Γιατί στις τράπεζες η κάρτα εργασίας δεν αποτελεί πανάκεια

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γιατί στις τράπεζες η κάρτα εργασίας δεν αποτελεί πανάκεια

Για την τήρηση του ωραρίου στις τράπεζες η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν αποτελεί από μόνη της εγγύηση αν δεν συνοδεύεται από ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο προστασίας

Του Μανώλη Μπεμπένη 

Η πολυδιαφημισμένη ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν αποτελεί από μόνη της εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου στις τράπεζες αν δεν συντρέχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις: 

* Ισχυρό συνοδευτικό νομικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας και της τηλεργασίας. Η θεαματική μείωση των προστίμων για την παραβίαση του νόμιμου ωραρίου σε συνδυασμό με τη διαπιστωμένη απροθυμία εκτέλεσης ελέγχων από την απαξιωμένη Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και η κατάργηση της αιτιολόγησης της απόλυσης, αποδεικνύουν ότι η φιλοσοφία του νόμου Χατζηδάκη είναι σαφής και ξεκάθαρη: γιγάντωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και απουσία κοινωνικής λογοδοσίας.

Έχουν διαπιστωθεί σοβαρότατες ελλείψεις και στο νομικό πλαίσιο που διέπει την τηλεργασία, δεδομένου ότι δεν κατοχυρώνεται η υποχρέωση του εργοδότη για αποσύνδεση αλλά η διακριτική ευχέρεια άσκησής του από τον εργαζόμενο, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε εποχές παντοδυναμίας των εργοδοτών.

* Πολιτική βούληση από την κυβέρνηση. Όπως συνέβη το 2018, όταν με την αγαστή συνεργασία της τότε ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, της Επιθεώρησης Εργασίας και εκπροσώπων του ΣΕΥΤΠΕ, επιβλήθηκε η τήρηση του ωραρίου στο μεγαλύτερο τμήμα του ιδιωτικού τομέα, με αφορμή τον έλεγχο σε κτήριο της Τράπεζας Πειραιώς ( Συγγρού 87) κατά τον οποίο επιβλήθηκε το ιστορικά υψηλό πρόστιμο του 1.650.000 ευρώ στην τράπεζα, αλλά και το τριήμερο κλείσιμο καταστήματος της ίδιας τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, με τη σημερινή κυβέρνηση, ακόμη και οι λιγοστοί έλεγχοι πραγματοποιούνται με αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η καθυστέρηση ενός μήνα για έλεγχο στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ταυτόχρονα διατυπώνονται και βάσιμες υποψίες για διαρροές και «ενημερώσεις» από υψηλά ιστάμενους της Επιθεώρησης, προκειμένου να βγουν «λάδι» οι εργοδότες που παρανομούν συστηματικά.

Εν όψει της επικείμενης εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, οι τράπεζες άρχισαν ήδη να παίρνουν τα μέτρα τους και να προετοιμάζονται πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι εκπρόσωποι των διευθύνσεων προσωπικού των τραπεζών έχουν κάνει συναντήσεις προκειμένου να βρουν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να ξεπεράσουν το πρόβλημα, χωρίς φυσικά να καταβάλλουν υπερωρίες. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι στην Τράπεζα Πειραιώς η διοίκηση ενημέρωσε τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε υπηρεσίες πως θα εφαρμοστεί πιλοτικά η εργασία μέσω laptop (work from anywhere), δηλαδή ο εργαζόμενος, έστω και αν πηγαίνει κάθε μέρα στο γραφείο του, θα είναι υποχρεωμένος να κουβαλάει μαζί του το laptop προκειμένου να είναι stand by κάθε φορά που θα παραστεί ανάγκη. Ποιος εγγυάται ότι ο εργαζόμενος που θα φεύγει στο ωράριό του θα το δηλώνει στο Εργάνη και γυρνώντας σπίτι δεν να συνεχίζει απρόσκοπτα την αδήλωτη εργασία μέσω υπολογιστή;

*Ο Μανώλης Μπεμπένης είναι μέλος Διοίκησης της ΓΣΕΕ κσι πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς

πηγη: avgi.gr