Αντί να υποχρεωθεί η εταιρεία να προχωρήσει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Ναυπηγείων με παραγωγικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, αντί να υποχρεωθεί να ενισχύσει του εργαζόμενούς της, λειτουργεί ανεξέλικτα, φορτώνει τα έξοδα στο κράτος και μόλις η κρατική ενίσχυση έπαψε, επέλεξε τον δρόμο των απολύσεων, βλέποντας τους εργαζόμενους σαν αχρείαστο μισθολογικό κόστος. 

Για την εργοδοσία οι εργαζόμενοι, ενώ είναι αυτοί που έβαλαν πλάτη για να βγει η παραγωγή, ενώ είναι αυτοί που παραχώρησαν το 30% του μισθού τους για να σωθεί το Ναυπηγείο,  έγιναν οι αναλώσιμοι!!!

Κύριοι της Κυβέρνησης,

Κύριε Ξενοκώστα,

Οι εργαζόμενοι,δεν είναι αχρείαστοι και περιττοί είναι αυτοί που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο και φέρνουν την ανάπτυξη και την πρόοδο στη χώρα​!

Καταγγέλλουμε την απόφαση της  ONEX για απολύσεις που οδηγεί στο δρόμο της ανεργίας τους συναδέλφους μας!

Θεωρούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση της ΝΔ για τις αντεργατικές της πολιτικές που έχουν δημιουργήσει εργασιακό μεσαίωνα και έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη ειδική οικονομική ζώνη και τους εργαζόμενους στους φτωχότερους στην Ευρώπη!

Καταγγέλλουμε τις αντιαναπτυξιακές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ που έχουν ως αποτέλεσμα είτε τα λουκέτα και την αποβιομηχάνιση της χώρας είτε την παρασιτική και ανεξέλεγκτη δήθεν επιχειρηματικότητα που εγκληματεί εις βάρος των εργαζομένων με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία!

Απέναντι στις πολιτικές της εργασιακής εκμετάλλευσης και της ανεργίας που υλοποιούν κυβέρνηση της ΝΔ και εργοδοσία, το εργατικό κίνημα θα δώσει ενωμένο την απάντηση του και θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα!!!

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΜΕ ΤΙΣ Σ.Σ.Ε. ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ ΓΣΕΕ