Η ΠΟΙΕΦΣΕΚ συμμετέχει στην απεργία στις 6 Μάη

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Η ΠΟΙΕΦΣΕΚ συμμετέχει στην απεργία στις 6 Μάη

 AΘΗΝΑ, 29/4/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021

                Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, 

                Το ΔΣ της ΠΟΙΕΦΣΕΚ αποφάσισε ομόφωνα την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στις  κινητοποιήσεις με την ευκαιρία της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ με ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6 ΜΑΪ́ΟΥ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ  Η ΑΔΕΔΥ, ΤΟ ΕΚΑ, και άλλα δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια Σωματεία ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ στις 11 ΠΜ και παράσταση διαμαρτυρίας στον ΣΦΕΕ με συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου στις 3 μμ. 

                Πέρα από τον συμβολισμό της ημέρας σαν μνήμης ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΦΙΕΡΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ για να ζήσουν οι εργαζόμενοι καλύτερα,  η προκήρυξη της απεργίας έχει και το νόημα της συνέχισης του αγώνα και υπεράσπισης των κατακτήσεων που καταπατώνται τα τελευταία χρόνια συστηματικά από Κυβερνήσεις και εργοδοσία.


                Η φετινή πρωτομαγιά στη χώρα μας όμως δεν είναι όπως οι άλλες  γιατί φέτος επιχειρείται η τελική έφοδος στα  εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.  Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται η κατάθεσή του από μέρα  σε μέρα η Κυβέρνηση έρχεται να δώσει ένα ακόμη κτύπημα στους εργαζόμενους αλλά και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πιο συγκεκριμένα, συμφώνα με τα όσα σε καθημερινή βάση δηλώνει εδώ και μήνες ο υπουργός, τα βασικά του σημεία θα  είναι:

1.      Θα επιτρέπεται η 10ωρη εργασία χωρίς υποχρέωση υπερωριακής αμοιβής, δίνοντας τη δυνατότητα εκμετάλλευσης χωρίς πρόσθετο εργατικό κόστος

2.      Η αύξηση του πλαφόν των ωρών των νομίμων υπερωριών στις 150

3.      Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής που μπορεί να αφορά και τμήματα  Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (logistics, Οικονομικές υπηρεσίες, διακίνηση,  αποθήκευση)

4.      Θα απομακρύνεται από τον χώρο εργασίας όποιος έχει απολυθεί με  προειδοποίηση ώστε να μην υπάρχει καμία αντίδραση στο χώρο της δουλειάς

5.      Η διάλυση (στην ουσία) του ΣΕΠΕ που θα μας παραπέμπει για τις  εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ΟΜΕΔ, έναν οργανισμό που διοικείται κατά  κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ,  εκπρόσωπος ΓΣΕΕ)

6.      Η κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, αφού στην ουσία  καταργούνται οι Γενικές Συνελεύσεις με την αυτοπρόσωπη παρουσία

7.      Η ποινικοποίηση της απεργίας με το να κρίνεται παράνομη, εάν υπάρχει  περιφρούρηση ή κατάληψη οποιουδήποτε χώρου της επιχείρησης

8.      Θα αφαιρείται η δυνατότητας συλλογικής διαπραγμάτευσης σε  όποιο σωματείο δεν δεχτεί να παραδώσει στους εργοδότες τα μητρώα του

            Ειδικότερα στον δικό μας τον χώρο (Φάρμακο, Παραφάρμακο, Καλλυντικό)  πολλά από αυτά εφαρμόζονται ήδη και είναι κομμάτι της καθημερινότητας μας.


                Οι Ιατρικοί Επισκέπτες έχουν πάψει να έχουν ωράρια προ πολλού. Είναι  «κινητά γραφεία» 24ωρης απασχόλησης 7 μέρες την εβδομάδα 365 τον χρόνο!  Έχουν να δουν ΣΣΕ από το 2012 που να ρυθμίζει στοιχειωδώς τα του  επαγγέλματος και να βάζει μια βάση. Αποτέλεσμα είναι να μην εφαρμόζονται  για αυτούς οι Νόμοι, να μην αναγνωρίζονται σαν Επαγγελματίες Υγείας, να τους απαγορεύεται η πρόσβαση στους εργασιακούς τους χώρους, να  στοχοποιούνται συλλήβδην, να μην τους επιτρέπεται η κατά προτεραιότητα  συμμετοχή στον αντί COVID 19 εμβολιασμό λες και δεν είναι εκτεθειμένοι  στον κίνδυνο λόγω της φύσης της εργασίας τους, αλλά ούτε να μπορούν να προμηθευτούν self tests δωρεάν από τα φαρμακεία παρότι πάει να γίνει  βασική προϋπόθεση για την είσοδο στον επαγγελματικό τους χώρο! Η  ανεργία στον κλάδο έχει ξεπεράσει το 35% και η πανδημία θα δώσει το  τελειωτικό κτύπημα.

                Οι Φαρμακοϋπάλληλοι έχουν ξεχάσει τώρα πια το οκτάωρο. Η τελευταία  σύμβαση που θυμούνται (οι παλαιότεροι) έχει λήξει από το 2010. Τα  γραφεία υπολειτουργούν και η ανεξέλεγκτη απασχόληση με «ανάθεση  έργου» μέσω της τηλεργασίας χωρίς κανόνες θα οδηγήσει στην έκρηξη της  ανεργίας.

                Οι Φαρμακεργάτες βιώνουν την πίεση να βγει η παραγωγή με λιγότερο  προσωπικό και όσο το δυνατόν μικρότερο εργατικό κόστος και υφίστανται  bulling από Προϊσταμένους και Διευθυντές που προσπαθούν την Εταιρική  ευθύνη για τήρηση των μέτρων προστασίας να την μετακυλήσουν σε ατομική  ευθύνη του κάθε εργαζομένου. Αποτελέσματα της λήξης της σύμβασης τους  είναι να έχουμε μειώσεις θέσεων εργασίας και αντικαταστάσεις με  προσωπικό από εργολάβους ή νέους αμειβόμενους με μισθό βάσει της εθνικής  ΣΣΕ της ΓΣΕΕ. Την ίδια περίοδο οι φαρμακευτικές έχουν υπεραυξήσει τα  κέρδη τους. Οι ελαστικές μορφές εργασίας εδώ είναι κανόνας, έχει  καταργηθεί η εβδομάδα εργασίας και οι αργίες του Σαββατοκύριακου.

                Στο Παραφάρμακο – Καλλυντικό οι περισσότεροι πέρασαν σε αναστολή  εργασίας για μεγάλα διαστήματα ζώντας με το επίδομα των 534€. Βιώσαν  απολύσεις, μισθολογικές μειώσεις και με την επιστροφή τους  αντιμετωπίζουν την αυθαιρεσία, την τρομοκράτηση, την ουσιαστική κατάργηση των ρεπό, την απαξίωση, την επαγγελματική υποβάθμιση.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ:

–    Για την συστηματική καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων

–    Για την μη υπογραφή Ενιαίας ΣΣΕ Ιατρικών Επισκεπτών – Φαρμακοϋπαλλήλων

–    Για τις απολύσεις εν μέσω πανδημίας

–    Για την μη αντιμετώπιση μας ως επαγγελματιών Υγείας

–    Για την απορρύθμιση της απασχόλησης μέσω της τηλεργασίας.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

–    ΕΝΙΑΙΑ ΣΣΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ – ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ

–    ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΑΣ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

–    ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

–    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΕΦΣΕΚ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ-

ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ  & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ-ΚΛΑΔΩΝ(ΠΟΙΕΦΣΕΚ)