Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE (πρώην ΕΘΝΟDATA): Συμμετέχουμε στην απεργία που έχει προκηρύξει το ΕΚΑ στις 6 Μαΐου

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE (πρώην ΕΘΝΟDATA): Συμμετέχουμε στην απεργία που έχει προκηρύξει το ΕΚΑ στις 6 Μαΐου

Πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Συλλόγου

Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 6 Μαΐου

Στη συνέλευση συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα μη τήρησης του ωραρίου που παρατηρούνται και έχουν ενταθεί σε μεγάλο βαθμό ειδικά λόγω της εργασίας εξ αποστάσεως. Συνάδελφοι βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα απογευματινές και νυχτερινές ώρες και θεωρείται σχεδόν αυτονόητο ότι αφού ο εργαζόμενος βρίσκεται στο σπίτι, λόγω των ειδικών περιοριστικών μέτρων και έχει εφοδιαστεί με laptop, θα πρέπει να είναι διαθέσιμος–η και σε ετοιμότητα σχεδόν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας (!). Όπως είχαμε ενημερώσει και σε σχετική ανακοίνωση για τα θέματα αυτά έχουν ήδη γίνει συναντήσεις με αρμόδιους διευθυντές και με τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού.

Έγινε ενημέρωση σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα για εξ αποστάσεως εργασία το οποίο θα μπει σε εφαρμογή, περιλαμβάνοντας κάποιες διευθύνσεις. Σύμφωνα με αυτό ο εργαζόμενος δεν θα έχει συγκεκριμένη θέση εργασίας αλλά θα κάνει κράτηση σε μία από τις κοινόχρηστες θέσεις εργασίας για τις ημέρες που θα έχει προγραμματιστεί ότι θα δουλέψει από το γραφείο – και όχι από το σπίτι. Οι θέσεις εργασίας χαρακτηρίζονται ως “clear desk”, στις οποίες δεν θα επιτρέπεται να υπάρχουν έγγραφα, φάκελοι ή προσωπικά αντικείμενα. Η μετάβαση σε αυτό το σχήμα εργασίας σύμφωνα με τον κ. Βοηθό Γενικό της Διεύθυνσης Καρτών και Digital Business, με τον οποίο πραγματοποιήθηκε συνάντηση,  θα γίνει σε εθελοντική βάση με σκοπό να βρεθεί μία ισορροπία μεταξύ των εργαζόμενων και των ποσοστών (π.χ. 50% τηλεργασία, 40% clear desk) που έχουν οριστεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις.

Εκφράσαμε τις σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις μας θέτοντας ότι τις σοβαρές δυσλειτουργίες που δημιουργούνται από ένα τέτοιο σχήμα. Τονίσαμε την έλλειψη επαφής και αλληλοενημέρωσης μεταξύ των εργαζομένων που είναι καθοριστική για να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις γνώσης, κατανόησης προδιαγραφών και εφαρμογής πολύπλοκων κανόνων. Τονίσαμε την διατάραξη της οικογενειακής ζωής που επιφέρει η εργασία στο σπίτι, με ένα μέρος του σπιτιού να μετατρέπεται σε χώρο εργασίας, πράγμα που γίνεται φυσικά ανεχτό όταν επικρατούν συνθήκες φονικής πανδημίας αλλά είναι αδικαιολόγητο όταν δεν θα υπάρχει πλέον αυτός ο κίνδυνος.

Στην ίδια συνάντηση τονίσαμε με έμφαση τα προβλήματα υποστελέχωσης της τράπεζας που προέκυψαν ύστερα από τις συνεχείς εθελούσιες αλλά και τις απολύσεις συναδέλφων μας μέσω τρίτων εταιρειών. Θεωρούμε ότι έγινε μία τεράστια σπατάλη ανθρώπινου κεφαλαίου που δεν μπορεί να τεκμηριωθεί σε κάποια επιχειρησιακή ανάγκη και δεν είναι καθόλου εύκολο να αναπληρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που εξωθήθηκαν σε εθελουσία και κατόπιν επανήλθαν στην ίδια σχεδόν θέση ως υπάλληλοι άλλης εταιρείας (!). Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι απολύσεις συναδέλφων –  εργαζόμενων μέσω τρίτης εταιρείας  στην Διεύθυνση Καρτών πριν μερικούς μήνες – και η μετάθεση της προέδρου του σωματείου τους σε άλλη θέση, την στιγμή που η Διεύθυνση Καρτών βουλιάζει από τον όγκο δουλειάς. Είναι γνωστό ότι οι συναλλαγές με κάρτες έχουν αυξηθεί πλέον σε αστρονομικά νούμερα, και αντί να ενισχυθεί ο τομέας αυτός, με πραγματικές προσλήψεις αποψιλώνεται είτε με εθελούσιες εξόδους τακτικού προσωπικού είτε με απολύσεις εργαζόμενων των 600 ευρώ!

Για όλα τα παραπάνω πολύ σοβαρά θέματα θα ζητήσουμε εκ νέου συναντήσεις με τους αρμόδιους διευθυντές και θα έρθουμε σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους συλλόγους στη Τράπεζα.

Στην συνέλευση έγινε ενημέρωση για το νέο νομοσχέδιο σχετικά με τα εργασιακά το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει το Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα στοιχεία, συνοπτικά θα ισχύουν τα εξής:

·         Θεσπίζεται η απλήρωτη υπερωρία η οποία θα αναπληρώνεται με ώρες ή μέρες ρεπό κάποια άλλη ημέρα. Η διευθέτηση θα γίνεται με ατομική σύμβαση.

·         Το ανώτατο ετήσιο όριο υπερωριών (πάνω από αυτό, οι υπερωρίες θεωρούνται παράνομες και αμείβονται με μεγαλύτερη αποζημίωση) αυξάνεται από 120 σε 150

·         Καταργείται η επαναπρόσληψη απολυμένου εργαζόμενου ακόμα και αν αυτό έχει κριθεί δικαστικά (!)

·         Απαγορεύεται η περιφρούρηση της απεργίας στην είσοδο κτιρίου και μπορεί να θεωρηθεί ως ψυχολογική βία η οποιαδήποτε προτροπή ή ενημέρωση σε εργαζόμενο για την απεργία

·         Η επίλυση συλλογικών διαφορών αφαιρείται από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και ανατίθενται στον ΟΜΕΔ

Το ακατάστατο ωράριο  (που θα ρυθμίζεται με ατομική σύμβαση) μπορεί να κάνει τη ζωή μας λάστιχο, όπως δυστυχώς έχουμε ήδη δει να γίνεται το τελευταίο διάστημα. Η περιφρούρηση της απεργίας δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να ασκήσει βία απέναντι στους συναδέλφους αλλά να τους προστατεύσει απέναντι στην στοχοποίηση από τους προϊσταμένους. Ειδικά όταν πρόκειται για συναδέλφους εργαζόμενους μέσω τρίτων εταιρειών, γνωρίζουμε όλοι τις απειλές που εκτοξεύονται σε όποιον τολμήσει να κάνει απεργία ή ακόμα και να γνωστοποιήσει ότι έχει κάνει εγγραφή στο σωματείο του. Άθελά τους οι συνάδελφοι γίνονται ο τέλειος απεργοσπαστικός μηχανισμός που μπορεί να υπονομεύσει κάθε αγώνα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους

Ανάλογες προκηρύξεις έχουν ήδη κάνει πολλά Εργατικά Κέντρα της χώρας, ομοσπονδίες και η ΑΔΕΔΥ.

Θα είναι η πρώτη από μία σειρά μαχών που θα χρειαστεί να δώσουμε για να μην εφαρμοστούν τα σχέδια τους για πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας. Αν αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους θα σημάνει την αρχή δημιουργίας πολύ διαφορετικών συνθηκών στους χώρους εργασίας. Αν περάσει χωρίς αντίσταση από την πλευρά των εργαζομένων, θα μας μεταφέρει σε συνθήκες εργασίας που ίσχυαν πριν 100 χρόνια  και η διολίσθηση προς χειρότερες συνθήκες που έχει ήδη ξεκινήσει και ακουμπά και τους τραπεζοϋπαλλήλους θα γίνει ξέφρενη κατρακύλα.

Για την απεργία αυτή θα ενεργοποιηθεί το απεργιακό μας ταμείο και η περικοπή μισθού λόγω της απεργίας θα καλυφθεί κατά 75% για τα μέλη του Συλλόγου μας.

Στην απεργία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι υπάλληλοι της Τράπεζας στην περιοχή της Αττικής και των άλλων περιοχών όπου τα εργατικά κέντρα έχουν προκηρύξει απεργία.

Τέλος στη συνέλευση συζητήθηκε η πρόταση για αλλαγή του ονόματος του Συλλόγου ώστε να αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση των μελών του και να μην λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιονδήποτε άλλο συνάδελφο. Η ιστορία του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνοdata, που με μόνο όπλο την αλληλεγγύη και την αγωνιστικότητα μας χάρισε τη νίκη και έκανε πραγματικότητα το δίκαιο αίτημά μας για ένταξη στην Τράπεζα, είναι μια παρακαταθήκη που δεν ξεχνάμε ποτέ και μεταλαμπαδεύουμε με υπερηφάνεια. Προχωράμε απαντώντας στις νέες προκλήσεις με το νέο όνομα του Συλλόγου μας:

Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας,

(Σ.Ε.Ε.Τ.)

όπως αποφάσισε η Γενική μας Συνέλευση

Το ΔΣ