Παραδοχή Σταϊκούρα: Χρειάζονται άλλα 600 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν οι εκκρεμείς συντάξεις

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Παραδοχή Σταϊκούρα: Χρειάζονται άλλα 600 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν οι εκκρεμείς συντάξεις

Ο Χρήστος Σταϊκούρας το παραδέχτηκε: Απαιτούνται άλλα 600 εκατ. ευρώ, που πρέπει να προστεθούν στα 900 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί αρχικά, για να καταβληθούν οι εκκρεμείς απονομές των συντάξεων!

Η αποκάλυψη αυτή έγινε το πρωί του Σαββάτου από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο κ. Σταϊκούρας, γνωστοποίησε ότι τώρα, που η κυβέρνηση έχει την ακριβή εικόνα με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, απαιτείται ένα πολύ μεγάλο επιπλέον κονδύλι για να ξεπεραστεί αυτός ο βραχνάς!

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς, ότι χρειάζονται τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η συγκεκριμένη «μαύρη τρύπα». Άρα, παραδέχτηκε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις είναι πολύ περισσότερες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, όπως παρουσιάστηκαν στη Βουλή από τον κ. Τσακλόγλου πριν από 25 μέρες στις 26 Ιανουαρίου, οι συνολικές εκκρεμότητες είναι οι ακόλουθες:

Για κύρια σύνταξη στο τέλος του 2020 οι εκκρεμότητες ήταν 154.000 αιτήσεις. Οι περισσότερες εξ’ αυτών (45.000 περίπου) αφορούν το ΙΚΑ, 31.000 τον ΟΓΑ, 28.000 τον ΟΑΕΕ και 22.000 περίπου, το Δημόσιο. Το σύνολό των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων ανέρχεται στις 119.694, εκ των οποίων οι 55.000 είναι ληξιπρόθεσμες. Δεν δόθηκαν στοιχεία για εφάπαξ (πληροφορίες θέλουν να υπερβαίνουν τα 6.000), αλλά ούτε και για παράλληλη ασφάλιση (πάνω από 62.000 εκκρεμότητες). Άρα σε αυτή τη φάση, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν 341.694 εκκρεμείς αιτήσεις για απονομή σύνταξης.

Είναι προφανές ότι το μέγεθος είναι τόσο μεγάλο, που το κονδύλι των 900 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί εξαρχής, δεν αρκεί για να καλύψει όλες τις εκκρεμότητες. Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο ψάχνει να βρει πόρους ώστε να αυξήσει κατά 600 εκατ. ευρώ το διαθέσιμο κονδύλι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διορθωθεί το πρόβλημα εντός του έτους. Βέβαια για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει το υπουργείο Εργασίας να βρει τρόπο να αυξήσει την ταχύτητα απονομής συντάξεων. Όμως, με το υπάρχον προσωπικό και τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχουν στον e-ΕΦΚΑ, κάτι τέτοιo φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο…

πηγή