ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Nα σταματήσει η ανθρωποθυσία!

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Nα σταματήσει η ανθρωποθυσία!

Αθήνα, 02-04-2021 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο Γυμνό Εύβοιας:

Για μια ακόμα φορά θρηνούμε συναδέρφους μας που πεθαίνουν άδικα και θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους. Ως κακοί μάντεις την προηγούμενη μέρα με ανακοίνωση μας θέσαμε το ζήτημα της έλλειψης εκπαιδευμένων ηλεκτρολόγων, που ακόμα και ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να καλύψει τις υπηρεσιακές ανάγκες. 

Ανάγκες με μισθούς των 700€ και ανειδίκευτους ή όχι εκπαιδευμένους ηλεκτρολόγους δεν γίνεται. Πριν λίγες μέρες, είχαμε αποστείλει στον Υπουργό Εργασίας την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που βέβαια θα έπρεπε ήδη να την έχει κηρύξει υποχρεωτική. 

Είναι σίγουρα ως προς το συμφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών το ότι αναλαμβάνουν τα έργα ως υπεργολάβοι και μετά τα αναθέτουν σε μικρότερες εργολαβίες, όπου χρησιμοποιούνται ανειδίκευτοι «φθηνοί» εργαζόμενοι, ώστε να μεγιστοποιείται το κέρδος τους. 

Το συγκεκριμένο ατύχημα καταγγείλαμε τηλεοπτικά σήμερα και ζητήσαμε άμεσα να δοθούν από το ΣΕΠΕ στην δημοσιότητα οι επαγγελματικές άδειες αυτών των εργαζομένων. Οι εξειδικευμένες εργασίες, ειδικά σε υψηλή τάση χρειάζονται την απαραίτητη άδεια, τις τεχνικές γνώσεις, καθώς και την σωστή στελέχωση των συνεργείων

Ζητούμε άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση με αρ. 40331/Δ1.13521 του ΦΕΚ 19-09-2019 με Α.Φ. 3520 που έχει υπογράψει ο κ. Βρούτσης και οι κωλυσιεργείται εδώ και ενάμιση χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. 

Ζητούμε άμεσα να ελεγχθεί η εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει το έργο, ο εργολάβος αλλά και ο ΔΕΔΔΗΕ. 

Το θέμα υγιεινής και ασφάλειας αποτελεί για την Ομοσπονδία μας πρωταρχικό στόχο. Οι μισθοί μεταβάλλονται αλλά οι ζωές των ανθρώπων δεν γυρνάνε πίσω. 

Η κατάργηση της ειδικής γραμματείας του ΣΕΠΕ ήταν λάθος. Ζητούμε από το ΣΕΠΕ τα στοιχεία των ελέγχων που έχουν γίνει ως προς τις κατασκευαστικές και εργολαβικές εταιρείες. 

Οι υπεύθυνοι, όποιοι και αν είναι αυτοί, πρέπει να τιμωρηθούν. 

Ζητήσαμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας μαζί με την Πρόεδρο του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε και τον υπεύθυνο υγιεινής και ασφάλειας της Γ.Σ.Ε.Ε. Ανδρέα Στοϊμενίδη. 

Κλείνοντας, ευχόμαστε να σταματήσει η ανθρωποθυσία. Αρκετούς νεκρούς έχουμε από την πανδημία και ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στις οικογένειες των χαμένων συναδέλφων. 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ