ΕΑΜΕ Ε.ΤΕ. ΔΕΗ: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από τη νέα ΣΣΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΕΑΜΕ Ε.ΤΕ. ΔΕΗ: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις γύρω από τη νέα ΣΣΕ

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021 – ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΉ ΕΑΜΕ Ε.ΤΕ. ΔΕΗ

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – 10 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…

ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΤΡΟΠΗΣ

ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ!

Συναδέλφισσες, – φοι

Όλοι έχετε διαβάσει και ακούσει διάφορα επιχειρήματα υπέρ και κατά της υπογραφείσας σύμβασης.

Η θέση η δική μας είναι γνωστή. Εμείς είμαστε κατά και την θεωρούμε απαράδεκτη από πολλές απόψεις. Και την οικονομική και τη θεσμική. Επιπροσθέτως την θεωρούμε απαράδεκτη και από την άποψη της εκπαίδευσης της συνείδησης όλων μας. Μάλιστα δε, την χαρακτηρίζουμε μνημείο υποταγής.

Και επειδή οι χαρακτηρισμοί για να έχουν αξία πρέπει να αποδεικνύονται, θα το κάνουμε ευθύς αμέσως θέτοντας και απαντώντας μια σειρά ερωτήσεις.

Όμως πριν το κάνουμε, δεν μπορούμε να αποφύγουμε να σχολιάσουμε ανακοίνωση μονοπαραταξιακού σωματείου που η ηγεσία του χωρίς τσίπα, ως γνήσιοι σφουγγοκολάριοι της εξουσίας (εν προκειμένω της κυβέρνησης της ΝΔ) προκειμένου να μας πείσει για το πόσο καλή είναι η σύμβαση που υπέγραψε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (και μάλιστα ότι είναι η καλύτερη σύμβαση της δεκαετίας!!!), έφτασε στο αρρωστημένο σημείο του να εμφανίζει στο περιεχόμενο της σύμβασης την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, λες και αυτά τα διαπραγματεύτηκε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Πρόκειται για σωματείο που από τη μέρα που ήρθε στη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ δεν έχει βγάλει άχνα! Πρόκειται για σωματείο που έχει καταπιεί αμάσητα:

  • το πετσόκομμα του μειωμένου τιμολογίου
  • το έγκλημα της βίαιης απολιγνιτοποίησης
  • το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ χωρίς καν να είναι μνημονιακή υποχρέωση
  • το έγκλημα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ

και φυσικά

  • και το σκάνδαλο των μισθών των 200.000€
  • και το σκάνδαλο του διπλασιασμού των γενικών διευθύνσεων και της καθημερινής δημιουργίας νέων καρεκλών για το βόλεμα ημετέρων.

Αυτός λοιπόν ο σύλλογος έγραψε (παραθέτουμε αυτούσιο απόσπασμα από την ανακοίνωσή του):

«Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια κάνουμε μια συνοπτική αποτίμηση των 4 τελευταίων ΣΣΕ…

ΣΣΕ 2012, μείωση 2 ΜΚ και -35% στα επιδόματα

ΣΣΕ 2015, καμία αύξηση μισθών και κλιμακίων, τροφείο 6€

ΣΣΕ 2018 φτάσαμε μια ημέρα πριν τη μετενέργεια για να πάρουμε ιδιωτική ασφάλιση και 4,00€ τροφείο αλληλένδετο με την ασφάλιση, τα οποία λήγουν με την ισχύουσα ΣΣΕ (τον Μάρτη). Πρόεδρος και διευθύνων ο τέως Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης!!!!

ΣΣΕ 2021, πραγματικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αποσύνδεση και διασφάλιση τροφείου και πρόσθετης ασφάλισής διά βίου, άρσεις αδικιών!!!»

Όσο και να ψάξαμε το κείμενο της σύμβασης δεν βρήκαμε σε ποιο σημείο της προβλέπει… την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών!!! για αυτό με βάση αυτό που έκαναν, μόνο μία φράση τους ταιριάζει.

Ντροπή σφουγγοκολάριοι της Κυβέρνησης … Ντροπή …

Για να κλείσουμε με το συγκεκριμένο σωματείο, εντύπωση επίσης μας προκαλεί η αναφορά του ότι «σταυρώσαμε τον Αθανασόπουλο»…

Μάλλον ξέχασαν τι έλεγαν μέχρι χθες. Μάλλον ξέχασαν ότι ο κ. Αθανασόπουλος ήθελε να βάλει εταιρία security στη Χαλκοκονδύλη!!!

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η:

Επειδή ακούγονται διάφοροι αριθμοί σχετικά με το ύψος της σύμβασης, άλλοι την χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη σύμβαση της δεκαετίας, άλλοι λένε ότι η αύξηση είναι 20% και στον αντίποδα εσείς λέτε ότι δεν είναι ούτε 2%,

τελικά τι ισχύει;

Ποιος έχει δίκιο;

Ποιο είναι το πραγματικό ύψος της σύμβασης;

Μπορείτε να μας αποδείξετε ότι δεν είναι (όπως εσείς λέτε) ούτε 2%;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Τα στοιχεία και οι αριθμοί μιλούν από μόνα τους και είναι αδιάψευστα.

Πριν προχωρήσουμε στην απόδειξη των ισχυρισμών μας δύο κουβέντες για αυτούς που ανερυθρίαστα λένε ότι είναι … η καλύτερη σύμβαση της δεκαετίας!

Πρώτα από όλα όποιος το λέει αυτό εντελώς «τυχαία» ξεχνά να μας πει ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης αυτής της σύμβασης με τη σύμβαση του 2012-2015 και 2018. Γιατί; Γιατί πολύ απλά οι τρεις προηγούμενες ήταν συμβάσεις μέσα στα μνημόνια.

Η μεν πρώτη αφού προηγήθηκαν αγώνες και αγώνες για να μην μας βάλουν στο ενιαίο μισθολόγιο, (κάτι που το καταφέραμε), αφού προηγήθηκαν αγώνες και αγώνες με απεργίες και συλλαλητήρια να μην ψηφισθούν οι μειώσεις των μισθών μας, από τη στιγμή που δυστυχώς αυτό πέρασε, είχε ως αντικείμενο το πως θα γίνονταν όσο γίνεται πιο ισορροπημένα οι μειώσεις που επέβαλε η τότε κυβέρνηση, οι δε άλλες δύο ήταν μέσα στο καθεστώς των μνημονίων όπου απαγορευόταν η οποιαδήποτε αύξηση!

Η τωρινή σύμβαση είναι εκτός μνημονίου και με την επιχείρηση να παρουσιάζει κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων. Συνεπώς οποιαδήποτε σύγκριση είναι εντελώς παραπλανητική. Όσοι δε λέμε ότι απεναντίας είναι η χειρότερη, το λέμε σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα που υπήρχαν (που όλα μα όλα αυτή τη φορά ήταν υπέρ μας για να υπογράψουμε ουσιαστικές αυξήσεις) και το τι τελικά πέτυχε η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ.

Η παρουσίαση όλων των δεδομένων γίνεται στην επόμενη ερώτηση όπου αιτιολογείται η άποψή μας, γιατί θεωρούμε τη στάση της ΓΕΝΟΠ στάση υποταγής.

Τώρα ας μιλήσουν οι αριθμοί.

Λένε κάποιοι: Η σύμβαση είναι 78εκ. και σταματούν εκεί. Όποιος το ακούει και δεν είναι καλά ενημερωμένος μένει με την αίσθηση ότι το ύψος της σύμβασης είναι 78 εκ. ετησίως στη ΔΕΗ.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια. Το ύψος της σύμβασης είναι 40.601.007 για όλο τον όμιλο (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Λιγνιτικές Μεγαλόπολης και Μελίτης) την ΤΡΙΕΤΙΑ. Δηλαδή με μια γρήγορη προσέγγιση 40.601.007 : 3 χρόνια=13.533.669 το χρόνο.

Όποιοι λένε ότι το ύψος της σύμβασης είναι 78 εκατομύρια, το λιγότερο που μπορούμε να τους προσάψουμε είναι ότι είναι επαγγελματίες ψεύτες.

Τα 37.687.000 είναι αναδρομικά από τα ειδικά επιδόματα που είχαν περικοπεί από το 2012 και που από τότε (από αυτή τη σύμβαση, τη σύμβαση του 2012) προβλεπόταν ότι μόλις λήξει το μεσοπρόθεσμο, δηλαδή από 1/1/2019 θα επανέλθουν στο ύψος που ήταν.

Κακώς, κάκιστα και η προηγούμενη Διοίκηση και η τωρινή δεν τα είχαν επαναφέρει αμέσως. Μάλιστα η τελευταία Διοίκηση που από 1/6/20 επανέφερε τα επιδόματα στο αρχικό τους ύψος επιχείρησε, χωρίς να βγάλει άχνα η ΓΕΝΟΠ, να φάει τα αναδρομικά 17 μηνών. Ο λόγος που τώρα τα δίνει είναι γιατί φοβήθηκε τα εξώδικα και τις αγωγές που ξεκίνησαν και που 100% θα έχανε.

Το λυπηρό, το «ακατανόητο» είναι ότι η ΓΕΝΟΠ δεν πίεσε καθόλου μαζί με τα ειδικά επιδόματα που επανήλθαν στο αρχικό τους ύψος να επανέλθουν και τα 2 κλιμάκια που μας πήραν. Αυτό είναι τεράστια αδικία για τους συναδέλφους που δεν έχουν κανένα ειδικό επίδομα, γι αυτό και λέμε ότι τα 60€ μικτά που τους δίνουν μπροστά στα όσα έχασαν και μπροστά στα όσα δικαιούνται να πάρουν είναι κοροϊδία.

Ας επανέλθουμε όμως στους αριθμούς και ας γίνουμε ακόμα ποιο συγκεκριμένοι για να δούμε τελικά τι ισχύει:

Με τα επίσημα στοιχεία της επιχείρησης (πίνακας 1) η σύμβαση δίνει τα εξής:

Εάν παρατηρήσει λοιπόν κανείς το σύνολο της σύμβασης στην τριετία για ΟΛΟ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ είναι 40.601.007,37.

Ανά έτος για όλο τον όμιλο είναι:

2021: 11.539.668,40

2022: 12.982.732

2023: 12.982.732

2024: 3.095.874,97

Αν λοιπόν λάβει κανείς υπόψη του όπως λέει το Δελτίο Τύπου της ΔΕΗ για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 (σελίδα 5, ημερ. 23/4/2020) ότι «Η δαπάνη μισθοδοσίας συμπεριλαμβανόμενης της μισθοδοσίας που κεφαλαιοποιείται μειώθηκε κατά 49,1 εκ. € σε 817 εκ. το 2019 από 866,1 εκ. το 2018 και ότι «η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως σε αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης (μείωση προσωπικού κατά 1638 εργαζόμενους)», μπορεί με μεγάλη προσέγγιση να εκτιμήσει ποιο θα είναι το ύψος μισθοδοσίας του 2020, ώστε να κάνουμε τις απαραίτητες πράξεις και να βγάλουμε τα ΣΩΣΤΑ συμπεράσματα.

Η δική μας προσέγγιση αλλά και οι πληροφορίες μας λένε ότι το 2020 το σύνολο της μισθοδοσίας έφτασε τα 750.000.000. Σε 20 μέρες περίπου θα το μάθουμε και επισήμως. Είναι εύκολο λοιπόν να αντιληφθεί κανείς αν έχει μάθει την απλή μέθοδο των τριών,όταν πήγαινε στο Δημοτικό, ότι το ύψος της σύμβασης ετησίως δεν ξεπερνά το 2%.

Συγκεκριμένα είναι 1,53%.

Αλλά και στην τριετία να το υπολογίσει κανείς, σχεδόν τα ίδια ποσοστά θα βρει. Για παράδειγμα ας δούμε τη ΔΕΗ που γνωρίζουμε όλα τα στοιχεία με ακρίβεια.

Δαπάνη μισθοδοσίας ΔΕΗ στην τριετία της σύμβασης:

9μηνο 2021: 197 εκ.

2022: 263

2023: 254

3μηνο 2024: 60

Σύνολο: 774 εκ.

Σύνολο δαπάνης ΔΕΗ για τη σύμβαση στην τριετία: 17.582.000 Η απλή μέθοδος των τριών (και όχι ότι του κατέβει του καθενός) και οι αριθμοί λένε: ποσοστό αύξησης 2.27%.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πιο πάνω αναφέραμε ότι η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ δεν έβγαλε άχνα για το ότι η Διοίκηση επιχείρησε να μας φάει τα αναδρομικά. Επειδή όμως είπαμε την κάθε φράση μας θα την αιτιολογούμε γιατί  αν δεν το κάνουμε γινόμαστε συκοφάντες, λέμε ότι η άποψή μας εδράζεται στο γεγονός ότι από την ημέρα που αποφασίστηκε στο ΔΣ της ΔΕΗ να επανέλθουν τα ειδικά επιδόματα από 1/6/2020 στο αρχικό τους ύψος, χωρίς ταυτόχρονα να γίνεται καμία απολύτως αναφορά σε αναδρομικά, η ΓΕΝΟΠ δεν είπε λέξη.

Αυτός που διαμαρτυρήθηκε δημόσια ήταν ο συνάδελφος εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ κ. Φωτόπουλος, ο οποίος στην συγκεκριμένη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα στις 2 Ιούνη είπε τα εξής:

ΘΕΜΑ 1ο: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ»

«Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Σύμβουλοι,

Θα ψηφίσω την εισήγηση γιατί έτσι σταματά τουλάχιστον από εδώ και πέρα μια τεράστια αφαίμαξη που έχουν υποστεί από τη μνημονιακή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι συνάδελφοί μου που λάμβαναν κάποια από τα ειδικά επιδόματα.

Θέλω όμως να κάνω δύο σημαντικές επισημάνσεις:

1η: είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο μέρος των άδικων και απαράδεκτων μειώσεων των μισθών μας το πλήρωσαν αυτοί οι συνάδελφοι και καλώς, πολύ καλώς, παίρνουν πίσω αυτό που τους στερήθηκε.

Όμως για να είμαστε δίκαιοι και οφείλουμε να είμαστε, μεγάλο κόστος πλήρωσαν και άλλες κατηγορίες συναδέλφων μας όπως για παράδειγμα οι Διοικητικοί που είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι.

Γι αυτό θεωρώ ότι είναι λάθος που στην εισήγηση (και ζητώ να διορθωθεί) δεν έχει προβλεφθεί και για αυτές τις κατηγορίες η επιστροφή των χρημάτων που άδικα και απαράδεκτα τους πήραν.

Θυμίζω ότι η ΣΣΕ του 2012 έλεγε ότι μετά τη λήξη ισχύος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το μισθολόγιο θα επανέλθει στα ισχύοντα στην εταιρία την 31/12/2009.

Η 2η επισήμανση είναι ότι κακώς αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2019, δηλαδή από τότε που έληξε το μεσοπρόθεσμο».

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μετά την κατακραυγή των συναδέλφων για την απαράδεκτη στάση της και την απεύθυνσή τους σε διάφορα δικηγορικά γραφεία (και αφού αντιλήφθηκε ότι οι συνάδελφοι θα κερδίσουν το θέμα των αναδρομικών, γιατί η σύμβαση του 2012 ήταν ξεκάθαρη), ασθμαίνοντας με 71 μέρες καθυστέρηση στις 13 Αυγούστου έβγαλε ανακοίνωση για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ότι δήθεν δεν είχε απεμπολήσει τα αναδρομικά…

Όμως κανείς μας δεν είναι αφελής…

ΕΡΩΤΗΣΗ 2η:

ΓΙΑΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, ΣΤΑΣΗ ΥΠΟΤΑΓΗΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Γιατί ενώ τώρα είχε ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ τις δυνατότητες, χωρίς κανένα απολύτως κόπο να πετύχει ουσιαστικές αυξήσεις, γιατί το έδαφος ήταν στρωμένο από το 2012 και ταυτόχρονα υπήρχαν και  όλες οι άλλες προϋποθέσεις να υπογράψει επιτέλους μια αξιοπρεπή σύμβαση, δεν το έκανε.

Ποιες ήταν οι ευνοϊκές προϋποθέσεις που η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ δεν αξιοποίησε;

1η: Αυτή τη φορά δεν είχαν να μας λένε ότι «τώρα έχουμε μνημόνιο, τι είναι αυτά που ζητάτε»;

2η: Ήδη από τη σύμβαση του 2012 υπήρχε ο όρος που έλεγε ότι μόλις λήξει το μεσοπρόθεσμο, οι μισθοί μας θα επανέρχονταν στα επίπεδα του 2009.

Ειδικά με αυτό, όχι απλά είναι απορίας άξιο, είναι να τρελαίνεται κανείς γιατί η ΓΕΝΟΠ αυτό το αυτονόητο (που ήθελε δεν ήθελε η Διοίκηση όφειλε να το εφαρμόσει) η ΓΕΝΟΠ το πέταξε στο καλάθι των αχρήστων!! Τα ερωτηματικά είναι τεράστια.

3η: Αυτή τη φορά, η επιχείρηση κυρίως χάρη στην αφαίμαξη των καταναλωτών, παρουσιάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη και έτσι δεν θα μπορούσαν να μας ξεφύγουν από πουθενά. Δεν είχαν να προβάλουν κανένα άλλοθι.

4η: Αυτή τη φορά η Διοίκηση λόγω των μισθών της των 150.000€ ήταν και είναι απέναντι μας ηθικά εκτεθειμένη και δύσκολα θα μπορούσε να ξεγλιστρήσει από ένα συνδικάτο που κατά τη φάση των διαπραγματεύσεων της έλεγε: «Αφήστε τις αντιρρήσεις για την εφαρμογή της σύμβασης του 2012 και το να μην πάρουν οι εργαζόμενοι ουσιαστική αύξηση γιατί είναι πρόκληση, την ώρα που για τον εαυτό σας έχετε κανονίσει να παίρνετε 100.000 και 150.000€ το χρόνο και με τα μπόνους 200.000€, σε εμάς να λέτε πάρτε αυτά τα ολίγα …».

5η: Μόλις πριν λίγους μήνες σαν να μην έφταναν αυτά που μας έκλεψαν από τους μισθούς μας, ο ξεπουλητής της Δημόσιας περιουσίας Κωστής Χατζηδάκης, για καθαρά λαϊκίστικους λόγους, μας πετσόκοψε το μειωμένο τιμολόγιο, βάζοντας βαθιά το χέρι το στην τσέπη μας. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα ήταν ένα επιχείρημα ακόμα ώστε η ΓΕΝΟΠ να στριμώξει τη Διοίκηση και να κάμψει τις όποιες αντιρρήσεις της για την εφαρμογή της σύμβασης του 2012, που έτσι κι αλλιώς όφειλε να εφαρμόσει, ή έστω, έστω να αποσπάσει 1 κλιμάκιο.

Δυστυχώς όπως αποδείχτηκε από τα ψίχουλα που μας πέταξαν, κανένα επιχείρημα δεν χρησιμοποιήθηκε και καμία απολύτως πίεση δεν ασκήθηκε. Και φυσικά για να προλάβουμε αυτούς που για να καλύψουν το συμβιβασμό και την υποταγή τους μας λένε και τι θέλατε να κάνουμε; Να κάνουμε απεργία;

Απαντάμε: ΟΧΙ βέβαια. Απεργία πρέπει να κάνουμε για να μειωθούν τα τιμολόγια που ξέσκισαν τον κόσμο που υποφέρει και όχι για το τι αυξήσεις θα πάρουμε.

Όμως ρωτάμε: κατά τη φάση των διαπραγματεύσεων η ΓΕΝΟΠ πως πίεσε για να πετύχουμε μια ουσιαστική αύξηση; Πίεσε καθόλου; Έκανε κάτι;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Η απάντηση είναι ότι η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ δεν πίεσε καθόλου και δυστυχώς δεν μπορεί να μας διαψεύσει κανείς. Δεν μπορεί να μας διαψεύσει κανείς γιατί

δεν είδαμε καμία «σκληρή» ανακοίνωση,

δεν είδαμε καμία συγκέντρωση,

δεν είδαμε καμία κατάληψη,

δεν είδαμε τίποτα απολύτως.

Η ΓΕΝΟΠ από την πρώτη στιγμή αρκέστηκε σε ότι της πέταξε η καλοπληρωμένη Διοίκηση και τέλος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3η:

ΓΙΑΤΙ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΥΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΔΕΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Γιατί είναι αποθέωση του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας και πάει τη συνείδηση πίσω όταν για να καλύψεις τον συμβιβασμό και την υποταγή σου λες σαν κακομοίρης: «και μόνο το ότι υπογράψαμε σύμβαση είναι επιτυχία». Αυτό μας οδηγεί στο να πούμε ότι «και μόνο που παίρνουμε μισθό είναι επιτυχία…». Μήπως πρέπει να τους φιλήσουμε και το χέρι;

Επανερχόμαστε όμως στο δουλικό και δόλιο (και θα εξηγήσουμε γιατί δόλιο) «κατόρθωμα» του ότι «και μόνο που υπογράψαμε σύμβαση είναι επιτυχία …».

Ρωτάμε: υπάρχει κανείς στα σοβαρά που να πιστεύει ότι σήμερα με την επιχείρηση να παρουσιάζει εκατοντάδες εκ. € κέρδη και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ υπήρχε έστω μία στο εκατομμύριο να μην υπογράψουμε σύμβαση;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ.

Εδώ υπογράψαμε 3 συμβάσεις στα 10 χρόνια των μνημονίων!

Συνεπώς αυτοί που το λένε, το λένε για να καλύψουν την ατολμία τους να συγκρουστούν και μας εκπαιδεύουν να γίνουμε κακομοίρηδες.

Μας εκπαιδεύουν να μην ζητάμε.

Μας εκπαιδεύουν να μην διεκδικούμε και στο να αισθανόμαστε ευτυχείς και ενοχές που παίρνουμε μισθό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4:

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΟΛΜΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ 2012 (ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ 2 ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ) ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΝ ΠΙΕΣΕ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ναι. Είναι το γεγονός του ότι η κατηγορία των συναδέλφων που πάντα ενδιέφερε τη συγκεκριμένη ηγεσία της ΓΕΝΟΠ είναι στο πλαφόν. Οπότε είτε Χ αύξηση είχαμε, είτε Χ+Ψ+Ω αυτοί οι συνάδελφοί μας δεν θα έπαιρναν τίποτα.

Όμως αυτό που έκανε η ΓΕΝΟΠ, το να μην διεκδικήσει έστω την όποια αύξηση, να μην την προσθέσουμε στη βάση του 12ου μισθολογικού κλιμακίου, είναι λάθος και για αυτή την κατηγορία συναδέλφων μας. Είναι λάθος γιατί ενώ θα μπορούσε έτσι να αυξηθεί έστω ονομαστικά ο μισθός τους με ότι αυτό σημαίνει για το ενδεχόμενο κατάργησης του πλαφόν, αλλά και το συνταξιοδοτικό τους, δεν το έκανε.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5η:

ΕΙΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Δεν είμαστε αντίθετοι σε τίποτα απολύτως που ενισχύει πιο πολύ τους οικονομικά ασθενέστερους συναδέλφους μας. Σε αυτό που είμαστε αντίθετοι είναι η κοροϊδία των συναδέλφων μας με ψίχουλα. Σε αυτό που είμαστε αντίθετοι είναι ότι ενώ θα μπορούσαν και δικαιούνται να πάρουν πολλαπλάσια, τους ξεγελούν μόνο με 60€ μικτά.

Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει καθαρό στην κατηγορία των συναδέλφων μας που θα πάρουν το επίδομα εξομάλυνσης, ότι αυτό δεν γίνεται γιατί ξαφνικά την πήρε ο πόνος τη ΓΕΝΟΠ για αυτούς. Αυτό το λέμε γιατί δεν ξεχνάμε τι πρότειναν κάποιοι πρωτοκλασάτοι συνδικαλιστές το 2012, για το πως πρέπει να γίνουν οι μειώσεις.

Αυτό το επίδομα φτιάχτηκε γιατί οι συνάδελφοι που κατά κύριο λόγο ενδιαφέρουν την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ είναι στο ΠΛΑΦΟΝ και έτσι η όποια αύξηση είτε προστίθετο στη βάση του 12ου μισθολογικού κλιμακίου, είτε όχι, αυτοί οι συνάδελφοι (ΟΙ ΠΛΑΦΟΝΑΡΙΣΜΕΝΟΙ) δεν θα έπαιρναν καμία αύξηση. Έτσι λοιπόν «ανακάλυψαν» ότι υπάρχουν και χαμηλόμισθοι.

Η δική μας αντίδραση δεν είναι ούτε στη δημιουργία του επιδόματος εξομάλυνσης, ούτε στο ότι θα πάρουν αυτοί οι συνάδελφοί μας λίγα ψίχουλα παραπάνω από όσους θα πάρουν τα 14€ (μικτά). Η δική μας αντίδραση εστιάζεται στο ότι η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ επιχειρεί να τους ξεγελάσει με τα ψίχουλα, ενώ αν επέμενε να υλοποιηθεί η σύμβαση του 2012 θα έπαιρναν τα τριπλάσια!

Δύο παραδείγματα:

1ο παράδειγμα:

Έστω συνάδελφος ΔΟ2 που προσλήφθηκε μόλις χθες.

Χωρίς να είναι παντρεμένος.

Χωρίς να έχει χρονοεπίδομα.

Χωρίς κανένα επίδομα.

Μόνο το επίδομα στάθμης σπουδών.

Ως γνωστό αυτός ο συνάδελφος ξεκινά από το κλιμάκιο 10. Σε αυτό το κλιμάκιο σήμερα παίρνει 668,50 μικτά, 554€ καθαρά.

Αν εφαρμοζόταν η συλλογική σύμβαση του 2012 αυτομάτως θα έπαιρνε 142,16 € παραπάνω στα μικτά και όχι 60€ που του δίνουν σήμερα και θα πήγαινε στα 810,66€. Στα καθαρά η αύξησή του θα ήταν 117,88€ και όχι 40€ που του δίνουν σήμερα. Θα πήγαινε στα 671,88.

2ο παράδειγμα:

Έστω συνάδελφος ΔΟ2 που προσλήφθηκε το 1993.

Παντρεμένος, -η.

Δεδομένα:

Χρονοεπίδομα στο 66% γιατί είναι παγωμένο από το 2012.

Επιδόματα κανένα, μόνο αυτό της στάθμης σπουδών.

Σήμερα αυτός ο συνάδελφος είναι στο κλιμάκιο 1.

Αν υλοποιούνταν τα όσα προβλέπει η σύμβαση του 2012 θα έπαιρνε αύριο το πρωί 435€ παραπάνω στα μικτά και όχι 60€ που του δίνουν σήμερα.

Αλλά ακόμα και αν έπαιρνε 1 κλιμάκιο και όχι 2 όπως λέει η σύμβαση του 2012 και πάλι θα έπαιρνε 215€ μικτά παραπάνω και όχι 60€ που του δίνουν σήμερα κοροϊδεύοντάς τον κατάμουτρα!

Υ.Γ. Φανταστείτε συνάδελφοι Διοικητικοί, Τεχνικοί, Πτυχιούχοι, Επιστήμονες, Μηχανικοί που έχετε και ειδικά επιδόματα και μόνο ένα κλιμάκιο να παίρναμε, πόσο ΔΙΚΑΙΗ αύξηση θα είχαμε. Δίκαιη γιατί είναι αυτά που ξαφνικά σε μια μέρα το 2012 μας έκλεψαν από τους μισθούς μας (από άλλον 400, από άλλον 700, από άλλον 1000 ευρώ και παραπάνω το μήνα) και που συνεχίζουν να μας κλέβουν επί 9 χρόνια τώρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6η:

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Πρόκειται για ένα παλιό γνωστό κόλπο που έχει χιλιοχρησιμοποιηθεί από Διοικήσεις και Διοικήσεις ανά τον κόσμο. Όποια Διοίκηση δεν θέλει να δώσει κάτι, «εφευρίσκει» την ιδέα της επιτροπής και της συγκριτικής μελέτης.

Συγκεκριμένα λέει: «Α παιδιά, αφήστε το τώρα. Να κάνουμε πρώτα μια μελέτη σύγκρισης των μισθών σας και αν βρεθεί ότι παίρνετε λιγότερα, το βλέπουμε τότε».

Η πρόταση αυτή μπήκε μόνο και μόνο για να φύγει η Διοίκηση από τη δύσκολη θέση να δώσει τις όποιες αυξήσεις τώρα.

Το απλό ερώτημα που θέτουμε στη συνέχεια αρκεί για να καταλάβει κανείς τη σκοπιμότητα της ιδέας – πρότασης του … «πρώτα να κάνουμε μελέτη σύγκρισης των μισθών μας και μετά βλέπουμε».

Ερώτημα: Μα χρειάζεται να κάνουμε μελέτη για να μάθουμε ότι παίρνουμε λιγότερα από ότι οι συνάδελφοί μας Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί ή Σουηδοί;

Μα χρειάζεται να κάνουμε μελέτες για να μάθουμε ότι παίρνουμε περισσότερα από ότι οι συνάδελφοί μας στη Ρουμανία, Πολωνία ή Βουλγαρία;

ΕΡΩΤΗΣΗ 7η:

ΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ (ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΤΟΥΣ ΞΕΚΟΨΕ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ) ΝΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΕΜΑΣ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Στο Δελτίο Τύπου της ΓΕΝΟΠ υπάρχει σαφής αναφορά ότι «στόχος της μελέτης είναι να ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο οι νέοι συνάδελφοι που θα προσληφθούν στον Όμιλο ΔΕΗ Α.Ε.»!! Μένουμε άφωνοι !!

Στην καλύτερη περίπτωση αν δεν πρόκειται για εμπαιγμό, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αφέλεια.

Η ΝΔ δεν διαχώρισε τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους για να έρθουμε εμείς οι έξυπνοι με μια μελέτη από την πίσω πόρτα να τους εντάξουμε στο δικό μας μισθολόγιο.

Για να μην κοροϊδευόμαστε: Για να γίνει αυτό πρέπει να καταργηθεί ο κατάπτυστος νόμος της ΝΔ, που για διαλυτικούς (και όχι μόνο) λόγους ξέκοψε τους νέους συναδέλφους μας από εμάς, καθορίζοντας σαφώς ότι αυτοί οι συνάδελφοι δεν θα διέπονται από τον ΚΚΠ/ΔΕΗ και τις συλλογικές συμβάσεις μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8η:

ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΠΑΡΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΛΗΞΕΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ Η ΓΕΝΟΠ ΒΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Αυτό το ερώτημα θα αφήσουμε να το απαντήσει η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Εμείς θα απαντήσουμε στο γιατί βιαζόταν η Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε.

Η Διοίκηση της ΔΕΗ βιαζόταν να κλείσει τη σύμβαση εδώ και τώρα γιατί σε λιγότερο από ένα μήνα θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2020 με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδη και αντιλαμβάνονταν ότι μετά από αυτό θα είχε πολύ μεγάλα ζόρια να περάσει αυτή την απαράδεκτη σύμβαση!

ΕΡΩΤΗΣΗ 9η:

ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΤΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

  1. Όταν η συλλογική σύμβαση του 2012 λέει ότι με τη λήξη του μεσοπρόθεσμου, οι μισθοί μας πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2009 και η ΓΕΝΟΠ αυτό το απεμπολεί, πως να χαρακτηρίσει κανείς την στάση της;
  2. Όταν η κυβέρνηση κλείνει βίαια όλες τις λιγνιτικές μονάδες εδώ και τώρα, πετώντας σαν στημένες λεμονόκουπες ολόκληρες περιοχές και βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και η ΓΕΝΟΠ δεν έχει κάνει ούτε μια ώρα στάση εργασίας, πως μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει τη στάση της;

Εδώ μιλάμε για το έγκλημα των εγκλημάτων.

Εδώ μας κλείνουν το σπίτι και εμείς πέρα βρέχει… σιωπή.

Απεναντίας εκείνο που κοίταγαν κάποιοι πρωτοκλασάτοι συνδικαλιστές ήταν πώς να προστατεύσουν  τον Υπουργό μην τυχόν και τον γιουχάρουν οι εργαζόμενοι.

Εδώ γι αυτό το θέμα έπρεπε να έχουν γίνει απεργίες και απεργίες.

Συλλαλητήρια και συλλαλητήρια.

Καταλήψεις και καταλήψεις.

Πέτρα πάνω στην πέτρα δεν έπρεπε να έχει μείνει και η ΓΕΝΟΠ δεν έχει κάνει ούτε μία ώρα στάση εργασίας!

Αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους, αυτή είναι η αλήθεια.

  • Όταν ιδιωτικοποιείται ο ΔΕΔΔΗΕ χωρίς κανένα άλλοθι, χωρίς καν να έχουν να πουν ότι δήθεν είναι μνημονιακή υποχρέωση και η ΓΕΝΟΠ είναι απλός παρατηρητής, πως μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη στάση της;

Έκανε καμιά κατάληψη; ΟΧΙ.

Έκανε κανένα συλλαλητήριο; ΟΧΙ.

Έδωσε καμία συνέντευξη τύπου;  ΟΧΙ

  • Όταν η ΝΔ ξαναφέρνει τα ΝΟΜΕ από το παράθυρο και η ΓΕΝΟΠ δεν δίνει μια συνέντευξη τύπου, δεν κάνει ένα συλλαλητήριο, πως μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη στάση της;
  • Πως μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι ενώ γίνεται όργιο δημιουργίας καρεκλών, διπλασιασμός των γενικών διευθύνσεων το ότι η ΓΕΝΟΠ δεν βγάζει μία ανακοίνωση;
  • Πως μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι ξεπουλήθηκε το εκτυπωτικό κέντρο της ΔΕΗ (το πιο σύγχρονο εκτυπωτικό κέντρο) και η ΓΕΝΟΠ δεν έκανε καμία κατάληψη; Είναι αντίδραση το να βγάλεις μια χλιαρή ανακοίνωση και τίποτα άλλο;
  • Ήταν αντίδραση αυτή που είδαμε όταν μας έκλεβε το μειωμένο τιμολόγιο ο μετρ του ξεπουλήματος Χατζηδάκης;

Αλλά και επί ΣΥΡΙΖΑ,

  • υπήρξε καμιά αντίδραση στο διακομματικό έγκλημα των ΝΟΜΕ;

Δόθηκε καμιά συνέντευξη τύπου; ΟΧΙ.

Έγινε καμιά κατάληψη; ΟΧΙ.

Έγινε κανένα συλλαλητήριο; ΟΧΙ.

Μήπως προσφύγαμε νομικά; ΟΧΙ.

  • Υπήρξε καμιά αντίδραση στο σκάνδαλο της επιβολής του τέλους προμηθευτή; ΟΧΙ.

Έγινε καμιά κατάληψη; ΟΧΙ.

Έγινε κανένα συλλαλητήριο; ΟΧΙ.

Δόθηκε καμία συνέντευξη τύπου; ΟΧΙ.

  1. Υπήρξε καμία αντίδραση στην εγκληματική τιμολόγηση της ΑτΕ μέσω της όποιας η ΔΕΗ ζημιώθηκε με πάνω από 120 εκ.;

ΟΧΙ. Απολύτως ΟΧΙ.

Με βάση αυτή τη στάση της ΓΕΝΟΠ, ας κρίνει ο καθένας αν ο χαρακτηρισμός είναι υπερβολικός ή όχι.

Άδικος ή όχι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10η:

ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ όπως ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ) ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΥΘΥΝΗ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Βεβαίως και έχουμε.

Έχουμε γιατί σε μεγάλο βαθμό, για λόγους ενότητας, ανεχτήκαμε αυτή την στάση. Γι αυτό κι εκείνο που λέμε δεν είναι να «φάμε» αυτόν ή τον άλλο.

Να ρίξουμε αυτόν ή τον άλλο.

Να ξηλώσουμε αυτόν ή τον άλλο.

Δεν ψάχνουμε να βρούμε κάποιους να τους φορτώσουμε το ανάθεμα.

Βεβαίως ο καθένας, με βάση τη θέση του και τη στάση που έχει το δικό του ειδικό μερίδιο ευθύνης.

Όμως δεν ψάχνουμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους. Δεν λέμε Φύγετε εσείς για να έρθουμε εμείς.

Εκείνο όμως που λέμε ξεκάθαρα, πολύ ξεκάθαρα είναι:

ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ.

Η ΓΕΝΟΠ Ή ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΑΞΙΚΟ, ΜΑΧΗΤΙΚΟ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ,

Ή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ.

Υ.Γ. Και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, αλλά και σε αυτή, μιλώντας για την ΣΣΕ που υπέγραψε η ΓΕΝΟΠ, χαρακτηρίζουμε αυτά που μας δίνουν ψίχουλα. Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν έχει να κάνει με ασέβεια προς τους εργαζομένους συνανθρώπους μας, τους άνεργους, τους μικρομαγαζάτορες και τους μικροεπιχειρηματίες που καθημερινά στενάζουν.

Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν έχει να κάνει με ασέβεια προς τους συνανθρώπους μας που αμείβονται με 200 και 300€ το μήνα κλέβοντάς τους τις υπερωρίες τους.

Ο χαρακτηρισμός αυτός έχει να κάνει μόνο και μόνο με το τι μας έκλεψαν , με το τι μας πήραν από τους μισθούς μας (πάνω από 6 δις. όλα αυτά τα χρόνια, 400 – 700 – 1000 ευρώ τον μήνα από τον καθένα μας) και το τι τελικά μη σεβόμενοι τη σύμβαση του 2012 μας δίνουν:

Ως άνθρωποι σεβόμαστε απόλυτα τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, γι αυτό και κάθε φορά, πέρα από τον αγώνα που δίνουμε για να παραμείνει η τιμή της KWh φτηνή, πέρα από τους αγώνες που δίνουμε ενάντια στις αρπαχτές και τα σκάνδαλα σε βάρος της επιχείρησης του ελληνικού λαού, πάντα, πάντα, πάντα χωρίς καμία απουσία, είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για αξιοπρεπείς μισθούς όλων των εργαζομένων.

Εμείς την πλάτη στην κοινωνία δεν τη γυρνάμε, γι’ αυτό και συλληφθήκαμε για το χαράτσι στους λογαριασμούς, όχι μία, δύο φορές, γι’ αυτό και κάναμε τις δεκάδες καταλήψεις και τα συλλαλητήρια.

ΠΡΟΤΑΣΗ:

Κλείνουμε κάνοντας την εξής πρόταση:

Να μας δώσουν πίσω τα μισά χρήματα που μας έκλεψαν από τους μισθούς και τα άλλα μισά να εξοφλούν κάθε μήνα λογαριασμούς ανέργων και φτωχών συνανθρώπων μας.

Γραφείο Τύπου ΕΑΜΕ Ε.ΤΕ. ΔΕΗ