Προσωρινές συντάξεις με ΝΔ – Από το κακό…στο χειρότερο

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Προσωρινές συντάξεις με ΝΔ – Από το κακό…στο χειρότερο

Ανάρτηση του Dionisis Temponeras στο ΦΒ:

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε σήμερα, στο δελτίο ειδήσεων του Ant1, ότι θα φέρει διάταξη στη βουλή, που θα προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξη αναδρομικά, σε όσους είναι πάνω από τα 62 έτη και έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα σύνταξης, ύψους 384 ευρώ.

Ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να «αντιμετωπίσει» τις μεγάλες καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων, μόλις ανακοίνωσε ότι θα νομοθετήσει κάτι …χειρότερο από αυτό που ήδη ισχύει!

Ο νόμος 4714/2020 (άρθρο 115) που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από 6 μήνες στη βουλή(ΦΕΚ 148/Α/31-7-2020) προβλέπει ότι, χορηγείται προσωρινή σύνταξη στους μισθωτούς:

1. σε ποσοστό 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους δώδεκα (12) μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης,

2. στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες σε ποσοστό 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Υπουργό ότι όταν ο e-ΕΦΚΑ διαπιστώσει ότι, υπάρχει θεμελίωση δικαιώματος (χρόνος ασφάλισης, ηλικία, πλασματικοί χρόνοι κλπ.)τότε ο φορέας και σήμερα, χορηγεί προσωρινή σύνταξη και μάλιστα άμεσα. Η δυσκολία είναι να διαπιστώσει τη θεμελίωση δικαιώματος, λόγω του ότι, δεν υπάρχει ψηφιοποιημένο ασφαλιστικό ιστορικό.

Η πρώτη «άριστη» κυβέρνηση στην ιστορία, που νομοθετεί κάτι χειρότερο (!) από το υπάρχον, για να λύσει ένα πρόβλημα!

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι δικηγόρος-εργατολόγος