Το Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για εργασιακά: Αύξηση κατώτατου στα 751 ευρώ και 35ωρο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για εργασιακά: Αύξηση κατώτατου στα 751 ευρώ και 35ωρο

Ιδιαιτέρως ψηλά στην προγραμματική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται το θέμα των εργασιακών, ύστερα και από την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου .

Στην προγραμματική του φαρέτρα μπαίνει πια και το σχέδιο που θα παρουσιαστεί την Δευτέρα από τον Αλέξη Τσίπρα σε ειδική εκδήλωση για τα εργασιακά, έχοντας ήδη διατρανώσει πως θα ξηλώσει το κόμμα του όποτε αναλάβει την διακυβέρνηση, το “αντεργατικό” νέο νομοσχέδιο. Προς διευκρίνιση παραμένει βέβαια, ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις προβλέψεις του σχεδίου, βρίσκεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων Εργασίας, αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, επαναφορά βάσιμου λόγου απόλυσης, μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους, η εφαρμογή 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών. 

Οι άξονες

– Αυξήσεις στους μισθούς 

-Ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων

-Αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός

– Ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, “το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την προστασία της εργασίας, την αύξηση της απασχόλησης και μείωσης των ανισοτήτων. Τα θέματα της εργασίας αποτελούν μία από τις βαθιές διαχωριστικές τομές που μπαίνει στην πολιτική αντιπαράθεση, μετά και την επίθεση της κυβέρνησης για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά ενός αποτυχημένου αναπτυξιακού μοντέλου βασισμένου στην συμπίεση των μισθών – άρα και της αγοραστικής δύναμης –  που λειτουργεί ως επιταχυντής της ύφεσης”.

Τα μέτρα

• Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

• Δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

• Αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στόχος μας: ούτε μια ώρα απλήρωτη εργασία.   

• Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων

• Τη μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους.

• Τη στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.

• Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας

• Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

• Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

• Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.

• Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

• Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι αυτοαπασχολούμενων.

• Ρύθμιση της τηλεργασίας. Επιβάλλεται να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

Καταπολέμηση ανεργίας

Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας στηρίζεται σε τρεις άξονες:

1.  Φάση εξόδου και ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα καθώς και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας και δάνεια με κρατική εγγύηση.

2. Φάση μετα την σταθεροποίηση της ανάκαμψης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται Ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στο δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα σε κλάδους αιχμής για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

3. Μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το 35ωρο. Προβλέπεται μεταξύ άλλων ο επανασχεδιασμός του συστήματος εισοδηματικής στήριξης των ανέργων και το δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης όλων των νέων που αποφοιτούν από το λύκειο και δεν εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθητεία ή μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση της προγραμματικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο μοτίβο με αντίστοιχες προγραμματικές εκδηλώσεις του ( Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΥ, ρύθμιση χρεών) και με συμμετοχή εκπροσώπων επιστημονικής κοινότητας, φορέων κλπ.

 * Αναδημοσίευση από το ΚΕΦΑΛΑΙΟ που κυκλοφορεί