Κρήτη: Μεροκάματα «του τρόμου» – 500 ατυχήματα εν ώρα εργασίας το 2021 Κρήτη

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κρήτη: Μεροκάματα «του τρόμου» – 500 ατυχήματα εν ώρα εργασίας το 2021 Κρήτη

Πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα και στην Κρήτη – Σε ποιον κλάδο σημειώθηκαν τα περισσότερα

Μείζονος σημασίας αναδεικνύονται τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στην Κρήτη, με συνδικαλιστές και εκπροσώπους της εργατικής τάξης να καλούν την Πολιτεία να συμβάλει σε αυτό το δαιδαλώδες πρόβλημα. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης, το 2021 δηλώθηκαν 500 εργατικά ατυχήματα στην περιφέρεια Κρήτης, με ένα σημαντικό ποσοστό αυτών να κατανέμεται στον κατασκευαστικό κλάδο. Το πρόβλημα, όμως, είναι αρκετά μεγαλύτερο, καθώς τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα είναι περισσότερα, αποτυπώνοντας με γλαφυρό τρόπο αυτό που η ΓΣΕΕ υποστήριξε σε ανακοίνωσή της, πως τα αποτελούν «μια μάστιγα της εποχής μας».

Τα εργατικά ατυχήματα είναι ατυχήματα που συμβαίνουν στον χώρο και την ώρα της εργασίας. Είναι ατυχήματα, ή και δυστυχήματα όταν έχουμε νεκρούς, που αφορούν τους εργαζομένους εν ώρα δουλειάς. Είναι κρίσιμο να τονιστεί πως, παρά τη σοβαρότητα και την ανάδειξή τους ως ένα αμιγώς κοινωνικό πρόβλημα, τα εργατικά ατυχήματα απασχολούν χιλιάδες Έλληνες εργαζομένους. Η ΓΣΕΕ εξέδωσε μια ανακοίνωση με σκοπό να καταστεί σαφής η αναφορά της προς τους πολίτες, πως τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα είναι μια παθογένεια.

«Τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα έχουν γίνει μάστιγα για τη χώρα μας και δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί μέτρα ώστε να αποτραπούν», υποστήριξε.

Όπως συμπληρώνει, «η λίστα με τους νεκρούς εν ώρα εργασίας δε λέει να κλείσει». Τις τελευταίες ημέρες δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους την ώρα που εργάζονταν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Στη λίμνη Πλαστήρα, εργαζόμενος εργολάβου του ΔΕΔΔΗΕ χάνει τη ζωή του την ώρα που επιχειρούσε να αποκαταστήσει βλάβη στην ηλεκτροδότηση. Στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, εργαζόμενος σε εργολάβο που έχει αναλάβει την επεξεργασία απορριμμάτων σκοτώνεται την ώρα που εκτελούσε εργασίες. Στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου, οδηγός τραυματίζεται όταν το φορτηγό που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του. Κοινός παρονομαστής και στις τρεις περιπτώσεις οι “αδιευκρίνιστες συνθήκες”. Είναι αδιανόητο – και έχουμε κρούσει κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου – να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι την ώρα του μεροκάματου».

Και καταλήγει η ΓΣΕΕ: «Απαιτούμε να διευκρινιστούν άμεσα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και ο ένας εργαζόμενος τραυματίστηκε, και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές αναλογούν. Οι αρμόδιες Αρχές και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα ώστε να μη θρηνήσουμε άλλους εργαζόμενους».

«Χωρίς ελέγχους»

Με αφορμή το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ και αφορά στο Ρέθυμνο, η “Ν.Κ.” επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Κωνσταντίνο Νικολιδάκη, ο οποίος μας μίλησε για το συγκεκριμένο περιστατικό. Όπως επισήμανε, πριν λίγες μέρες ένας οδηγός τριαξονικού πήγε να αδειάσει την καρότσα και το όχημα εξετράπη από την πορεία του. Ο οδηγός είναι καλά στην υγεία του και τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στο σπίτι του και ευτυχώς δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας.

πηγη: Νεακρητη