ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο – Όλοι στην Απεργία στις 6 Μάη

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο – Όλοι στην Απεργία στις 6 Μάη

ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ                                                      25/4/2021

ΖΗΤΩ Η 1η ΜΑΗ

TΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΦΙΕΡΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ

ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ

ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΚΤΑΩΡΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΝΑ

ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Νέες και νέοι,

Η φετινή πρωτομαγιά στη χώρα μας δεν είναι όπως οι άλλες.

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά.

Αυτές τις μέρες, αυτή την πρωτομαγιά, τη μέρα που το παγκόσμιο εργατικό κίνημα υποκλίνεται στους ήρωές του, τη μέρα που τιμά τους πρωτοπόρους αγωνιστές του Σικάγο, τη μέρα που τιμά τους ανθρώπους της τάξης μας, τους ανθρώπους πουαφιέρωσαν τη ζωή τους για την κατάκτηση του οκτάωρου, η πιο βάρβαρη, η πιο αντεργατική κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από τον τόπο, η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρεί την τελική έφοδο στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα:

Σχεδιάζει να μας πάρει πίσω την πιο σημαντική την πιο ιερή κατάκτησή μας, το οκτάωρο.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Νέες και νέοι,

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη

σε συνέχεια των αμέτρητων αντεργατικών αποφάσεων της, δώρο στον ΣΕΒ,

τη μεγαλοεργοδοσία και τα αφεντικά, όπως το:

  • να μπορούν να μη δηλώνουν σε καθημερινή βάση την εργασία στο ΕΡΓΑΝΗ(αλλά εκ των υστέρων, στο τέλος του μήνα), δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα μετά και τη διάλυση στην ουσία του ΣΕΠΕ να οργιάζει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία,
  • να μπορούν ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να αποφασίζουν εάν θα δουλέψουμε όλο το μήνα ή μόνο 2 εβδομάδες βάζοντάς μας σε εκ περιτροπής εργασία όποτε αυτοί θελήσουν,
  • να μπορούν ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να μας μετακινούν από τη μία επιχείρηση του Ομίλου τους στην άλλη κατά πώς τους βολεύει,
  • να μπορούν ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να αναστέλλουν την αναστολή των συμβάσεών μας και να μας φωνάζουν για δουλειά όποτε και για όσο χρόνο τους βολεύει,
  • να μπορούν ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να εφαρμόζουν το κεφάλαιο Τηλεργασία, έχοντάς μας στη διάθεσή τους ότι ώρα θέλουν,

σε συνέχεια των όσων πέρασε στο μίνι εργασιακό, όπως:

  • το πάγωμα της αύξησης του κατώτατου μισθού,
  • την απλήρωτη υπερωρία όσων εργαζόμενων είχαν την ατυχία να προσβληθούν από κορωνοϊό, που αναγκάζονται τις μισές μέρες που έμειναν στο σπίτι να τις αναπληρώσουν δουλεύοντας υπερωριακά,
  • το πετσόκομμα του δώρου των Χριστουγένων και του Πάσχα, που για το χρόνο της αναστολής εργασίας θα υπολογίζεται επί του επιδόματος των 534€ και όχι επί του ονομαστικού μισθού,

σε συνέχεια του πτωχευτικού νόμου που αφαιρεί οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας,

σε συνέχεια της κατάργησης της αποζημίωσης απόλυσης για όσους από εμάς εργαζόμαστε σε επιχειρήσεις που πτωχεύουν,

σε συνέχεια της χουντικής έμπνευσης κατάπτυστου νόμου απαγόρευσης των συναθροίσεων που σκοπό και στόχο έχει την τρομοκράτηση και την καθυπόταξή μας  ώστε να μην μπορούμε να αντιδράσουμε στον κοινωνικό καιάδα που μας ρίχνουν,

σε συνέχεια δεκάδων άλλων αντεργατικών ρυθμίσεων,

με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται η κατάθεσή του από μέρα σε μέρα, έρχεται να δώσει ένα ακόμη κτύπημα στην σκληρά δοκιμαζόμενη τάξη μας αλλά και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα σε καθημερινή βάση δηλώνει εδώ και μήνες ο υπουργός, τα βασικά του σημεία θα είναι:

  1. Εκατόν τριάντα πέντε (135) χρόνια από το Σικάγο, εκατόν ένα (101) χρόνια από τότε που νομοθετήθηκε η κατάργηση του 8ώρου! Θα επιτρέπεται η 10ωρη εργασία χωρίς υποχρέωση υπερωριακής αμοιβής, δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να μας εκμεταλλεύονται, χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή.
  2. Η αύξηση του πλαφόν των ωρών των νόμιμων υπερωριών στις 150, ώστε να μπορεί ελεύθερα, με όσο γίνεται μικρότερο κόστος, να συνεχίζεται η εκμετάλλευσή μας.
  3. Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
  4. Η δυνατότητα στους εργοδότες να απομακρύνουν από τον χώρο εργασίας όποιον από εμάς έχουν απολύσει με προειδοποίηση, ώστε έτσι να μην υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση στο χώρο της δουλειάς.
  5. Η διάλυση (στην ουσία) του ΣΕΠΕ παραπέμποντάς μας για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες στον ΟΜΕΔ, έναν οργανισμό που διοικείται κατά κύριο λόγο από εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, εκπρόσωπος ΓΣΕΕ).
  6. Η κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, αφού στην ουσία καταργούνται οι Γενικές Συνελεύσεις με την αυτοπρόσωπη παρουσία, δίνοντας τη δυνατότητα στο αφεντικό με την ηλεκτρονική ψηφοφορία να ψηφίζει αντί ημών.
  7. Η ποινικοποίηση της απεργίας με το να κρίνεται παράνομη, εάν υπάρχει περιφρούρηση ή κατάληψη οποιουδήποτε χώρου της επιχείρησης.
  8. Τέλος, μέσα σε άλλες ακόμη κατάπτυστες αντεργατικές διατάξεις, το νομοσχέδιο «νεκροθάφτης» των εργατικών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών αφαιρεί τη δυνατότητα της συλλογικής διαπραγμάτευσης σε όποιο σωματείο δε δεχτεί να παραδώσει στους εργοδότες τα μητρώα του!!

    Δηλαδή σε όποιο συνδικάτο δεν αποδεχτεί το φακέλωμα των μελών του!!

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Νέες και νέοι,

Όλα τα παραπάνω χωρίς ίχνος υπερβολής συνιστούν εργασιακό Μεσαίωνα και εάν και εφόσον επιτρέψουμε να περάσουν θα είναι το τελειωτικό κτύπημα για την τάξη μας αλλά και για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Όλα τα παραπάνω φτιάχνουν τον εργαζόμενο που θέλουν:

  • Χωρίς δικαιώματα
  • Χωρίς καμία προστασία
  • Που θα είναι λάστιχο
  • Που θα φεύγει από το σπίτι του και δε θα ξέρει τι ώρα θα γυρίσει
  • Που θα δουλεύει και (όπως ήδη γίνεται) δε θα πληρώνεται και δεν θα μπορεί να ζήσει.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Νέες και νέοι,

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, καλούμε τον καθένα μας σε γενικό ξεσηκωμό με πρώτο μέλημα να ενημερωθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος για το μέλλον που μας ετοιμάζει η πιο αντεργατική, η πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση που πέρασε ποτέ.

Εργαζόμενες και εργαζόμενοι,

Νέες και νέοι,

Γνωρίζουμε την απογοήτευση πολλών από εσάς για μάχες που δεν δόθηκαν αλλά και τις μάχες που χάθηκαν.

Γνωρίζουμε πώς σκέπτεστε και πώς αισθάνεστε για στάσεις και συμπεριφορές

Όση όμως απογοήτευση και αν αισθάνεσθε αυτή την κρίσιμη ώρα, σας καλούμε να την παραμερίσετε.

Σας καλούμε να πιστέψετε στη δύναμη της τάξης μας,η οποίαόταν κινούμαστε όλοι μαζί συντονισμένα, με σχέδιο και αποφασισμένοι, είναι καταλυτική, είναι ασύλληπτη, είναι ασυγκράτητη.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Νέες και νέοι,

Όπως νικήσαμε με το νομοσχέδιο Γιαννίτση, έτσι μπορούμε και τώρα.

Όμως με μια προϋπόθεση:

  • Όλες οι ταξικές και προοδευτικές δυνάμεις να οικοδομήσουμε μια νέα ενότητα που θα εδράζεται στη συμφωνία της διεκδίκησης του δικαιώματος μας για μια αξιοπρεπή ζωή.
  • Να ξεπεράσουμε τις συμβιβασμένες και υποταγμένες ηγεσίες και να πάρουμε την υπόθεση «οργάνωσητης πάλης μας», «οργάνωση του αγώνα μας», στα χέρια μας.
  • Να ξεπεράσουμε όλους εκείνους τους ασυνείδητους που μήνες τώρα, με τη σιωπή τους,δημιουργούν κλίμα αποδοχής των νέων αντεργατικών διατάξεων και να στείλουμε το μήνυμα που επιβάλλεται:

Κάτω τα χέρια από το οχτάωρο, κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας.

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 6 ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ 4 ΜΑΗ

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΣΠΑ

ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Πριν λίγες μέρες, στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ διαφωνήσαμε με την πρόταση της ηγεσίας της συνομοσπονδίας ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς να γίνει στις 4 Μαΐου.

Η πρότασή μας, ήταν η ημερομηνία αυτή να είναι η 6η Μάη για δύο συγκεκριμένους λόγους:

Αφενός μεν γιατί με ανοιχτό το ενδεχόμενο (την ημέρα που συνεδριάζαμε),το Πάσχα να επιτρέπονταν οι μετακινήσεις των πολιτών από νομό σε νομό, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων (εν αντιθέσει με τις 4 Μάη) στις 6 Μάηθα είχε επιστρέψει και άρα οι συγκεντρώσεις θα μπορούσαν να πάρουν μαζικά χαρακτηριστικά,

αφετέρου δε γιατί η ΑΔΕΔΥ ήδη είχε αποφασίσει την πραγματοποίηση της απεργίας της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη.

  • Τι πιο λογικό, λοιπόν, να συμφωνήσουμε σε αυτή την ημερομηνία.
  • Τι πιο λογικό, όλοι μαζί, εν όψει της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου να ομονοήσουμε σε μία ημερομηνία που οι συγκεντρώσεις μας να μπορούν να πάρουν μαζικό χαρακτήρα.

Δυστυχώς,όμως, μάταια.

Η απολύτως ελεγχόμενη ηγεσία της ΓΣΕΕ που 10 χρόνια τώρα κρύβεται από τους εργαζόμενους με πείσμα, πρότεινε ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς να γίνει στις 4 Μάη.

Πρότεινε, δηλαδή, ό,τι και η κυβέρνηση.

Το τριήμερο να γίνει τετραήμερο αργίας!

Κατά τα άλλα έχει και το θράσος να γράφει στις άνευ ουσίας και περιεχομένου ανακοινώσεις της ότι η 1η Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία!

Αυτό δεν το έκανε τυχαία,όπως, τυχαία, έξι μήνες τώρα που οργιάζουν τα δημοσιεύματα για κατάργηση του 8ωρου δεν βγάζει λέξη, δεν βγάζει άχνα.

Το έκανε γιατί είναι απολύτως ελεγχόμενη και συμβιβασμένη.

Αυτοί οι μοιραίοι άνθρωποι, που 10 χρόνια τώρα λάμπουν δια της απουσίας τους,από τους αγώνες του εργατικού κινήματος, παρατηρούμε ότι τις τελευταίες μέρες, με αστείες δικαιολογίες, προσπαθούν να μεταβιβάσουν τις ευθύνες τους για τις διαφορετικές ημερομηνίες εορτασμού σε όλους όσους αποφασίσαμε ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς να γίνει στις 6 Μάη.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Νέες και νέοι,

Σε όλους αυτούς τους καρεκλοκένταυρους που με τη στάση τους σπέρνουν τη σύγχυση και την απογοήτευση, στρώνοντας το έδαφος για το πέρασμα αυτών των βάρβαρων πολιτικών και από πάνω έχουν και το θράσος να μας χρεώνουν με διασπαστικές κινήσεις, απαντούμε πως:

  • Τη ΓΣΕΕ τη διασπούν οι ίδιοι που χρόνια τώρα δεν στέκονται στο ύψος των ευθυνών και των περιστάσεων.
  • Τη ΓΣΕΕ τη διασπά, την απαξιώνει, τη φθείρει και την καταστρέφει η απαράδεκτη στάση τους.
  • Τη ΓΣΕΕ τη διασπά και την κάνει μισητή στον κόσμο της εργασίας η εκκωφαντική σιωπή τους.
  • Τη ΓΣΕΕ τη διασπά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα η ηγεσία της εξακολουθεί να μη μιλά.
  • Τη ΓΣΕΕ τη διασπά το γεγονός ότι η ηγεσία της αρνείται να συνεννοηθεί με την ΑΔΕΔΥ.
  • Τη ΓΣΕΕ τη διασπά το γεγονός ότι ενώ ήξεραν ότι η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει απεργία στις 6 Μάη, αρνούνταν να συντονιστούμε όλοι μαζί.

Τους ρωτάμε:

  • Ποιος ήταν ο λόγος να μην συντονιστούμε με την ΑΔΕΔΥ;
  • Ποιος ήταν ο λόγος να μην πάμε στις 6 Μάη;

Δυστυχώς η απάντηση είναι μία:

  • Για να μην πάρει η απεργία άλλα χαρακτηριστικά.
  • Για να μην έχει μαζικότητα.
  • Για να μην ξεφύγει από τη λογική της γιορτής και του τετραήμερου.

Τους ρωτάμε:

  • Αυτή η στάση είναι στάση ηγεσίας που δεν θέλει να περάσει η κατάργηση του οκταώρου αλλά και όλες οι άλλες αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις;

Τους ρωτάμε:

  • Τη λέξη «έγκαιρη προειδοποίηση» δεν την ξέρουν;
  • Τη λέξη «έγκαιρη προετοιμασία» δεν την ξέρουν;
  • Τις φράσεις«ιδεολογική σύγκρουση» και «ανοιχτή αντιπαράθεση»δεν τις ξέρουν;
  • Τι περιμένουν για να μιλήσουν;
  • Τι περιμένουν για να χτυπήσουν συναγερμό;
  • Τι περιμένουν για να συγκαλέσουν το γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ;
  • Να κατατεθεί το νομοσχέδιο για να δουν τι θα λέει, όπως έχουν το θράσος να λένε;

Μα τότε θα είναι αργά…

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι,

Νέες και νέοι,

Αυτό που σχεδιάζουν είναι να κάνουν μία απεργία, όταν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο«για τα μάτια» και άλλη μία την ημέρα που θα ψηφίζεται…Και πάει…ξεμπέρδεψαν (το παρέδωσαν) κι αυτό…

Αυτοί είναι.

Αυτός είναι ο ρόλος τους.

Ο ακριβώς αντίθετος από αυτόν που κανονικά έχουν,

δηλαδή να συντονίζουν, να προετοιμάζουν και να κλιμακώνουν τους αγώνες του εργατικού κινήματος.

Οι συγκεκριμένοι καρεκλοκένταυροι κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Κάνουν αυτό που έκαναν δέκα χρόνια τώρα. Παραδίδουν τα πάντα.

  • Είναι αυτοί που ψήφισαν «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα.
  • Είναι αυτοί που ξεφούσκωσαν τους αγώνες με τις 24ώρες ντουφεκιές στον αέρα.
  • Είναι αυτοί που 10 χρόνια τώρα έχουν να εμφανιστούν σε συγκέντρωση.

Αυτοί, λοιπόν, όχι μόνο δεν δικαιούνται να μιλούν για διάσπαση, ίσα-ίσα οφείλουν να απολογηθούν για τη στάση και το ρόλο τους.

Σε αυτούς λοιπόν τους ασυνείδητους και εξαφανισμένους που έχουν το θράσος να μας ρωτούν τι θα κάνουμε στις 4 Μάη, τους απαντούμε:

Εμάς δεν θα μας χρεώσει ποτέ και κανείς ως απεργοσπάστες.

Εμείς, ως συνδικαλιστές, θα είμαστε παρόντες και στις 4 και στις 6 Μάη και σε οποιαδήποτε αγώνα.

Τον κόσμο,όμως, δεν θα τον τρελάνουμε.

Δεν θα τον κάνουμε λάστιχο ούτε θα τον παροτρύνουμε να συμμετάσχει στα παιχνίδια σας.

Η παράταξή μας με πίστη και πάθος μία ημερομηνία προπαγανδίζει, μία ημερομηνία στηρίζει:

  • Αυτή που όντως μπορεί να φύγει ένα μαζικό μήνυμα προς την ανάλγητη κυβέρνηση.
  • Αυτή που θα είμαστε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΜΑΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ