Προκαταβολή σύνταξης: Πρακτικός οδηγός για 100.000 δικαιούχους

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προκαταβολή σύνταξης: Πρακτικός οδηγός για 100.000 δικαιούχους

Η «λύση» που εμπνεύστηκε το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια από τις 450.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύρια, επικουρική σύνταξη, εφάπαξ και παράλληλη ασφάλιση), ακούει στο όνομα «προκαταβολή σύνταξης».

Μόλις χθες ενεργοποιήθηκε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων που θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Μαρτίου. Οι 100.000 (δυνητικά) ωφελούμενοι, πρέπει να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες για να επιλέξουν εάν θα συμμετάσχουν ή όχι στη διαδικασία. Το endisy.gr σας παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό με όλες τις λεπτομέρειες συμμετοχής στο μέτρο της προκαταβολής σύνταξης, αλλά και τυχόν «παγίδες» που πρέπει να προσέξουν ώστε να τις αποφύγουν, οι συνταξιούχοι.

Πιο αναλυτικά, ισχύουν τα εξής:

*Το ποσό που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα είναι 360 ή 384 ευρώ (εθνική σύνταξη). Το τελικό ύψος του προκύπτει από το χρόνο ασφάλισής τους. Ο e-ΕΦΚΑ ζητάει από τους ασφαλισμένους που δεν μπορεί να εντοπίσει μέρος του χρόνο ασφάλισής τους, να συμπληρώσουν το  σχετικό πεδίο που υπάρχει στην ψηφιακή πλατφόρμα. Έτσι θα μπορεί να υπάρξει πιο ακριβές ιστορικό.

* Το μέτρο αφορά και δικαιούχους σύνταξης θανάτου, όχι μόνο γήρατος και αναπηρίας. Στην περίπτωση αυτή, ο αιτών υποχρεώνεται να δηλώσει στον e-ΕΦΚΑ (μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας) ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του θανόντος.

*Για συντάξεις αναπηρίας, για να χορηγηθεί η προκαταβολή θα πρέπει να ο αιτών να προσθέσει στην πλατφόρμα τα στοιχεία της πλέον πρόσφατης σχετικής απόφασης από τα Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

*Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η προκαταβολή της σύνταξης δεν συνεπάγεται απαραίτητα θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρξει, εκ των υστέρων, απορριπτική απόφαση της αίτησης συνταξιοδότησης. Άρα, τα όποια ποσά δοθούν μέσω της προκαταβολής σύνταξης, θα αναζητηθούν από την Πολιτεία.

*Ο νομοθέτης έχει θεσμοθετήσει το ακατάσχετο της προκαταβολής σύνταξης. Όμως συμπληρώνει ότι θα χορηγηθούν αναδρομικά ποσά, από το μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Τα ποσά αυτά θα συμψηφιστούν είτε με την προσωρινή σύνταξη (εάν υπάρξει) είτε με την οριστική σύνταξη, όποτε και αν εκδοθεί.

*Από την προκαταβολή σύνταξης, δεν παρακρατούνται οφειλές που μπορεί να έχει δημιουργήσει ο ασφαλισμένος προς τον e-ΕΦΚΑ. Αυτές παρακρατούνται από την προσωρινή ή την οριστική σύνταξη.

*Στο εξής η προκαταβολή σύνταξης θα χορηγείται στον αιτούντα τον πρώτο μήνα από το μήνα που υποβλήθηκε η σχετική αίτηση απονομής σύνταξης.

*Υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες η προκαταβολή σύνταξης δεν χορηγείται. Αυτές είναι:

α. Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστικών εισφορών, που το ποσό τους υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που έχουν θεσπιστεί (15.000 για αυτοαπασχολούμενου και 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες).

β. Εάν χορηγείται ήδη προσωρινή ή οριστική σύνταξη.

γ. Εάν η αίτηση συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.E.) ή των Διακρατικών Συμβάσεων.

ΠΗΓΗ