«Χαρίζουν» την Εθνική Ασφαλιστική σε αμερικάνικο fund

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Χαρίζουν» την Εθνική Ασφαλιστική σε αμερικάνικο fund

Το τίμημα είναι χαμηλότερο ακόμη και από το μισό της καθαρής θέσης της Εθνικής Ασφαλιστικής

Μόλις 455 εκατ. ευρώ θα πωληθεί το 90,1% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην αμερικανικών συμφερόντων CVC Capital, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε πριν από λίγο η Εθνική Τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τίμημα αυτό είναι χαμηλότερο ακόμη και από το μισό της καθαρής θέσης της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία ανέρχεται σχεδόν σε 1,1 δις ευρώ. Παράλληλα αντιστοιχεί μόλις στο 6πλάσιο των εκτιμώμενων ετήσιων καθαρών κερδών της εταιρείας.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής υπό αυτούς τους όρους είναι ασύμφορη για την Εθνική Τράπεζα, με το Δημόσιο να κατέχει το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ. Για το λόγο αυτό, αν και η συμφωνία ανάμεσα στο αμερικάνικο fund CVC και τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, φέρεται να έχει κλείσει εδώ και καιρό, εντούτοις φαίνεται ότι υπήρχαν διαφωνίες εντός του κόλπου του ΔΣ της τράπεζας, οι οποίοι κάμφθηκαν μετά από 2 συνεδριάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τι δηλώνει η Εθνική Ασφαλιστική
Κύκλοι της Εθνικής παραδέχονται ότι υποχρεώθηκε η τράπεζα να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική σε μη επιθυμητή αποτίμηση, λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δημιουργεί η ολοκλήρωση της δέσμευσης προς την DG Comp.

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική είχε δεχθεί κρατική βοήθεια τόσο στην ανακεφαλαιοποίηση του 2012, όσο και σε αυτή του 2015. Μια από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, μέσω των διαδοχικών πλάνων αναδιάρθρωσης, ήταν η πώληση αρχικά του 40% και εν συνεχεία του τουλάχιστον 75% και τουλάχιστον 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η μη υλοποίηση της παραπάνω δέσμευσης θα έχει πολύ δυσχερείς επιπτώσεις για την τράπεζα και την κυβέρνηση αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι. Συγκεκριμένα, η κρατική ενίσχυση για την τράπεζα θα μπορούσε να κριθεί παράνομη και η DG Comp να ζητήσει την επιστροφή της, απαίτηση που θα οδηγούσε σε ισόποση μείωση των κεφαλαίων της.

Σύλλογος υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής: Χωρίς αιδώ κυβέρνηση, Τράπεζα Ελλάδος και Εθνική Τράπεζα

Kριτική στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και την κυβέρνηση για την συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής ασκεί με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του

Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής.

«Χωρίς αιδώ Κυβέρνηση, Τράπεζα Ελλάδος και Εθνική Τράπεζα δέχτηκαν να ξεπουληθεί η ιστορία αντί 234 εκατομμυρίων ευρώ για το 90% της Εταιρίας – όπως μαθαίνουμε – και σε μια πενταετία ακόμα 125 εκατομμύρια, εάν και εφόσον οι ζημιές των συμβολαίων ζωής με νοσοκομειακές καλύψεις διατηρηθούν στα όρια του budget που έχει καθοριστεί. ‘Αρα, στην καλύτερη περίπτωση 359 εκατομμύρια. Να ξεπουληθούν 4.500 οικογένειες σε ένα επιθετικό hedge fund, που θα απομυζήσει την εταιρία και σε 5 με 7 χρόνια θα την ξαναπουλήσει, σύμφωνα με τις δικές τους ανακοινώσεις», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση

«Το επενδυτικό hedge fund CVC Partners ήδη κατέχει σχεδόν το 35% του μεριδίου της αγοράς στις Γενικές Κλινικές και σχεδόν το 30% του μεριδίου της αγοράς στις Μαιευτικές – Γυναικολογικές Κλινικές, καθώς στον όμιλο Υγεία περιλαμβάνονται το Λητώ και το Μητέρα», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Και προστίθεται: «Αλήθεια τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον με τις αυξήσεις ασφαλίστρων ζωής και υγείας; Σε τι ύψος θα τα καθορίσει, τη στιγμή που ο ίδιος είναι και ο αγοραστής και ο προσφέρων τις υπηρεσίες υγείας;

Το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας δέχτηκε να ξεπουλήσουν μια εταιρία με πάνω από 1,2 δις ευρώ ίδια κεφάλαια, πάνω από 3,7 δις επενδεδυμένα κεφάλαια εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος τους στην Ελλάδα, πάνω από 500 εκατομμύρια ρευστότητα, και πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ φετινή κερδοφορία, με πλήρως καλυμμένη ακόμα και χωρίς μεταβατικά μέτρα την κεφαλαιακή της επάρκεια, Η δε συνολική κερδοφορία της Εθνικής Ασφαλιστικής την τελευταία επταετία ξεπερνάει κατά πολύ τα 500 εκατομμύρια ευρώ».

ΠΗΓΗ