Πάνω από 300 υπογραφές συνδικαλιστών/στριών υπέρ του Δημόσιου Πανεπιστημίου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Πάνω από 300 υπογραφές συνδικαλιστών/στριών υπέρ του Δημόσιου Πανεπιστημίου

Περισσότεροι από 300 συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες του δημόσιου και του ιδιωτικού πανεπιστημίου υπογράφουν ένα κείμενο με το οποίο δηλώνουν τη στήριξή τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο και δίνουν «παρών» στον διάλογο που έχει ανοίξει με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Επίσης, τονίζουν την ανάγκη ισχυρής και αποτελεσματικής παρουσίας των συνδικάτων, απέναντι στη κυριαρχία της κυβέρνησης της ΝΔ, ως ένα είδος «κοινωνικής αντιπολίτευσης».

Στις υπογραφές υπάρχουν ονόματα από διαφορετικές παρατάξεις αλλά και διαφορετικές πολιτικές αναφορές (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ). Πρόκειται για συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες που εκπροσωπούν τον μαχητικό συνδικαλισμό και έχουν πρωτοστατήσει σε αγώνες ενάντια στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές.

Ανάλογες πρωτοβουλίες με αφορμή τα ζητήματα της ακρίβειας, των καθηλωμένων μισθών, της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων, της υγείας και ασφάλειας θα γίνουν και εν όψει των προγραμματισμένων απεργιών στις 28 Φεβρουαρίου και 17 Απριλίου.

Ακολουθεί το κείμενο με τις υπογραφές

Στηρίζουμε τον αγώνα των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας σε όλη την χώρα ενάντια στην απαξίωση των δημοσίων πανεπιστήμιων καθώς και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων! Στηρίζουμε τις συγκεντρώσεις και τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης!
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει ότι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Κορυφώνεται έτσι το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που περιλαμβάνει την σταθερή υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων και την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, μέσω των ιδιωτικών κολλεγίων και πανεπιστημίων. Έχουμε ζήσει τα αρνητικά αποτελέσματα αυτού του σχεδίου όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είδαμε τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης βασικών δημόσιων αγαθών και κρίσιμων υποδομών της υγείας, της ΔΕΗ, των δρόμων, των σιδηροδρόμων,  του νερού. Είδαμε πρόσφατα και κατ’ αντιστοιχία την στοχευμένη υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών μέσω του ΠΔ85/2022.
Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα μας οδηγεί σε:
    • Κλείσιμο τμημάτων σε πόλεις της περιφέρειας. Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων στα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας διαρκώς μειώνεται: το ΕΜΠ το 2009 έπαιρνε 20 εκ. ευρώ, το 2024 μόλις 7 εκ. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και τελικά στο κλείσιμο δεκάδων  σχολών, ειδικά στην περιφέρεια.
    • Ακριβά δίδακτρα για τα δημόσια πανεπιστήμια. Όσα δημόσια πανεπιστήμια επιβιώσουν, με την πενιχρή κρατική χρηματοδότηση, θα αναγκαστούν να επιβάλουν δίδακτρα στους φοιτητές και μάλιστα ακριβά. Όποιος δεν έχει πολλά λεφτά δε θα μπορεί να σπουδάσει.
    • Εμπόριο πτυχίων χαμηλής ποιότητας. Σχολές αμφιβόλου ποιότητας με ανεπαρκείς υποδομές και άθλια προγράμματα σπουδών θα παζαρεύουν πτυχία ψάχνοντας για την κατάλληλη πελατεία. Οι σπουδές υποβαθμίζονται, τα επαγγελματικά δικαιώματα διαλύονται και δημιουργούνται πτυχία «πολλών ταχυτήτων», ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει ο καθένας.
    • Συνταγματική εκτροπή: το Άρθρο 16 του Συντάγματος είναι σαφές. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνταγματική αναθεώρηση.

ΖΗΤΑΜΕ:
•    ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
•    ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
•    ΝΑ ΜΗΝ ΙΔΡΥΘΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
Πρωτοβουλία Συνδικαλιστριών/στών Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα για την στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου
https://forms.gle/HsPJjJtpc8iuxfd16

Πηγή: εφσυν