ΠΟΘΑ: Ζητάμε ΑΜΕΣΗ απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ

      Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο ΠΟΘΑ: Ζητάμε ΑΜΕΣΗ απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ

Αύριο, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, καταθέτουμε εκ νέου στη Βουλή (ημέρα κατά την οποία θα συζητηθεί στην ολομέλεια  προς ψήφιση) μαζί με τα σωματεία του κλάδου επιστολή με την οποία ζητάμε την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου Λιβάνιου, με το οποίο καταστρατηγούνται εργασιακά δικαιώματα του κλάδου μας προς όφελος των μεγάλων παραγωγών και καναλαρχών και ιδιαίτερα του άρθρου 8, το οποίο ανοίγει την πόρτα για λογοκρισία στον οπτικοακουστικό τομέα.

Ακολουθεί η επιστολή:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

ΠΟΥ ΘΙΓΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2010/13

ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ»

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που αφορά στην «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2010/13 ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ», καταργεί ουσιαστικά την υποχρέωση των 400 θέσεων εργασίας σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, δίνοντας την δυνατότητα να προσμετρώνται σε αυτούς όσοι εργάζονται σε συνεργαζόμενες εταιρείες παραγωγής και δεν ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό του καναλιού. Δημιουργεί έτσι  περιβάλλον εργασιακής επισφάλειας, μία εποχή που ο οπτικοακουστικός κλάδος πλήττεται βάναυσα. Με ποια συλλογική σύμβαση και με ποιον τρόπο θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι των συνεργαζόμενων και θυγατρικών εταιριών παραγωγής αφού δεν θα είναι μόνιμο προσωπικό αλλά θα ασκούν εργασία ορισμένου χρόνου σε άλλον εργοδότη; Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή υπέρβαση ωραρίου ή μη αποπληρωμής μισθοδοσίας υπεύθυνο θα είναι το κανάλι;

Ταυτόχρονα στο ίδιο νομοσχέδιο εισάγει ρύθμιση με την οποία αυξάνει ανεξέλεγκτα τους μισθούς του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και άλλων διευθυντικών στελεχών της δημόσιας τηλεόρασης ενώ παράλληλα προσπαθεί να καλύψει πολλές ειδικότητες τεχνικών μέσω εργολαβικών εταιρειών και όχι μέσω προσλήψεων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την νομοθεσία που ορίζεται από τον ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους στον οπτικοακουστικό χώρο. Η ΕΡΤ Α.Ε ως δημόσιος φορέας επιβάλλεται να κάνει συλλογική σύμβαση με τους εργαζόμενους καλλιτέχνες και τεχνικούς στις εξωτερικές παραγωγές της έτσι ώστε να ελέγχονται οι προϋπολογισμοί, και να παράγει οπτικοακουστικό υψηλού επιπέδου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να αποδίδουν το 1,5% των εσόδων στο ΕΚΟΜΕ αντί για το ΕΚΚ. Κάτι τέτοιο στερεί από την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή  μία σημαντική πηγή εσόδων και θα την οδηγήσει σε συρρίκνωση, αφού το ΕΚΚ είναι ο μόνος φορέας που χρηματοδοτεί την παραγωγή ταινιών πριν την έναρξη των γυρισμάτων και μπορεί να συγκροτήσει μία εθνική κινηματογραφική πολιτική. Ζητάμε οι πόροι που θα προκύψουν από τους παρόχους να κατευθυνθούν στην ενίσχυση του αρμόδιου φορέα που είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο οποίος είναι ο μοναδικός φορέας που προασπίζει, αναπτύσσει, ενισχύει τον Ελληνικό Κινηματογράφο και άρα τον Σύγχρονο πολιτισμό της χώρας μας.

Τέλος στο νομοσχέδιο αυτό και συγκεκριμένα στο άρθρο 8 εισάγεται λογοκρισία στο οπτικοακουστικά μέσα μέσω του τρομονόμου. Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα». Μια ρύθμιση που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις για την άσκηση λογοκρισίας. Η σύνδεση του πλαισίου αυτού με τον γνωστό «τρομονόμο» εντείνει τις ανησυχίες του συνόλου του καλλιτεχνικού χώρου.