ΣΕΕΤ: Αντεργατικό και το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου «Εργασίας»!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΣΕΕΤ: Αντεργατικό και το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου «Εργασίας»!

Το Σάββατο 9/9/2023 συμμετέχουμε στην συγκέντρωση/διαμαρτυρία των συνδικάτων στην Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και στην οποία και φέτος το Υπουργείο Εργασίας «φρόντισε να μας προσφέρει» σοβαρούς  λόγους για να κατεβούμε στον δρόμο.  Το νομοσχέδιο που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση  ελαστικοποιεί τις  – ήδη ελαστικές – σχέσεις εργασίας αλλά και ποινικοποιεί το δικαίωμα των εργαζόμενων να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας απαλλάσσονται από την υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών, σαν να είναι η ψηφιακή κάρτα, η πανάκεια που εξασφαλίζει την τήρηση του ωραρίου. Ουδέν ψευδέστερον! Όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας, ο εργαζόμενος μπορεί να χτυπήσει την ψηφιακή του κάρτα για έξοδο μεν, να συνεχίσει να εργάζεται στο γραφείο του δε. Χωρίς ουσιαστικούς επιτόπιους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας, και επιβολή προστίμων για τις παραβάσεις, όπως είχαμε δει να γίνεται πριν το ξεχαρβάλωμα του ΣΕΠΕ, τήρηση του ωραρίου δεν εξασφαλίζεται.

Θεσμοθετεί τις συμβάσεις μηδενικών ωρών («εργασία μη προβλέψιμου χρόνου»), στις οποίες δεν καθορίζεται παρά ένα ελάχιστος μικρός αριθμός αμειβόμενων ωρών εργασίας και εισοδήματος. Ο εργαζόμενος ωστόσο υποχρεώνεται να πηγαίνει για δουλειά μόνο όταν κι όποτε ζητείται από τον εργοδότη! Σκόπιμα και ψευδώς αφήνεται να εννοηθεί ότι η ρύθμιση είναι υποχρεωτική λόγω της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας 2019/1152.

Ορίζεται το 6μηνο ως περίοδος δοκιμαστικής απασχόλησης, στη διάρκεια του οποίου μπορεί να λύεται αυτομάτως και αζημίως η σύμβασή του. Ωστόσο η αποζημίωση απόλυσης παραμένει ως έχει, δηλαδή μετά το 12μηνο!

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή οι απλήρωτες υπερωρίες με αντιστάθμισμα σε ρεπό, θα γίνεται πλέον με απλή συναίνεση εργοδότη και εργαζόμενου και όχι κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου, όπως προβλεπόταν από τον προηγούμενο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη. Καταργείται έτσι ακόμα και αυτή η μικρή ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στην απορρύθμιση του ωραρίου και την διασάλευση της ισορροπίας οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Αποδεικνύεται περίτρανα πόση μικρή αξία έχουν οι διαβεβαιώσεις τους για δήθεν φιλεργατικές πολιτικές

Προστατεύονται οι απεργοσπάστες: Στις Τράπεζες γνωρίζουμε καλά ότι οι κατακτήσεις μας  κερδήθηκαν με απεργιακούς αγώνες που δόθηκαν από εμάς και συναδέλφους/ισσες στη διάρκεια δεκαετιών και οι οποίοι περιφρουρήθηκαν με απεργιακές επιτροπές. Τώρα η περιφρούρηση της απεργίας θεωρείται όχι μόνο αστικό αλλά και ποινικό αδίκημα(!) και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης! Ωστόσο δεν μας εξηγεί ο κ. Υπουργός, που διατείνεται ότι  προστατεύει τους εργαζόμενους από την ψυχολογική βία των απεργών, ποιος θα μας προστατεύσει από την βία των εργοδοτών που απειλούν ανοικτά με απόλυση όποιον συμμετέχει σε απεργία;

ποιος θα μας προστατεύσει από την βία των εργοδοτών που απειλούν ανοικτά με απόλυση όποιον συμμετέχει σε απεργία;

Το νομοσχέδιο επιτρέπει την εργασία σε δύο εργοδότες με συνολική διάρκεια ως και 13 ώρες. Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: ο κ. Υπουργός θα επιβιβαζόταν σε ένα λεωφορείο, αν ήξερε ότι ο οδηγός ήταν πάνω στο τιμόνι 13 ώρες; Ας αφήσει καλύτερα το έργο της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στις ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, με εκτενή διαβούλευση συνδικάτων και εργοδοτών και ατην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Καθόλου  τυχαία βέβαια, το συντριπτικό ποσοστό των εργαζομένων στην χώρα είναι εκτός Συλλογικών Συμβάσεων και δεν γνωρίζει καν τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις. Αλλά πώς να γίνει αυτό όταν ακόμα και μέσα στην Εθνική Τράπεζα υπάρχουν εργαζόμενοι για τους οποίους ο συνδικαλισμός είναι απαγορευμένος. Διώκονται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τους, απαγορεύεται κάθε συνδικαλιστική δράση, ακόμα και η απλή ενημέρωση των εργαζομένων στον χώρο δουλειάς, και επικρέμεται η απειλή της απόλυσης για κάθε συνάδελφο/ισσα που θα τολμήσει να οργανωθεί συλλογικά.

Αυτό το νομοσχέδιο ξεχειλώνει την ευελιξία, πλήττει σοβαρά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής/προσωπικής ζωής και ποινικοποιεί τους εργατικούς αγώνες, στους οποίους οφείλουμε πάρα πολλά. Χρειάζεται άμεση ενημέρωση όλων των εργαζομένων για τις διατάξεις και τις συνέπειες τους και οργάνωση ηχηρής απάντησης από την πλευρά μας.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες στην Θεσσαλονίκη και στην Β. Ελλάδα να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση των συνδικάτων το Σάββατο 9/9 και να είναι αυτή η συγκέντρωση μόνο η αρχή της αντίστασης στα αντεργατικά σχέδια του Υπουργείου.

Συλλαλητήριο ΔΕΘ

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00

Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου

Το Δ.Σ.