Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Δεσμευόμαστε για την κατάργηση του αντεργατικού νομοσχεδίου»

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Δεσμευόμαστε για την κατάργηση του αντεργατικού νομοσχεδίου»
  • «Δεσμευόμαστε για την κατάργηση του αντεργατικού νομοσχεδίου. Η ΝΔ επιδιώκει την επιστροφή στις πολιτικές λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης με την περαιτέρω αποδυνάμωση της εργασίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων.»

Συνέντευξη της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην Real News και στον Φοίβο Κλαυδιανό:

«- Τα νούμερα της πανδημίας στη χώρα μας βελτιώνονται, αλλά πολύ πιο αργά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες; Τι πρέπει να αλλάξει στη διαχείριση;

Κατ’αρχάς η κυβέρνηση οφείλει να κάνει αυτοκριτική για την απουσία σχεδίου, τα λάθη, τις παλινωδίες και το αποτυχημένο εξάμηνο λοκ ντάουν. Αυτοκριτική για τη μη στήριξη του ΕΣΥ και την εκμετάλλευση της πανδημίας, προκειμένου να εφαρμόσει το νεοφιλελεύθερο «δόγμα του σοκ» εις βάρος των εργαζομένων και των χιλιάδων αόρατων συμπολιτών μας που έμειναν χωρίς στήριξη. Οφείλει να σταματήσει να αποποιείται τις ευθύνες της και να εφαρμόσει μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εργασίας.

– Σε αντίθεση με άλλες μεσογειακές χώρες, το τρίτο κύμα στη χώρα μας διεισδύει όλο και πιο βαθιά στην τουριστική περίοδο. Φοβάστε συνέπειες στα ποσοστά εργασίας τους επόμενους μήνες;

Η πανδημία είναι δυστυχώς ακόμη εδώ και καθημερινά συνεχίζουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Απαιτείται συνεχής υγειονομική εγρήγορση και επιδημιολογική παρακολούθηση. Η κυβέρνηση άνοιξε την οικονομία και τον τουρισμό χωρίς σχέδιο και συνεχίζει βλέποντας και κάνοντας. Εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η ανεργία θα εκτοξευθεί μόλις λήξουν οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Προτείναμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και του τουρισμού με κούρεμα και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, μη επιστρεπτέες ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, απόσυρση του αντικοινωνικού πτωχευτικού κώδικα και στήριξη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, ώστε να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας. Η άρνηση της κυβέρνησης αποτελεί παραφωνία στην Ευρώπη, που εξ ανάγκης έχει πλέον στραφεί σε πολιτικές στήριξης της ζήτησης, των μισθών και της πραγματικής οικονομίας.

– Γιατί διαφωνείτε με τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στα εργασιακά;

Επειδή αποτελούν το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας, σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων και ανεργίας. Το «εργασιακό νομοσχέδιο» πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει όμως και τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των ήδη εργαζομένων, και συνεπώς αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και επισφάλειας. Κατάργεί το οκτάωρο με τη θέσπιση των ατομικών συμβάσεων και την επιβολή δεκάωρης εργασίας χωρίς πρόσθετες αποδοχές. Προβλέπει τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών και την περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων. Με τον δήθεν «εκσυγχρονισμό της εργατικής νομοθεσίας», επιδιώκει την υπονόμευση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την ακύρωση του δικαιώματος στην απεργία και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και τον εκφοβισμό των εργαζομένων, ώστε να μην διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

– Οι πρώτες αντιδράσεις δεν άλλαξαν τους αρχικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Μήπως δεν πείσατε τον κόσμο ότι τον αφορά η μητέρα των μαχών;

Το αντίθετο συμβαίνει. Υπάρχει μεγάλη αντίδραση και η μαζική απεργιακή κινητοποίηση χιλιάδων εργαζομένων στις 6 Μάη το απέδειξε. Οι δηλώσεις του κ.Μητσοτάκη και του κ.Χατζηδάκη υποτιμούν και προσβάλλουν τους εργαζόμενους όταν ισχυρίζονται ότι η κατάργηση του οκτάωρου και η απλήρωτη υπερωριακή εργασία είναι πρός όφελος τους. Προφανώς, στη νεοφιλεύθερη αντίληψη τους ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, ο εκβιασμός των εργαζομένων να αποδεχθούν τις ατομικές συμβάσεις με την απειλή της απόλυσης αποτελεί «ελεύθερη έκφραση» της βούλησης τους, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη, και ο εργασιακός μεσαίωνας της φθηνής και ελαστικής εργασίας, χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες, είναι το «σχέδιο» της κυβέρνησης της ΝΔ για την κοινωνία του 21ου αιώνα!

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρει το εργασιακό νομοσχέδιο ως βασική «μεταρρύθμιση». Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την επιδίωξη της κυβέρνησης να το καταστήσει προαπαιτούμενο για τη μελλοντική χρηματοδότηση. Δεσμεύομαστε για την κατάργηση του αντεργατικού νομοσχεδίου. Η ΝΔ επιδιώκει την επιστροφή στις πολιτικές λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης με την περαιτέρω αποδυνάμωση της εργασίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στοχεύει στην ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, στη μείωση των ανισοτήτων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην ενίσχυση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων. Η μεγάλη διαφορά μας από τη ΝΔ είναι ότι θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη, και ότι η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η μείωση των ανισοτήτων αποτελούν προϋπόθεση για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι στα μέσα δεν εκτίθενται ισοβαρώς οι απόψεις για το νομοσχέδιο; Θα δεχόσασταν μια κατ’ αντιπαράθεση συνέντευξη με τον κ. Χατζηδάκη;Φυσικά και θα την δεχόμουν.- Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση ψάχνει παράθυρο να κάνει εκλογές; Εσείς ζητάτε εκλογές; Μπορείτε να διεκδικήσετε την πρωτιά ή έχουν δίκιο όσοι λένε ότι το ΚΙΝΑΛ επαναπατρίζει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές θα συνιστούσε απόδραση και ομολογία αποτυχίας. Όσο διαρκεί η πανδημία έχουμε πει ότι δεν θα ήταν υπεύθυνη στάση να ζητήσουμε εκλογές. Η κοινωνία είναι σε σημείο καμπής. Οι μετρήσεις δείχνουν την αυξανόμενη φθορά και αμφισβήτηση της κυβέρνησης. Το εργασιακό νομοσχέδιο θα αποτελέσει θρυαλλίδα πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων. Διαμορφώνεται το υπόβαθρο μιας κοινωνικής συμμαχίας των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών, των νέων ανθρώπων και των κοινωνικά αδύναμων, που επιζητούν προοδευτική προοπτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τον κορμό και την ελπίδα της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης. Στόχος μας είναι να είμαστε πρώτο κόμμα, όποτε και να γίνουν οι εκλογές. Με τις προγραμματικές μας θέσεις αναδεικνύουμε έναν άλλο, εφικτό και αναγκαίο σήμερα δρόμο, που θα εκφράσει μια νέα προοδευτική πλειοψηφία πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής.»