ΕΑΕΚ, ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: 8 Μάρτη 2024, ημέρα της γυναίκας, αφιερωμένη στη γυναίκα της Παλαιστίνης

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΕΚ, ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ: 8 Μάρτη 2024, ημέρα της γυναίκας, αφιερωμένη στη γυναίκα της Παλαιστίνης

8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, ξεκινώντας από την ματωμένη εξέγερση της 8 Μαρτίου 1857 των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Φτάνοντας στο σήμερα, οι αγώνες μας πιάνουν το νήμα για  χειραφέτηση, ισότητα, ειρήνη.

Η Ελλάδα για 5η  συνεχόμενη χρονιά συμμετέχειστην παγκόσμια φεμινιστική απεργία που εξαγγέλλουν τα συνδικάτα, με σκοπό να έρθουν στο φως οι πολλαπλές καταπιέσεις που υφίστανται οι γυναίκες σε ιδιωτικό και δημόσιο χώρο. Η αύξηση των ευέλικτων μορφών εργασίας καθώς και η ανεργία αφορά πρωτίστως εκείνες. Επιπλέον το χάσμα αμοιβών, η  αύξηση των κρουσμάτων έμφυλης  βίας, οι ατελείωτες ώρες απλήρωτης οικιακής εργασίας και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων – ελλείψει κοινωνικού κράτους – και η πατριαρχική αντίληψη κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή και την καθημερινότητα τους.

Και ενώ υψώνουμε την φωνή μας για να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά μας και να γίνουμε ορατές, η κραυγή αγωνίας από τα χαλάσματα στη Λωρίδα της Γάζας μας σκίζει τα σωθικά. Κάθε 6 λεπτά σκοτώνεται ένα παιδί, κάθε 2 ώρες σκοτώνεται μία μητέρα. Οι άνθρωποι τρώνε ζωοτροφές εδώ και μήνες, δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο που να λειτουργεί πλήρως.  Η απόλυτη καταστροφή πέρα από κάθε φαντασία σε ένα πόλεμο που κλιμακώνεται εδώ και δεκαετίες. 

Η ΑΔΕΔΥ αφιερώνει την φετινή επέτειο της 8ης Μάρτη στις γυναίκες της Παλαιστίνης. Στις μητέρες που ψάχνουν τα παιδιά τους στα χαλάσματα, στις γυναίκες που βλέπουν τις οικογένειες τους να αφανίζονται και που δεν ξέρουν αν θα ξημερώσει για τις ίδιες η επόμενη ημέρα αφού το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.

Φέτος τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, παλεύοντας για:

  • Ίση αμοιβή για ίση εργασία– ίσες ευκαιρίες ίσα εργασιακά δικαιώματα
  • Κατάργηση των επισφαλών σχέσεων εργασίας
  • Καταπολέμηση των περιστατικών βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας
  • Μείωση του χρόνου εργασίας για καλύτερη εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής,
  • Θέσπιση της άδειας περιόδου.
  • Ένταξη Συμπεριληπτικής Σεξουαλικής Εκπαίδευσης, ως αυτοτελές μάθημα, σε όλη τη διάρκεια του σχολικού βίου, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (European Standars for Sexual Education) και τον σχετικό οδηγό της UNESCO.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και περίθαλψη
  • Δημόσιες πολιτικές και ισχυρό κράτος πρόνοιας
  • Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία

και απαιτούμε:

την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την προστασία όλων των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων, την απόρριψη του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα και τον τερματισμό της σύγκρουσης, καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στη σύγκρουση.

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην στάση εργασίας που έχει προκηρύξει το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ και στην συναυλία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που υποστηρίζεται και διοργανώνεται από την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΘΑ στη διάρκεια της συγκέντρωσης στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Παρασκευή 8 Μαρτίου, ώρα 12:00 μ.μ.

Την Παρασκευή 8 Μάρτη στηρίζουμε και πορευόμαστε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, διεκδικώντας ποιοτική δημόσια και δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, τον σεβασμό του άρθρου 16 του Συντάγματος και παραμένουμε μαζί τους στην Πλατεία Συντάγματος  απαιτώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα.

ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ στη συγκέντρωση/συναυλία

Πλατεία Κλαυθμώνος

8 Μάρτη, ώρα 12:00 μ.μ.