Κίνδυνος μαζικών απολύσεων για χιλιάδες εργατοτεχνίτες!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Κίνδυνος μαζικών απολύσεων για χιλιάδες εργατοτεχνίτες!

Μια άκρως θετική διάταξη, που εξισώνει την αποζημίωση απόλυσης ενός εργατοτεχνίτη, με εκείνη που καταβάλλεται σε έναν υπάλληλο, κινδυνεύει να προκαλέσει μαζικές απολύσεις! Αιτία είναι ο χρόνος έναρξης της συγκεκριμένης διάταξης, όπως ορίστηκε στο “νόμο Χατζηδάκη”, που είναι μετά από ένα εξάμηνο.

Ήδη, υπάρχουν καταγγελίες ότι διάφοροι… εργολάβοι ξεκίνησαν τη διαδικασία, διώχνοντας εργαζόμενους…

Εξηγούμαστε:

Το άρθρο 64 του νόμου για τα εργασιακά, προβλέπει την εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης των υπαλλήλων, με τους εργατοτεχνίτες. Αίρεται, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, μια αδικία 100 και πλέον ετών, που προέβλεπε πολύ μικρότερη αποζημίωση για τους εργάτες, σε σχέση με την αποζημίωση απόλυσης των υπαλλήλων.

Πράγματι, το άρθρο 64 ορίζει ότι: «Καταργείται κάθε διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών αναφορικά με την προθεσμία προμήνυσης και την καταγγελία των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας».

Όμως εκτός από το άρθρο 64, υπάρχει και το άρθρο 80 του νομοσχεδίου.

Στην παρ. 2 του άρθρου 80, ορίζεται ότι: «Τo άρθρο 64 ισχύει από την 1.1.2022».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλοεργοδότες, που απασχολούν εργατοτεχνίτες, λόγω ακριβώς των ανωτέρω διατάξεων, θα έχουν ένα ισχυρό κίνητρο, μέχρι το τέλος του 2021, να απολύσουν εργάτες. Έτσι, θα αποφύγουν να καταληφθούν από τις νέες διατάξεις και δεν θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν, μεγαλύτερες αποζημιώσεις.

Άγνωστο γιατί, το υπουργείο Εργασίας, επέλεξε να δώσει «αέρα» έξι μηνών στους εργοδότες για να «τακτοποιήσουν» τους εργατοτεχνίτες, όπως τους βολεύει. Αν η διάταξη, εφαρμοζόταν σε λίγες μέρες, με τη δημοσίευση δηλαδή του νόμου σε ΦΕΚ, ασφαλώς και θα περιορίζονταν οι… κραδασμοί. Ίσως είχαμε μια ολιγοήμερη αύξηση των απολύσεων και μετά θα υπήρχε ισορροπία. Τώρα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ξεσπάσει «πογκρόμ» απολύσεων στους εργατοτεχνίτες, ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά, όσο δηλαδή θα πλησιάζει το τέλος της φετινής χρονιάς. Με δεδομένο ότι η Επιθεώρηση Εργασίας, για όσο διάστημα θα «μετατρέπεται» σε Ανεξάρτητη Αρχή, θα υπολειτουργεί, γίνεται σαφές ότι οι επιχειρήσεις αποκτούν το δικαίωμα να «ξεστοκάρουν» εργάτες, ακόμα και μέσω εικονικών απολύσεων! Ίδωμεν…